Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A

MSB Technology Discrete DAC

MSB Technology Discrete DAC

O Discrete αντικατέστησε τον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) και συνδέθηκε με όλες τις διαθέσιμες πηγές, δηλαδή το transport αναφοράς (Teac Esoteric P70), τον υπολογιστή που παίζει τον ρόλο του USB host και το οικιακό δίκτυο, μέσω Ethernet. Η έξοδος του DAC συνδέθηκε απευθείας στον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Parasound HCA3500, μέσω των balanced εισόδων) ο οποίος οδήγησε τα γνωστά ATC SCM-50PSL.
Η εγκατάσταση του μετατροπέα δεν κρύβει προβλήματα. Το μενού είναι σαφές και η περιήγηση γίνεται άνετα με το τηλεχειριστήριο χάρις στην μεγάλη και ευκρινή οθόνη. Η μόνη διαφοροποίηση που μπορεί να διακρίνει κάποιος είναι αυτή της θύρας USB. Ο host πρέπει να συνδεθεί με τον εξωτερικό transcoder και από εκεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διπλή οπτική ίνα μέχρι την σχετική είσοδο του Discrete.
Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες συνδέσεις, ο χρήστης μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το σύστημά του δουλεύει σωστά, χρησιμοποιώντας μια σειρά από ειδικά αρχεία που θα κατεβάσει από το site της MSB, η αναπαραγωγή των οποίων θα επιβεβαιώσει το “bit-perfect” της αλυσίδας).

Χωρίς περιστροφές, η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις, ακούγοντας το σύστημα με τον Discrete την θέση του μετατροπέα, είναι ότι έχεις να κάνεις με μια κορυφαία ψηφιακή συσκευή, όχι απλώς εφάμιλλη με τον DAC αναφοράς αλλά ανώτερη με βάση τα περισσότερα κριτήρια (και αυτό είναι κάτι που δεν το συναντούμε συχνά). Το σύστημα ακούστηκε εξαιρετικά διαφανές, σαφές, με εξαιρετικές δυνατότητες περιγραφής του αέρα, πολύ καλό όγκο και έλεγχο χαμηλά με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από μια ομοιογένεια που κάνει το άκουσμα πραγματικά απολαυστικό. Το πακέτο με τις πρώτες εντυπώσεις συμπληρώνεται, πολύ πειστικά, από τον κορυφαίο τρόπο με τον οποίο φαίνεται να συμπεριφέρεται η συσκευή όταν τα αρχεία γίνουν υψηλής ανάλυσης, με τις υψηλές συχνότητες να κερδίζουν σε φυσικότητα και παρουσία.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε σε ρυθμό network rendering, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τον Discrete ως “Playback Device” σε ρυθμό UPnP, αρκετό ενδιαφέρον είχε η ακρόαση μέσω του συμβατικού transport (το P70 είχε ρυθμιστεί σε upsampling 2x) και μέσω θύρας USB. Και από τις δύο αυτές εισόδους είδαμε, σε κάποιο βαθμό, τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, αλλά τις μεγαλύτερες διαφορές τις ακούσαμε μέσω της θύρας USB, κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί -πιθανότατα- στην γαλβανική απομόνωση του διαύλου, μέσω της οπτικής μεταφοράς του σήματος.

MSB Technology Discrete DAC MSB Technology Discrete DAC

Αναλυτικά τώρα, το σύστημα αναφοράς με τον Discrete, κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, με εξαιρετική περιγραφή του παλμού, πολύ καλό όγκο και ακούστηκε λίγο πιο αέρινο σε σχέση με την αναφορά, γεμίζοντας τον χώρο με τρόπο επιβλητικό χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση μιας ψεύτικης ή αχρείαστης έμφασης στην περιοχή. Αυτή η συμπεριφορά επεκτείνεται στο σύνολο των χαμηλών συχνοτήτων. Ο όγκος και η κλίμακα μεγέθους των οργάνων της περιοχής αποδόθηκαν με εξαιρετική αίσθηση ισορροπίας. Το αποτέλεσμα είναι πειθαρχημένο, καθόλου φλύαρο ή υπερβολικό, αλλά έντονα παρόν και θα τραβήξει την προσοχή του ακροατή από τις πρώτες στιγμές. Ο ρυθμός περιγράφεται με άψογο όγκο, γέμισμα και έλεγχο, δημιουργεί μια φυσική αίσθηση ροής και ο ακροατής παρασύρεται εύκολα σε... foot tapping, με το σύστημα να είναι εντυπωσιακό σε παρουσία χωρίς να επιβάλλεται με τρόπο που θα δυσαρεστήσει.
Η μεσαία περιοχή φαίνεται να είναι από τα πιο δυνατά σημεία της συσκευής. Ο ακροατής βρίσκεται στην σωστή απόσταση από τα τεκταινόμενα, τα οποία περιγράφονται με ισορροπημένη φωτεινότητα, είναι ζωντανά, ανάγλυφα, με αίσθηση διαφάνειας και δεν θα καταπιέσουν ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Η παρουσία των οργάνων της περιοχής, των σολίστ και της χορωδίας, έχει εξαιρετικά φυσική αίσθηση, με πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης, ένα “κλικ” πάνω από τις αντίστοιχες δυνατότητες της αναφοράς σε θέματα άρθρωσης, λεπτομέρειας και ηχοχρωμάτων. Γενικά, το σύστημα με τον Discrete στην θέση του μετατροπέα κέρδισε αισθητά στον τρόπο με τον οποίο απέδωσε τις λεπτομέρειες της μείξης και του soundscaping σε κομμάτια, μάλιστα, που απαιτούν σοβαρές δυνατότητες envelopment αυτό συνόδευσε ιδιαίτερα πειστικά τις λεπτομέρειες της εικόνας μεταξύ των ηχείων.
Οι πολύ καλές δυνατότητες της συσκευής σε θέματα λεπτομέρειας έχει τις επιπτώσεις της στην απόδοση της στερεοφωνικής εικόνας. Εδώ, ο Discrete διέπρεψε πραγματικά αποδίδοντας εξαιρετικά σε θέματα εστιασμού, μεμονωμένων οργάνων και ομάδων, περιγραφής της κίνησης και αίσθηση τους βάθους και της ατμόσφαιρας, όλα στοιχεία του συστήματος αναφοράς που βελτιώθηκαν ακουστά με τον MSB.
Οι υψηλές συχνότητες του Discrete έχουν τα χαρακτηριστικά που συναντούμε συστηματικά σε κορυφαίες υλοποιήσεις. Η έκταση, η ομοιογένεια και η διαφάνεια στην περιοχή είναι, φυσικά, δεδομένα για μια συσκευή της οποίας η τιμή ξεπερνά τα €10.000 αλλά η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Ψηλά, ο μετατροπέας της MSB ακούστηκε μαλακός, ξεκούραστος χωρίς το παραμικρό ίχνος τραχύτητας. Αρχικώς, ο ανυποψίαστος δεν αποκλείεται να τον θεωρήσει κάπως κλινικό, αλλά σε λίγα λεπτά γίνεται σαφές ότι το άκουσμα έχει λεπτομέρεια, εξαιρετικά χρονικά χαρακτηριστικά, με πολύ καλά μέτωπα και σώμα, ελαφρώς ταχύτερη απόσβεση σε σχέση με την αναφορά και αρμονικό πλούτο που συνεισφέρει σε μια ζωντανή, έντονη παρουσία στον χώρο, η οποία δεν θα κουράσει ποτέ.

Τελικώς...

... οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να γραφτούν ως συμπέρασμα. Ο Discrete είναι ένας από τους καλύτερους DAC που έχουμε δοκιμάσει τα (πολλά) τελευταία χρόνια και το πετυχαίνει με τον... δύσκολο τρόπο, δηλαδή ακολουθώντας μια διαφορετική πορεία σε σχέση με τις περισσότερες συσκευές. Η MSB φαίνεται ότι έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να απομονώσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση μιας ψηφιακής συσκευής και να πράξει τα δέοντα, με τρόπο που φαίνεται, στις μετρήσεις και ακούγεται, κατά την ακουστική εκτίμηση. Το γεγονός ότι έχει συνδυάσει την προσέγγιση αυτή με μια αρχιτεκτονική που προσφέρει μεγάλη ευελιξία και με τον σχεδιασμό μιας σειράς αρθρωμάτων που λειτουργούν σε ανάλογο επίπεδο, συμπληρώνει το πακέτο με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή αναφοράς, η οποία προτείνεται ενθουσιωδώς σε όποιον θέλει να επενδύσει σε αυτό το επίπεδο. Μπράβο!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. MSB Technology The Discrete DAC/Network Renderer V2, XLR Out, 16-bit/44,1kHz.
  2. MSB Technology The Discrete DAC/Network Renderer V2, XLR Out, 24-bit/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.