Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Φωτό κειμένου: Cambridge Audio.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τα τετριμμένα (στο όριο του κλισέ) περί της αναγέννησης του βινυλίου, είναι -ίσως- σκόπιμο να επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα της αγοράς: Ο φίλος των δίσκων και του αναλογικού ήχου έχει, σήμερα, μια σημαντική ποικιλία από επιλογές: Ίσως η πλέον προφανής από αυτές να είναι η αγορά ενός κλασικού, εισαγωγικού (δηλαδή με χαμηλή τιμή) πλατό για να ξεκινήσει. Υπάρχουν πολλά από αυτά, κάποια με πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις για την τιμή τους. Η επόμενη επιλογή είναι να κατευθυνθεί στις κλασικές audiophile λύσεις. Οι πραγματικοί, hard-core κατασκευαστές αναλογικών συστημάτων δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν στην αξία των προϊόντων τους. Παρέμειναν στην αγορά και συνέχισαν την εξέλιξη. Το αποτέλεσμα: Τα σημερινά υψηλών επιδόσεων πλατό όχι μόνο είναι αισθητά καλύτερα από τα αντίστοιχα του ένδοξου παρελθόντος, αλλά έχουν σαφώς ξεπεράσει τα τεχνικά όρια του μέσου (δηλαδή των δίσκων). Όλα τα μεγάλα ονόματα είναι εδώ με ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η πλέον “σύγχρονη” επιλογή, πάντως, είναι να αναζητήσει κανείς προϊόντα που συνδυάζουν την αναλογική τεχνολογία με τις τρέχουσες τάσεις. Αναλογική πηγή με ψηφιακές προεκτάσεις; Κι όμως γίνεται! Η αγορά έχει μια ποικιλία προϊόντων που το κάνουν αυτό με επιτυχία, προσφέροντας είτε τη δυνατότητα ψηφιοποίησης του αναλογικού σήματος (κυρίως για λόγους αρχειοθέτησης/επεξεργασίας) είτε, κάνοντας ένα ακόμη βήμα, την δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης του, σε κάποιο σύστημα που υποστηρίζει μια τέτοια σύνδεση.
Για ποιό λόγο να θέλει κανείς κάτι τέτοιο; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η πλέον ειλικρινής απάντηση είναι “γιατί μπορεί να το έχει”, αλλά υπάρχει και μια ακόμη: Η απελευθέρωση του πλατό από τα δεσμά της τοποθέτησης κοντά στις υπόλοιπες συσκευές. Αυτό είναι καλό, για δύο λόγους: Πρώτον, μπορείς να βρεις μια καλύτερη θέση (τα μηχανικά συστήματα είναι “δύσκολα” κάποιες φορές στο θέμα αυτό), μακρυά από κραδασμούς και με καλύτερη πρόσβαση. Δεύτερον, μπορείς να δώσεις μια διαφορετική αίσθηση στην όλη τελετουργία της χρήσης, φέρνοντας το πλατό κοντά σου. Ατυχώς, αυτή η πολλά υποσχόμενη εξέλιξη, συνοδεύεται από ένα μικροπρόβλημα: Τα περισσότερα από τα προϊόντα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι χαμηλού κόστους. Κι ενώ ένας codec Bluetooth μπορεί να είναι ταυτόχρονα καλός και φθηνός (ελέω της οικονομίας κλίμακας μιας τεράστιας αγοράς), ένας καλός βραχίονας ή μια καλή κεφαλή παραμένουν πεισματικά ανελαστικά σε θέματα κόστους. Το αποτέλεσμα; Προτάσεις χαμηλού κόστους, με συζητήσιμες επιδόσεις, που αφήνουν ασυγκίνητο τον μέσο audiophile με αναλογικές ανησυχίες.

Εδώ, ακριβώς, μπαίνει στην συζήτηση το Alva TT της Cambridge Audio. Με τιμή που το κατατάσσει στην μεσαία κατηγορία των καθαρόαιμων audiophile συστημάτων, επιχειρεί να συνδυάσει την δυνατότητα ασύρματης μετάδοσης με την πραγματικά καλή ποιότητα στο αναλογικό μέρος. Το πακέτο της Cambridge έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ξεφεύγει από τα τετριμμένα της συγκεκριμένης κατηγορίας: Βασίζεται σε άμεση οδήγηση, χρησιμοποιεί έναν αναγνωρίσιμο βραχίονα, μια -κατά τα φαινόμενα- υψηλού επιπέδου κεφαλή και αντίστοιχης ποιότητας phono και τα συνδυάζει με την καλύτερη δυνατή επιλογή Bluetooth καθώς η κωδικοποίηση και η μετάδοση γίνεται με τον aptX HD της Qualcomm. Το συνολικό πακέτο είναι, επίσης, ιδιαίτερα φροντισμένο αισθητικά, προσεγγίζοντας την λογική των συσκευών της κορυφαίας σειράς Edge. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...