Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Όπως υπόσχεται η Cambridge Audio, o χρήστης δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί το Alva TT. Η κεφαλή είναι τοποθετημένη και ρυθμισμένη ως προς την γεωμετρία και το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ρυθμίσουμε την δύναμη ανάγνωσης, κάτι που γίνεται πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μικρού ζυγού της Ortofon που περιλαμβάνεται στην συσκευασία (στην πραγματικότητα, επειδή το αντίβαρο είναι στοιχειωδώς βαθμονομημένο, ο ζυγός δεν χρειάζεται, απλώς συνεισφέρει σε μια ρύθμιση μεγαλύτερης ακρίβειας).
Για την ενσύρματη μεταφορά του σήματος, το μόνο που χρειάζεται είναι μια είσοδος line και ένα καλώδιο σύνδεσης, ενώ για την ασύρματη σύνδεση, η γνωστή διαδικασία του pairing δεν κρύβει κάποια δυσκολία. Μόλις ο δέκτης Bluetooth “δει” το Alva TT έχεις τελειώσει και αυτό έγινε, στην δική μας περίπτωση χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τις ανάγκες της αξιολόγησης, το πλατό της Cambridge αντικατέστησε το Linn LP12 Sondek που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση και οδήγησε (χωρίς την μεσολάβηση phono) το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM50 PSL). Το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης έγινε μέσω της ενσύρματης σύνδεσης, αλλά -εννοείται- ακούσαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω Bluetooth, ώστε να διαμορφώσουμε σχετική άποψη!

Η γενική αίσθηση από την χρήση του Alva TT ήταν ιδιαίτερα θετική. Η εκκίνηση του ήταν γρήγορη και η ροπή του κινητήρα παραπάνω από επαρκής για τον καθαρισμό του δίσκου. Η ασύρματη σύνδεση, όσο την χρησιμοποιήσαμε δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με dropouts.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το Alva TT είναι αυτή ενός ισορροπημένου στο φάσμα και ήσυχου συστήματος, χωρίς μηχανικούς ή ηλεκτρικού θορύβους, το οποίο μεταφέρει στον χώρο το περιεχόμενο κάθε δίσκου με ακρίβεια. Σε σχέση με το πλατό αναφοράς (το οποίο χρησιμοποιεί τον συνδυασμό Ittok/Karma στη θέση του βραχίονα και της κεφαλής αντιστοίχως) ακούστηκε ελάχιστα πιο αυστηρό πολύ χαμηλά και με λίγο πιο αδρή εικόνα, ωστόσο, ως συνολική συμπεριφορά, ήταν ένα από τα καλύτερα αναλογικά συστήματα που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια σε αυτό το επίπεδο τιμής.

Cambridge Audio Alva TT Bluetooth Cambridge Audio Alva TT Bluetooth

Χαμηλά, το σύστημα διατήρησε τις πολύ καλές δυνατότητές του στην αναπαραγωγή των μικρολεπτομερειών, με καλό σώμα, ταχύτητα και όγκο και ο κάπως αυστηρός χαρακτήρας του πλατό δεν στερεί κάτι στο συντριπτικό ποσοστό των ηχογραφήσεων. Η απουσία θορύβων πολύ χαμηλής συχνότητας, από την άλλη, συμβάλλει ασφαλώς σε μια αίσθηση πειθαρχίας και η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν σαφής ως προς τον οριζόντιο άξονα ελάχιστα πίσω και με καλό βάθος. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με ενέργεια, σώμα και ταχύτητα και ο ακροατής έχει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση ροής και παρασύρεται εύκολα από την μουσική. Το Alva TT επιβάλλεται με άνεση και δεν σου υπενθυμίζει συνεχώς ότι έχεις να κάνεις δίσκους βινυλίου, περνώντας προς τα ηχεία μηχανικούς θορύβους.
Η περιοχή των ανώτερων χαμηλών και η μεσαία περιοχή είναι, ίσως, τα πιο δυνατά σημεία της συσκευής. Κατά τα φαινόμενα εδώ “δημιουργείται” η αίσθηση της ισορροπίας που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, με το σύστημα να ρέπει ελάχιστα προς την σκοτεινή πλευρά (κάτι που προσδίδει μια εντύπωση φυσικότητας), να έχει πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των οργάνων της περιοχής και να μην εμφανίζει το παραμικρό ίχνος τραχύτητας ή προβολικότητας ακόμη και σε πρόγραμμα με πολύ ενέργεια και πολύπλοκη σύνθεση.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε με καλή έκταση και ταχύτητα στα μέτωπα, τα όργανα της περιοχής είχαν σώμα και πολύ καλή παρουσία με ελάχιστα ταχύτερες αποσβέσεις, σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα. Το συνολικό άκουσμα ήταν διαυγές, με σωστή φωτεινότητα, ελάχιστα λεπτό σε σχέση με την αναφορά. Καλά καθοδηγούμενη από τον βραχίονα, η κεφαλή του Alva TT φαίνεται ότι μπορεί να “σηκώσει” από το αυλάκι όλες τις πληροφορίες και να δημιουργήσει ηχητικές εικόνες ευχάριστες και ακριβείς με καλή περιγραφή του αρμονικού πλούτου, χωρίς να αποκλίνει προς το υπερβολικά μαλακό και ζεστό και να στρογγυλεύει τα πράγματα.

Η ηχητική ταυτότητα, όπως περιγράφεται πιο πάνω, διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές αναλλοίωτη κατά την ασύρματη λειτουργία. Εδώ, βεβαίως, η διαδρομή του σήματος ήταν πολύ πιο σύνθετη, καθώς, μετά τον προενισχυτή phono, μεσολαβούν ένας μετατροπέας a/d (για τον οποίο δεν δίνεται καμία πληροφορία από την Cambridge), ο codec, η ασύρματη μετάδοση, ο αποκωδικοποιητής (χρησιμοποιήσαμε την σύνδεση Bluetooth ενός Android Box), η μεταφορά του ψηφιακού σήματος μέσω S/PDIF στον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) και ο ίδιος ο μετατροπέας, μέχρι την είσοδο line του προενισχυτή. Παρόλα αυτά, το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε σημαντικά προβλήματα και μόνο η συγκριτική ακρόαση των δύο εκδοχών, της ενσύρματης και της ασύρματης μετάδοσης, έφερε στην επιφάνεια κάποιες διαφορές οι οποίες ήταν σαφώς υπέρ της πρώτης. Το τελικό αποτέλεσμα μέσω του Bluetooth είχε λιγότερο φυσική παρουσία, λίγο πιο ρηχή εικόνα, γενικώς μια περισσότερο επίπεδη αίσθηση στην περιγραφή των δυναμικών και -ίσως- “σκρατς” που είναι λιγότερο ακουστό. Μην παρασύρεστε, πάντως, από τις υποκειμενικές περιγραφές: Είναι προφανές ότι το aptX HD κάνει εξαιρετική δουλειά, χωρίς τα τεχνουργήματα που κάποιες φορές χαρακτηρίζουν τους αλγόριθμους συμπίεσης και με δείκτη PEAQ που αντιστοιχεί σε SDG (Subjective Difference Grade) -0.05, δηλαδή πολύ κοντά στο “ανεπαίσθητο”, όπως αναφέρει η Qualcomm, θα σε κουράσει πολύ όταν αποφασίσεις να βρεις διαφορές (και το Alva TT δεν σου κάνει τη ζωή ευκολότερη, καθώς υπάρχει μια μικρή διαφορά στις στάθμες μεταξύ των δύο σημάτων). Με βάση αυτά, το Bluetooth, έτσι όπως το έχει υλοποιήσει η Cambridge θα βρει, πιθανώς, χρησιμότητα σε κάθε σύστημα καθώς η ποιότητα που προσφέρει είναι απολύτως αποδεκτή.

Τελικώς...

... το Alva TT δεν είναι ένα ακόμη “πικάπ Bluetooth” όπως δείχνει να το εννοεί η αγορά, σήμερα. Είναι, μάλλον, ένα καλοσχεδιασμένο -με audiophile κριτήρια, ισορροπημένο σύστημα, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, το οποίο, επιπροσθέτως, προσφέρει δυνατότητα ασύρματου streaming καλής ποιότητας, αν και όταν το χρειαστεί κάποιος και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η επιλογή της άμεσης οδήγησης εξασφαλίζει μια πολύ ουδέτερη πλατφόρμα η οποία επιτρέπει στο σύστημα κεφαλή/βραχίονας να λειτουργήσει κάτω από ιδανικές συνθήκες και να προσφέρει απόδοση υψηλού επιπέδου που θα σεβαστεί του δίσκους σας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, καθώς στην τιμή περιλαμβάνεται και ένα, κατά τα φαινόμενα, πολύ καλό phono που θα σας λύσει τα χέρια.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Cambridge Audio Alva TT, Line Out.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".