Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/03/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Η ακουστική αξιολόγηση του DT-1 έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, χρησιμοποιήθηκε η single ended έξοδος ακουστικών για την οδήγηση των Grado RS-2 ώστε να αξιολογήσουμε την λειτουργία της συσκευής σε ρόλο ενισχυτή ακουστικών. Στην δεύτερη, χρησιμοποιήθηκε η έξοδος line, ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργία του ως DAC. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήσαμε ως είσοδο την ομοαξονική S/PDIF, με πηγή ένα Innuos Zen Mini Mk3 ενώ στην δεύτερη περίπτωση (DAC/Line) το υπόλοιπο σύστημα περιελάμβανε τον Melos Plus Series Line, σε ρόλο προενισχυτή, τον Parasound HCA3500 σε ρόλο τελικού ενισχυτή και τα ATC SCM-50PSL στην θέση των ηχείων αναφοράς.
Η εγκατάσταση της συσκευής δεν είχε δυσκολίες, απλώς θα πρέπει να αφήσετε αρκετό περιθώριο πάνω από τις λυχνίες για προφανείς λόγους (πάντως, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δεν είναι υπερβολικές). Αν και δεν χρησιμοποιήσαμε τον DT-1 εκτεταμένα σε ρόλο USB DAC, εντούτοις η συνεργασία του με τον υπολογιστή ήταν απροβλημάτιστη και το ίδιο μπορούμε να πούμε με την συνεργασία του με το foobar2000 (σε ASIO mode). Αυτό ισχύει και για το ασύρματο streaming μέσω Bluetooth. Η σύνδεση έγινε εύκολα και ήταν πολύ σταθερή, χωρίς dropouts. Αν διαθέτετε κάποια συσκευή που υποστηρίζει aptX HD, η ποιότητα είναι πολύ καλή και η σύνδεση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης εναλλακτική επιλογή για την ad-hoc ακρόαση μιας μουσικής συλλογής ή ενός διαδικτυακού stream που δεν είναι διαθέσιμα στο οικιακό δίκτυο.

Η εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον DT-1 με ακουστικά, είναι ότι έχεις να κάνεις με έναν ενισχυτή που έχει καλές δυνατότητες οδήγησης, είναι ευχάριστος και ξεκούραστος με καλή έκταση και αέρα ψηλά και χαμηλό θόρυβο, ο οποίος μπορεί να έλθει στην επιφάνεια κάποιες φορές, αλλά ποτέ σε επίπεδο να ενοχλήσει πραγματικά. Με βάση τις μετρήσεις, ένα σημαντικό μέρος του θορύβου σχετίζεται με τις λυχνίες και το πιθανότερο είναι το αποτέλεσμα να βελτιωθεί με αλλαγή των εξαρτημάτων αυτών, προς κάτι καλύτερο (το εγχειρίδιο χρήσης έχει μια προτεινόμενη λίστα). Εάν η απόλυτη σιωπή είναι σημαντική, ο χρήστης μπορεί, επίσης, να παρακάμψει το λαμπάτο στάδιο, μια επιλογή η οποία εκτός από την σιωπή, προσφέρει, επίσης, καλύτερο όγκο και σώμα στις χαμηλές συχνότητες και μια αίσθηση υψηλότερης ταχύτητας και ζωντάνιας. Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ακρόαση υλικού binaural δημιουργεί εξαιρετική ψευδαίσθηση χώρων και κίνησης των ηχητικών πηγών.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1 Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Σε ρυθμό DAC, μέσω της εξόδου Line, η πρώτη εντύπωση είναι αυτή ενός πειθαρχημένου, καλά ελεγχόμενου ακούσματος, με το σύστημα να ακούγεται ευχάριστο, μαλακό, ελάχιστα στρογγυλό χωρίς να υπερβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα soundstage και πολύ καλές δυνατότητες στην απόδοση των μακροδυναμικών.
Με το στάδιο των λυχνιών στον δρόμο του σήματος, το σύστημα κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, φάνηκε να έχει καλή παρουσία, καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και του παλμού και καλό (ίσως κάπως υπερβολικό) έλεγχο, με τα ρυθμικά μέρη να αποδίδονται γεμάτα, γρήγορα και με σωστή, ευχάριστη αίσθηση ροής. Τα ακουστικά όργανα της περιοχής είχαν σωστή παρουσία και ακούστηκαν ελαφρώς αδρά και αέρινα, χωρίς να στερούν από τον ακροατή την λεπτομέρεια.
Ο DT-1 είναι πολύ φιλικός και ξεκούραστος στο αυτί, με την μεσαία περιοχή να έχει σωστή παρουσία, να τοποθετείται ελάχιστα πίσω, δημιουργώντας μια φυσική ατμόσφαιρα στον χώρο ακρόασης, Ο ακροατής δεν θα κουραστεί ποτέ και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, με πολύ καλή απόδοση των μακροδυναμικών και με το άκουσμα να μην δημιουργεί την αίσθηση της συμπίεσης ακόμη και σε υψηλές στάθμες, δείγμα ότι τα δυναμικά περιθώρια είναι σημαντικά.
Η συνολική αίσθηση φυσικότητας εντείνεται από την πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που αποδίδει η συσκευή (η ομοιότητα των καναλιών είναι εξαιρετική και το crosstalk ικανοποιητικό). Ο εστιασμός των αντικειμένων, η περιγραφή του αέρα και η αίσθηση του βάθους κινήθηκαν σε επίπεδα δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την κατηγορία τιμής και η απόδοση της συσκευής στον τομέα αυτό είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία της. Το σύστημα με τον DT-1 στην θέση του DAC, ακούστηκε επιβλητικό στον χώρο, με σοβαρές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών, όντας βεβαίως πιο αδρό και ασαφές σε σχέση με το αποτέλεσμα που έχω συνηθίσει με τον εξοντωτικά ακριβότερο Teac Esoteric D-70, αλλά αυτό είναι κάτι που το περιμένεις, φυσικά.
Ψηλά, η απόδοση ήταν, επίσης, καλή, με αίσθηση έκτασης, καλή ταχύτητα και απόσβεση και ελαφρώς περιορισμένο σώμα. Η ισορροπία φαίνεται να αποκλίνει κάπως προς το μαλακό και το ήπιο, χωρίς υπερβολές που καταλήγουν στην δημιουργία μιας ευφωνικής ηχητικής ταυτότητας. Είναι προφανές ότι εδώ έχει επιτευχθεί μια πολύ σωστή ισορροπία. Ο αρμονικός πλούτος περιγράφεται σωστά και το συνολικό άκουσμα είναι φωτεινό και ευχάριστο, με μέτρια αίσθηση θερμότητας.

Μια από τις πλέον επιτυχημένες πλευρές του DT-1, τέλος, είναι η διαφοροποίηση της απόδοσής του όταν επιλέξεις το “Tubes Off” mode. Υπάρχουν αισθητές διαφορές σε ορισμένα κρίσιμα σημεία αλλά δεν μιλάμε για υπερβολές (το μόνο σημείο θεωρητικής κριτικής, εδώ, είναι ότι η αλλαγή στα modes επιφέρει μια μικρή αλλαγή στην στάθμη, κάτι που μπορεί να μπερδέψει, αρχικώς). Χωρίς τις λυχνίες στον δρόμο του σήματος, το άκουσμα κερδίζει λίγο σε όγκο και παρουσία πολύ χαμηλά (κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόκριση συχνότητας), με αποτέλεσμα να υπογραμμίζει με επιτυχία τις πληροφορίες της περιοχής, χωρίς να γίνεται βαρύ και υπερβολικό, ακούγεται λίγο πιο περιγραφικό και ανάγλυφο στην μεσαία περιοχή και γενικώς δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πιο ακριβές με καλύτερη λεπτομέρεια και ίσως λίγο πιο δυναμικό και γρήγορο. Η ισορροπία μεταξύ των δύο ρυθμών λειτουργίας, όμως, είναι προσεγμένη ώστε και οι δύο να είναι εξίσου χρήσιμοι, κατά περίπτωση. Ένα παιχνίδι που θα κρατήσει πάντοτε το ενδιαφέρον του ακροατή και θα δώσει μια ακόμη διάσταση στην ακρόαση της μουσικής.

Τελικώς...

...είναι αδύνατον να σκεφτείς κάτι που δικαιούσαι σε αυτή την κατηγορία τιμής και ο DT-1 δεν σου το προσφέρει. Έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, είναι καλοκατασκευασμένος και το διπλό του αναλογικό κύκλωμα δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα μικρορύθμισης της ηχητικής ταυτότητας. Για τον νεοεισερχόμενο στον χώρο, προσφέρει ταυτόχρονα μια μύηση στον καλό ήχο μέσω ακουστικών, στην ιδέα του streaming και στους ενισχυτές με λυχνίες, ενώ ως οικονομική λύση φαίνεται να έχει τους ελάχιστους δυνατούς συμβιβασμούς. Πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση, που προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1, S/PDIF Coaxial, 16-bit/44,1kHz.
  2. Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1, S/PDIF Coaxial, 24-bit/96kHz.
  3. Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1, S/PDIF Coaxial, 16-bit/44,1kHz, Tubes Off.
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.