Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Echo Diastasis PH-79 v.2

Echo Diastasis PH-79 v.2

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο PH-79 v.2 αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Ως πηγή, χρησιμοποιήθηκε το σύνηθες πλατό αναφοράς, Linn Sondek LP12/Ittok με κεφαλή την Linn Karma (κινητού πηνίου).
Η εγκατάσταση του προενισχυτή δεν κρύβει προβλήματα. Οι διαστάσεις του είναι λογικές και ο τρόπος χρήσης προφανής. Για την περίπτωση μας, οι ρυθμίσεις που επιλέξαμε ήταν MC Low, σε ό,τι αφορά το κέρδος και 100Ω σε ό,τι αφορά την αντίσταση εισόδου.
Ο PH-79 v.2 είναι ένας πολύ ήσυχος προενισχυτής και αυτό είναι κάτι που θα τραβήξει την προσοχή σου αμέσως, ως πρώτη εντύπωση. Με αυτόν, το σύστημα αναφοράς διατήρησε ένα εξαιρετικά ήσυχο, σκοτεινό υπόβαθρο, ένα στοιχείο που προσφέρει πολύ καλή συμπεριφορά στην περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης, με τα ήσυχα περάσματα να αποδίδονται άψογα και το μακροδυναμικό προφίλ του κάθε κομματιού να αποδίδεται πολύ σωστά. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς μια ουδετερότητα σε ό,τι αφορά το φάσμα, η οποία γίνεται αντιληπτή από τον πολύ καλό έλεγχο χαμηλά και την αίσθηση έκτασης ψηλά. Με αυτά ως πρώτες καταγραφές, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε μια μια σχεδίαση αξιώσεων η οποία σέβεται τις χαράξεις τις οποίες θα κληθεί να αναπαράγει.

Echo Diastasis PH-79 v.2 Echo Diastasis PH-79 v.2

Στις λεπτομέρειες, τώρα, το σύστημα με τον PH-79 στην θέση του phono, ακούστηκε πολύ εκτεταμένο, με πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης της κατώτερης οκτάβας, ακόμη και αν το περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολύ χαμηλές συχνότητες (φαινόμενο που συναντάται συχνά σε χαράξεις ηλεκτρονικής μουσικής). Εδώ, είναι παρόντα ο παλμός και η λεπτομέρεια, ο όγκος και η επιβλητική αίσθηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν υπερβολές. Στην κατώτερη περιοχή, ο PH-79 αποδείχθηκε ο πλέον ουδέτερος προενισχυτής που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, ίσως προτιμητέος του προενισχυτή αναφοράς.
Η ισορροπημένη συμπεριφορά που ακούσαμε πολύ χαμηλά, επεκτείνεται και στις χαμηλές και ανώτερες χαμηλές συχνότητες. Εδώ, εισπράττεις μια λελογισμένη αυστηρότητα, χωρίς φούσκωμα και περιττή έμφαση, η οποία αφήνει το σύστημα να περιγράψει αυτό που δίνει η κεφαλή και το πλατό. Στην δική μας περίπτωση, πήραμε καλό σώμα και όγκο, γεμάτα, γρήγορα ρυθμικά μέρη που ρολλάρουν ευχάριστα και γενικώςς μια πολύ φιλική, ευχάριστη απόδοση των χαμηλών που σε κερδίζει αμέσως. Με καλούς δίσκους, όπου τα κρουστά, το μπάσο και τα συνθ έχουν να πουν κάτι σοβαρό, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε με αμεσότητα, σαφήνεια, πολύ καλό layering και με το επίπεδο λεπτομερειών που έχουμε συνηθίσει από το πλατό αναφοράς. Δεν καταπίεσε ποτέ, ακούστηκε όσο πρέπει φωτεινή και ευχάριστη, χωρίς να γίνεται στρογγυλή ή laid-back, με αίσθηση ομοιογένειας. Ο προενισχυτής μπορεί να χειριστεί άνετα σύνθετα έργα (ακόμη και με... “φωνακλάδικα” όργανα), χωρίς ο ακροατής να νοιώθε την ανάγκη να μειώσει την στάθμη.
Αυτή η ουδέτερη απόδοση της μεσαίας περιοχής σε συνδυασμό με τον χαμηλό θόρυβο και την πολύ καλή ισορροπία καναλιών (που μετρήσαμε), θέτουν τα θεμέλια για την απόδοση της στερεοφωνικής εικόνας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σαφώς καθορισμένη ως προς τος πλάτος, με σαφές βάθος και πολύ καλή περιγραφή της θέσης των μεμονωμένων πηγών, της κίνησης και του αέρα της ηχογράφησης, δημιουργεί στον χώρο ένα ηχητικό πεδίο που τιμά την χάραξη που βρίσκεται στο πλατό. Αυτό το “τιμά” βεβαίως, έχει διπλή ανάγνωση: Αν η χάραξη είναι λάσπη, ο PH-79 την αποδίδει αδίστακτα στο υπόλοιπο σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν τάσεις φτιασιδώματος και ευφωνικής συμπεριφοράς για να καλύψουν τα προβλήματα.
Ψηλά, πήραμε πολύ καλή αίσθηση έκτασης, με σημαντικές δυνατότητες περιγραφής των μετώπων, πολύ καλή απόσβεση και κάπως ήπια σε αίσθηση σώματα (σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά). Το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται διαυγές, γρήγορο και γεμάτο, χωρίς ίχνη σκληρότητας ή τραχύτητας. Ο αρμονικός πλούτος των οργάνων της περιοχής ικανοποιεί πλήρως και είναι ισορροπημένος σε θέματα θερμότητας, χωρίς υπερβολές.

Τελικώς...

... ο PH-79 v.2 ανήκει σαφώς στην κατηγορία των phono αξιώσεων, όχι με βάση την κατηγορία τιμής του αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι διαθέτει στην πράξη. Μετρήστε: Χαμηλός θόρυβος, τονική ουδετερότητα, πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης της στερεοφωνικής εικόνας. Δεν μπορείς να ζητήσεις πολύ περισσότερα πράγματα από το συγκεκριμένο είδος συσκευής και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες δυνατότητες, από τις οποίες δεν λείπει τίποτε (εγώ, ο υπερβολικός, θα ζητούσα ένα ρυθμιστικό balance, όπου το έχω συναντήσει κάνει θαύματα) κάνουν το πόνημα του Λουτρίδη μια εξαιρετική επιλογή. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Echo Diastasis PH-79 v.2 | Linn Sondek LP12/Ittok/Karma.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".