Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Το Alva TT είναι μια προσεγμένη σε ποιότητα, μίνιμαλ αισθητικής κατασκευή. Κεντρικό ρόλο στην εμφάνισή του παίζει ένα φύλλο αλουμινίου που καλύπτει τον πλίνθο της συσκευής, με το χαρακτηριστικό φινίρισμα της εταιρίας. Οι χειρισμοί γίνονται από τρεις διακόπτες, από τους οποίους ο ένας ενεργοποιεί τα ηλεκτρονικά (codec Bluetooth και προενισχυτή phono) ενώ οι δύο άλλοι επιτρέπουν την επιλογή στροφών (33 ή 45).

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Η αισθητική του Alva TT είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ως κύριο χαρακτηριστικό της έχει την μεταλλική πλάκα, με το χαρακτηριστικό φινίρισμα της Cambridge Audio.

Μια μάλλον απροσδόκητη επιλογή της Cambridge Audio είναι η επιλογή της μετάδοσης. Το Alva TT βασίζεται σε άμεση οδήγηση, μέσω ενός κινητήρα μέσης ροπής. Η επιλογή αυτή, κατά την εταιρία, εξασφαλίζει μια χρυσή τομή μεταξύ μιας επαρκώς γρήγορης εκκίνησης και σταθερότητας στην περιστροφή λόγω της αδράνειας που προσφέρει το πλατό, το οποίο φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλη μάζα. Είναι κατασκευασμένο από το γνωστό συνθετικό υλικό POM (προσφιλής επιλογή από αρκετούς κατασκευαστές) και η επιφάνειά του είναι φινιρισμένη ώστε να μην χρειάζεται κάποιο είδος ματ.

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Ο χειρισμός του πλατό γίνεται από τρεις διακόπτες. Οι δύο (δεξιά) επιτρέπουν την επιλογή των στροφών ενώ ο τρίτος ενεργοποιεί τα ηλεκτρονικά μέρη της συσκευής.

Η εταιρία δεν δίνει πολλές πληροφορίες σχετικές με τον βραχίονα που χρησιμοποιεί, δηλώνοντας απλώς ότι πρόκειται για “βρετανικής κατασκευής”, και προσθέτοντας ότι βασίζεται σε ένα μονοκόμματο στέλεχος από χυτό αλουμίνιο. Με βάση αυτά που είδαμε πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, για μια έκδοση του OEM RB202 της Rega, μια σχεδίαση με τρία σημεία στήριξης, βαθμονομημένο αντίβαρο για την εφαρμογή της δύναμης ανάγνωσης και μαγνητική αντιολίσθηση. Το πλατό παραδίδεται με εγκατεστημένη την κεφαλή Alva, έτσι ώστε να μην απαιτείται καμία διαδικασία ρύθμισης από την πλευρά του χρήστη. Η συγκεκριμένη κεφαλή είναι μια σχεδίαση κινητού πηνίου υψηλής εξόδου με ελλειπτική ακίδα και στέλεχος από αλουμίνιο. Ο συνδυασμός ακίδα-στέλεχος είναι “γυμνός”, δεν προστατεύεται δηλαδή από το κέλυφος, μια αρκετά συνηθισμένη τακτική η οποία μειώνει την μάζα (και τους συντονισμούς που την συνοδεύουν). Με βάση τα στοιχεία που δίνει η εταιρία, η απόκριση της κεφαλής είναι 30Hz-20kHz (±1dB) και η ευαισθησία της 2mV/1kHz.

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Η Cambridge Audio δεν το δηλώνει σαφώς, αλλά βραχίονας φαίνεται να είναι κάποια έκδοση του RB202 της Rega. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα της εταιρίας.

Στην πραγματικότητα, βεβαίως, η ευαισθησία της κεφαλής δεν αφορά ιδιαίτερα τον χρήστη, καθώς το Alva TT περιλαμβάνει τον προενισχυτή phono, αφαιρώντας του έναν ακόμη πονοκέφαλο. H Cambridge αναφέρει ότι το κύκλωμα του phono βασίζεται στα πολύ επιτυχημένα Alva Solo και Duo, τους εξωτερικούς προενισχυτές της εταιρίας οι οποίοι έχουν πάρει πολύ θετικές κριτικές. Η ακρίβεια αποέμφασης RIAA δίνεται στα ±0.3dB (30Ηz-20kHz) και ο θόρυβος χαμηλότερος από τα -90dB (με αναφορά το 1V στην έξοδο). Η ονομαστική έξοδος με την συγκεκριμένη κεφαλή είναι 250mVrms (το κέρδος είναι 42dB). Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια έξοδο στο πίσω μέρος, υλοποιημένη με επίχρυσα RCA τυπικής ποιότητας, μέσω της οποίας μπορεί να συνδέσει το πλατό σε οποιαδήποτε είσοδο line προενισχυτή ή ολοκληρωμένου ενισχυτή (αλλά, προφανώς, όχι σε είσοδο phono!)

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Η κεφαλή Alva είναι κινητού πηνίου υψηλής εξόδου, “γυμνή”, για να περιορίσει τους συντονισμούς από το κέλυφος.

Το ασύρματο κομμάτι του Alva TT χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth για να μεταφέρει το σήμα (σε ψηφιακή πλέον μορφή) σε οποιαδήποτε συσκευή έχει αντίστοιχες δυνατότητες. Ο χρήστης μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει ασύρματα ακουστικά για να ακούσει απευθείας τους δίσκους του, ή κάποιο media hub ή ολοκληρωμένο ενισχυτή/προενισχυτή με codec Bluetooth, για να πραγματοποιήσει streaming σε ένα συμβατικό σύστημα. Εδώ, η Cambridge έχει προσπαθήσει για το καλύτερο. Εκτός από τον απολύτως βασικό codec SBC (όχι ιδιαίτερα χρήσιμο για εφαρμογές ήχου υψηλής πιστότητας) και τον “βελτιωμένο” aptX χρησιμοποιεί και τον ποιοτικώς ανώτερο aptX HD της Qualcomm.

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Στην πίσω πλευρά υπάρχει η αναλογική έξοδος (με βύσματα RCA) και οι διακόπτες χειρισμού του Bluetooth. Ο διακόπτης αριστερά απενεργοποιεί το LED (για να μην ενοχλεί) ενώ από δεξιά ενεργοποιείται η διαδικασία του pairing.

Οι δύο διαθέσιμες εκδοχές aptX (απλός και HD) διαφέρουν, κυρίως, ως προς το bitrate που υποστηρίζουν (352kbps ο πρώτος, 576kbps ο δεύτερος) καθώς και στον αλγόριθμο συμπίεσης των δεδομένων, με τον aptX HD να βασίζεται σε συμπίεση με λιγότερα τεχνουργήματα, παρά το γεγονός ότι και τα δύο πρότυπα έχουν τον ίδιο λόγο συμπίεσης (4:1). Με αυτά τα δεδομένα, ο aptX HD επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων που έχουν προκύψει από μετατροπή a/d 24-bit/48kHz, επίδοση που τυπικά, επιτρέπει στην Qualcomm να χαρακτηρίζει τον aptX HD ως “υψηλής ανάλυσης”. Σε κάθε περίπτωση, την στιγμή αυτή, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή σε ό,τι αφορά το streaming Bluetooth, απλώς πρέπει κανείς να θυμάται ότι για να χρησιμοποιηθεί το aptX HD πρέπει να υποστηρίζεται και από τον δέκτη (δηλαδή τα ακουστικά ή τον προενισχυτή). Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει την διαδικασία Bluetooth pairing από έναν διακόπτη στο πίσω μέρος του πλατό.
Το Alva TT συνοδεύεται από ένα κλασικό διαφανές καπάκι για την προστασία από την σκόνη.

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth