Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

FIM Audio TK005 D

FIM Audio TK005 D

Όποια πέτρα και να σηκώσεις στο λιβάδι της τάξης D, από κάτω θα βρεις την μορφή του Bruno Putzeys να σε κοιτάζει χαμογελώντας με νόημα. Ο άνθρωπος ξεκίνησε την καριέρα του το 2005 με εκείνο το κλασικό paper (“Simple Self-Oscillation Class D Amplifier with Full Output Filter Control”), ήταν η εποχή που συνεργαζόταν με την Philips για το UcD, και συνέχισε με ηχηρές παρουσίες στον χώρο (Hypex, Grimm, Mola-Mola, Kii Audio). Ανεξαρτήτως του στυλ του και των απόψεων που εκφράζει, έχει να προσφέρει σημαντικά πράγματα στο χώρο. Έχω την εντύπωση ότι αν τον πείτε “γκουρού” θα γίνει φίλος σας. Βάλτε δίπλα του τον Peter Lingdorf (ναι, αυτόν, των NAD, Snell Acoustics, TacT και RoomPerfect) και μια ομάδα από όχι και τόσο γνωστούς αλλά -κατά τα φαινόμενα- πολύ δυνατούς συνεργάτες- και έχετε το προφίλ της Purifi, της εταιρίας που έχει συνδέσει το όνομά της με την τοπολογία Eigentakt για την οποία συζητάμε εδώ.
Μπορεί η ελληνική FIM Audio του Θεόδωρου Καρατζά να μην είναι η NAD, αλλά για να είμαι ειλικρινής, ο TK005 D δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη. Η εταιρία έχει ήδη μπει στον χώρο των διακοπτικών σταδίων εξόδου με τον TK004, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της γύρω από την ποιότητα των αρθρωμάτων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει (ο TK004 που δοκιμάσαμε εδώ βασιζόταν σε NewClassD του Lars Clausen) και, επιπροσθέτως, έχει δημιουργήσει μια καλοστημένη υποδομή στο κομμάτι της προενίσχυσης. Δεν θέλει και πολλά περισσότερα ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής, επομένως, εύκολα, μπορείς να δεις τον TK005 D ως ένα ακόμη εξελικτικό βήμα προς την κατεύθυνση των διακοπτικών ενισχυτών υψηλών απαιτήσεων.
H FIM Audio είναι μια εταιρία που φαίνεται να αρέσκεται στην προοδευτική βελτίωση των σχεδιάσεων της. Από τον TK003, ο οποίος βασιζόταν στην τοπολογία Trimodal, προχώρησε στον TK004, ο οποίος χρησιμοποιούσε ψηφιακά ελεγχόμενο εξασθενητή και αρθρώματα NewClassD, με γραμμικό τροφοδοτικό και έκανε το επόμενο βήμα, με τον TK005 D ο οποίος βασίζεται στο προενισχυτικό στάδιο του “004” αλλά διαθέτει, πλέον, στάδιο ισχύος με αρθρώματα της Purifi και διακοπτικό τροφοδοτικό της Hypex.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες...