Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Technics SL-1500C

Technics SL-1500C

Για την ακουστική αξιολόγηση, το SL-1500C αντικατέστησε το αναλογικό σύστημα αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma) και οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL), μέσω του προενισχυτή phono Rotel RHQ-10 “Michi”, για το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων. Για κάποιο χρονικό διάστημα, πάντως, χρησιμοποιήσαμε και την έξοδο Line του πλατό, ώστε να έχουμε μια αίσθηση της ποιότητας του ενσωματωμένου phono, που δεν μας απογοήτευσε, αποδεικνύοντας ότι είναι μια καλή επιλογή, ειδικά όταν ξεκινά κανείς στον χώρο των αναλογικών συστημάτων.
Η εγκατάσταση του πλατό είναι απλή υπόθεση και τα ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης θα κάνουν την ζωή του χρήστη εύκολη. Αν και παραλάβαμε το πλατό “έτοιμο” με την κεφαλή στην θέση της, οι ρυθμίσεις είναι οι κλασικές και δεν θα πρέπει να δυσκολέψουν κανέναν. Το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης περιγράφει, άλλωστε, όλα όσα πρέπει να κάνει ο χρήστης για να εγκαταστήσει και να ρυθμίσει μια κεφαλή. Ιδιαίτερης μνείας, αξίζει το σύστημα ρύθμισης του VTA που χρησιμοποιεί η Technics, το οποίο είναι πολύ εύχρηστο και ταυτόχρονα στιβαρό στην κίνησή του, ώστε να μην ρισκάρεις κάθε φορά την ακίδα. Σαφώς πρόκειται για την καλύτερη λύση που έχουμε δει σε χαμηλές κατηγορίες τιμής.
Η εκκίνηση του πλατό είναι πολύ γρήγορη και η ροπή αρκετή ώστε να μπορείς να σκουπίσεις τον δίσκο σωστά, επιτρέπει δεν και την χρήση clamp, το βάρος του οποίου, πάντως, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1kg. Στην συσκευασία υπάρχει καλώδιο phono για την σύνδεση με τον προενισχυτή αλλά εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που θεωρείτε εσείς καλό.

Γενικώς, είμαι καχύποπτος με τις αναβιώσεις κάθε είδους, γιατί είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να “σπρώξει” κάποιος παλιομοδίτικες ιδέες, ανέξοδα, παριστάνοντας τον τιμητή της παράδοσης. Ωστόσο, το SL-1500C δεν ανήκει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα, είναι ένα πλατό που θυμίζει τα Technics του παρελθόντος, με τον βραχίονα S και το Start/Stop και όλα αυτά. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο, με την έννοια ότι στέκεται με χαρακτηριστική άνεση απέναντι στις απαιτήσεις του σήμερα. Επομένως, ας ξεκινήσουμε με μια πολύ θετική πρώτη εντύπωση: Έχουμε να κάνουμε με ένα πλατό του χιλιάρικου που ανήκει στον 21ο αιώνα.

Technics SL-1500C Technics SL-1500C

Στις λεπτομέρειες, τώρα, αυτό που χαρακτηρίζει, κυρίως, το 1500C είναι ο πολύ χαμηλός του θόρυβος. Αυτή η παρατήρηση περιλαμβάνει τόσο τα μηχανικά μέρη όσο και το ίδιο το ενσωματωμένο phono. Αποδείχθηκε ένα από τα πιο ήσυχα πλατό της κατηγορίας (από όσα έχουμε δοκιμάσει) και αυτό έχει σοβαρή επίδραση σε πολλές πλευρές του: Πρώτον, αφήνει την κεφαλή να κάνει τη δουλειά της, όπως πρέπει, δεύτερον αξιοποιεί, στο σύνολό της, την (όπως και να το κάνουμε όχι τεράστια) δυναμική περιοχή των δίσκων περνώντας στον χώρο ακρόασης όλες τις λεπτομέρειες και, τέλος, δημιουργεί μια ασυνήθιστα καλή στερεοφωνική εικόνα, με πειθαρχία, καλό βάθος και δυνατότητες περιγραφής. Εδώ, παίζει βεβαίως τον ρόλο της και η 2M η οποία είναι καλή στον τομέα αυτό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το πλατό προσφέρει ένα πολύ σκοτεινό υπόβαθρο επάνω στο οποίο προβάλλονται με τρόπο, συχνά, εντυπωσιακό οι λεπτομέρειες της χάραξης, αφήνοντας, μάλιστα, υποσχέσεις ότι μπορεί άνετα να υποστηρίξει και μια κεφαλή πολύ υψηλότερου επιπέδου.
Μιλώντας για την κεφαλή της Ortofon, με το πλατό και το βραχίονα να μην παίζουν σοβαρό ρόλο, επιδρώντας στην ήχο με αρνητικό τρόπο, ο χαρακτήρας του συστήματος αντανακλά, ουσιαστικά, τον δικό της χαρακτήρα. Έχουμε, επομένως, να κάνουμε με ένα άκουσμα ομοιογενές και ισορροπημένο, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της μεσαίας περιοχής, καλή έκταση χαμηλά χωρίς υπερβολές, αλλά με παλμό, σοβαρό όγκο και έλεγχο που θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή και υψηλές συχνότητες γρήγορες, ελάχιστα σκοτεινές, με καλό αρμονικό πλούτο. Το μεσαίο του 1500C είναι ισορροπημένα κοντινό και παραμένει φωτεινό και ευχάριστο, χωρίς να καταπιέζει ακόμη και σε απαιτητικές χαράξεις. Το σύστημα με το Technics στην θέση της αναλογικής πηγής δεν ακούστηκε ποτέ τραχύ ή σκληρό, αλλά έδειξε έναν χαρακτήρα ξεκούραστο και ευχάριστο, μια συμπεριφορά που έδεσε εξαιρετικά με μια πολύ καλή αίσθηση της ροής και του ρυθμού η οποία, κατά περίπτωση, ενθουσιάζει. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι αυτός ο ρέων χαρακτήρας είναι γνώρισμα των καλών direct drive, γιατί τον έχω συναντήσει σε δύο ακόμη συσκευές με αυτή την αρχιτεκτονική: Το κορυφαίο Primus Maximus της Dual και το Cambridge Audio Alva TT. Καθώς η αγορά αποκτά όλο και περισσότερα πλατό άμεσης οδήγησης, είναι κάτι που θα επιβεβαιώσουμε σύντομα.

Τελικώς...

... σχεδόν οκτώ χρόνια μετά και αφού έχει παρουσιάσει στην αγορά κάμποσες συσκευές, είναι ίσως η στιγμή, για εμάς τους σκεπτικιστές, να αναγνωρίσουμε στην Technics ότι έχει, πράγματι, επιστρέψει και στον χώρο του βινυλίου. Όπως πρέπει. Δηλαδή ως ένας σημαντικός κατασκευαστής, όπως τον θυμόμαστε (οι, χμ... ώριμοι) και όπως τον έχουν φανταστεί οι νεώτεροι, ακούγοντας διάφορες ιστορίες με ήρωα ένα SL-1200Mk2. Το SL-1500C είναι μια πολύ καλή απόδειξη για όλα αυτά και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Technics SL-1500C/Ortofon 2M Red/Rotel RHQ-10 "Michi".
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".