Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Echo Diastasis PH-79 v.2

Echo Diastasis PH-79 v.2

Ο PH-79 v.2 απαιτεί 2,55mVrms για να αποδώσει στην έξοδο την τυποποιημένη στάθμη line των 316mVrms (-10dBV), μέσω της εισόδου MM και 0,22mVrms, μέσω της εισόδου MC. Αυτές οι τιμές αντιστοιχούν σε απολαβή 41,8dB και 63,1dB, τιμές πολύ κοντά σε αυτές που δίνει η εταιρία για την επιλογή MM και MC Low. Με κριτήριο το όριο του ψαλιδισμού στην έξοδο (0,3% THD+N), η μέγιστη στάθμη της εξόδου είναι 7,4Vrms (MM) και 2,0Vrms (MC), τιμές που αντιστοιχούν σε περιθώριο υπερφόρτωσης 27dB και 16dB αντιστοίχως.
Οι στατικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο PH-79 v.2 είναι μια συσκευή με χαμηλές τιμές παραμόρφωσης, καθώς είδαμε τιμές γύρω από το 0.007% και 0,050% THD για σήμα 1kHz και έξοδο 316mVrms μέσω της εισόδου MM και MC αντιστοίχως. Η μέτρηση του συνόλου αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου (THD+N) λογικά οδηγεί σε υψηλότερα νούμερα (0,040% και 0,172% αντιστοίχως για την είσοδο ΜΜ και MC). Ο θόρυβος της συσκευής κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα καθώς μετρήσαμε -68dBr(A) και -48dBr(A) για την είσοδο MM και MC αντιστοίχως, με στάθμη αναφοράς τα 316mVrms στην έξοδο. Με στάθμη αναφοράς το 1Vrms στην έξοδο, οι τιμές ανέβηκαν, όπως είναι αναμενόμενο, στα -78dBr(A) και -58dBr(A) αντιστοίχως. Η δυναμική περιοχή υπολογίστηκε στα 98dB για την είσοδο MM και στα 71dB για την είσοδο MC. Η διαφωνία καναλιών κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα, στα -77dBr, με αναφορά στάθμη εξόδου 316mVrms και σήμα στην είσοδο 10kHz.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που δίνει η Echo Diastasis για τον PH-79 v.2 είναι η ακρίβεια αποέμφασης RIAA. Με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά αυτή είναι καλύτερη από 0.05dB και η σχετική μέτρηση επιβεβαιώνει σε σημαντικό βαθμό τους ισχυρισμούς αυτούς, αφού η μέγιστη απόκλιση που μετρήσαμε ήταν 0.07dB στην χρονική σταθερά των 3180μs, μια επίδοση η οποία είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει, ξεπερνώντας, για παράδειγμα, την αντίστοιχη επίδοση του “μεγάλου” Technics SU-R1000 (0.09dB). Αρκούντως εντυπωσιακή είναι, επίσης, η ισορροπία των καναλιών με τις διαφορές να βρίσκονται αισθητά κάτω από τα 0,2dB (με μέγιστη απόκλιση τα 0,17dB στην χρονική σταθερά των 75μs.
Το φάσμα της εξόδου, με σήμα 1kHz στην είσοδο MM και στάθμη αναφοράς τα 316mVrms, περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική, η οποία βρίσκεται, πάντως κάτω από τα -80dBr, με τις ανώτερες αρμονικές να μειώνονται πολύ γρήγορα σε στάθμη. Η τρίτη αρμονική βρίσκεται κάτω από τα -100dBr και οι ανώτερες αρμονικές φαίνονται μετά βίας πάνω από την στάθμη του θορύβου και κάτω από τα -110dBr.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ, (πράσινη και κόκκινη καμπύλη) και αντισταθμισμένη καμπύλη απόκρισης μέσω αντίστροφης ισοστάθμισης RIAA (πορτοκαλί, ιώδης).

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ.

Η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά όταν η μέτρηση γίνεται μέσω της εισόδου MC, με εξαίρεση την άνοδο της στάθμης του θορύβου (η οποία είναι αναμενόμενη). Και σε αυτό το διάγραμμα επικρατεί η δεύτερη αρμονική (λίγο πάνω από τα -70dBr).
Το φάσμα του θορύβου με την είσοδο MM ενεργοποιημένη περιλαμβάνει, σχεδόν αποκλειστικά, ίχνη από τον θόρυβο του τροφοδοτικού στα 50/100Hz και τα σχετικά υποπροϊόντα, η παρουσία των οποίων ενισχύεται χαρακτηριστικά από την αποέμφαση. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το τροφοδοτικό δεν “φαίνεται” καθόλου πάνω από τα 1500Hz περίπου, με το σχετικό φάσμα να βρίσκεται στα -120dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜC.

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜΜ.

Με την είσοδο MC Low ενεργοποιημένη, το περιεχόμενο του θορύβου δεν μεταβάλλεται (περιλαμβάνει και πάλι, κυρίως υποπροϊόντα των 50/100Ηz), αλλά αυξάνεται η στάθμη του και φαίνεται να υπάρχει ισχυρότερη συλλογή θορύβων στην περιοχή πάνω από τα 30kHz. Οι σχετικές συνιστώσες, βεβαίως, βρίσκονται κάτω από τα -100dBr, μιλάμε δηλαδή για πολύ χαμηλές στάθμες.
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα, δείχνει μια ομαλή συμπεριφορά, με τις τιμές να βρίσκονται στην περιοχή του 0.04% (με στάθμη εξόδου 316mVrms) με ήπιες τάσεις αύξησης πάνω από τα 6kHz περίπου. Στο όριο της μέτρησης, (20kHz) η επίδοση ήταν στην περιοχή του 0.08%.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV/ΜC.

Παραμόρφωση (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Η μεταβολή του συνόλου αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου δεν κρύβει εκπλήξεις. Υπάρχει μια σαφής μείωση των τιμών σε συνάρτηση με την στάθμη, με τις καλύτερες επιδόσεις να εντοπίζονται στο διάστημα μεταξύ 500mVrms και 3,5Vrms, δηλαδή για στάθμες πάνω από τα 4mV (για κεφαλές κινητού μαγνήτη).

Thumbnail

Παραμόρφωση (THD+N) σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz).