Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/03/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Ο DAC DT-1 θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σου, παρά το μικρό του μέγεθος. Λίγο οι λυχνίες που προβάλλουν στο επάνω μέρος, λίγο το έντονα ανακλαστικό φινίρισμα της πρόσοψης και λίγο οι ασύμμετρα καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες, κάνουν την συσκευή να ξεχωρίζει, χωρίς προσπάθεια αλλά και χωρίς υπερβολές, από το κλασικό παραλληλόγραμμο σασί.
Το user interface είναι αρκετά απλό: Μια μικρή αλλά πολύ ευανάγνωστη οθόνη OLED (με δυνατότητα off) δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιλογές του χρήστη, το sample rate και την στάθμη, ενώ τρεις διακόπτες, σε σχήμα ρόμβου, ελέγχουν την εξασθένηση, το on-off και το mode λειτουργίας. H συσκευή μπορεί να επιλέγει αυτόματα ανάμεσα στην λειτουργία του ενισχυτή ακουστικών και του DAC (μέσω Line Out), με την εισαγωγή του jack των ακουστικών στην σχετική είσοδο, ή να λειτουργεί και με τις δύο εξόδους ενεργοποιημένες.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Η αισθητική του DT-1 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με κύρια χαρακτηριστικά τις λυχνίες που προβάλλουν στο επάνω μέρος, το έντονα ανακλαστικό φινίρισμα της πρόσοψης και τις καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες.

Ο χρήστης ακουστικών, έχει δυνατότητα να συνδέσει, ταυτοχρόνως, δύο ακουστικά, ένα με συμβατική, single ended σύνδεση, μέσω jack TRS 6,35mm και ένα με balanced σύνδεση μέσω jack TRRRS 4,4mm. Η συσκευή διατηρεί την επιλογή εξασθένησης που κάνει ο χρήστης όταν ακούει με ακουστικά και όταν ακούει μέσω line out, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η στάθμη πολύ, από λάθος.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο DT-1 είναι τυπικές. Στην πίσω πλευρά, ο χρήστης θα βρει συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF, ομοαξονική (RCA) και οπτική (Toslink), θύρα USB καθώς επίσης και την έξοδο line (RCA). Στην πίσω πλευρά, βρίσκεται, επίσης, η κεραία του Bluetooth μέσω του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασύρματο streaming, με υποστήριξη, μάλιστα, aptX HD. Τα sample rates που υποστηρίζονται είναι μέχρι 32-bit/768kHz (PCM) και DSD512 (DSD) μέσω της θύρας USB, μέχρι 32-bit/384kHz μέσω της ομοαξονικής εισόδου και μέχρι 24-bit/192kHz μέσω της οπτικής εισόδου. Για την χρήση της θύρας USB σε συνδυασμό με host που τρέχει Windows, η εταιρία δίνει το κατάλληλο driver και προτείνει την χρήση του foobar2000/ASIO ως media player.. Εννοείται ότι υποστηρίζονται και πλατφόρμες Linux και Apple/Mac.
Η συσκευή συνοδεύεται από ένα απλό τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις επιλογές, με σημαντικότερες αυτές της επιλογής εισόδου, της ρύθμισης της στάθμης και της φίμωσης καθώς και της επιλογής του σταδίου εξόδου (λυχνίες/solid state).

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει δύο ακουστικά, ένα με single ended jack 6,35mm και ένα με balanced jack 4,4mm.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Η οθόνη είναι OLED και παρά το μικρό της μέγεθος είναι πολύ ευανάγνωστη ακόμη και από μεγάλη απόσταση. Μπορεί να σβήσει από το τηλεχειριστήριο.

Το εσωτερικό του σασί κρύβει μια πειθαρχημένη, βιομηχανικού επιπέδου ποιότητας κατασκευή. Το ψηφιακό interface βασίζεται σε λύση της XMOS το οποίο οδηγεί το σήμα σε έναν μετατροπέα d/a της ESS (ES9038Q2M) με τα γνωστά εργαλεία της εταιρίας (ψηφιακό PLL, Time Domain Jitter Elimination, αρχιτεκτονική SABRE και δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων -η οποία εν προκειμένω δεν χρησιμοποιείται) ο οποίος ακολουθείται από ένα αναλογικό στάδιο βασισμένο σε τελεστικούς ενισχυτές OPA1656 της Texas Instruments, με στάδιο εισόδου FET, ειδικά σχεδιασμένους για πολύ χαμηλό θόρυβο. Το στάδιο αυτό ακολουθείται από ένα στάδιο με λυχνίες, όπου χρησιμοποιείται μια διπλοτρίοδος 6Ν3 ανά κανάλι. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν αυτό το στάδιο θα χρησιμοποιηθεί ή όχι, τόσο σε mode DAC/Προενισχυτή (δηλαδή για τα σήματα που εμφανίζονται στην έξοδο Line), οπότε και παίζει τον ρόλο του σταδίου εξόδου, όσο και σε mode DAC/Ενισχυτή ακουστικών, οπότε και παίζει τον ρόλο του buffer, ανάμεσα στον DAC και το στάδιο ισχύος. Αυτό, είναι υλοποιημένο με δύο TPA6120A2 της Texas Instruments, ένα ανά κανάλι, τα οποία οδηγούνται από ένα ακόμη OPA1656. Η ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth βασίζεται σε ένα SoC της Qualcomm (CSR8675) το οποίο υποστηρίζει Bluetooth v5.0 και codecs, aptX, aptX Low Latency, aptX HD, MP3, AAC και SBC.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Τρεις διακόπτες ελέγχουν το on/off και τον τρόπο λειτουργίας των εξόδων, καθώς και την στάθμη.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Ο DT-1 προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Συμβατικές ψηφιακές εισόδους (ομοαξονική και οπτική), θύρα USB και έξοδο Line.

Η τροφοδοσία της συσκευής ξεκινά από ένα τυπικό πακ, αλλά στο εσωτερικό φαίνεται να έχει γίνει καλή δουλειά με αρκετή χωρητικότητα και τοπικές σταθεροποιήσεις. Στις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, καταχωρούνται οι τρεις κρύσταλλοι στο clock της συσκευής (ώστε να καλύπτονται όλες οι βασικές συχνότητες δειγματοληψίας) και το γεγονός ότι δεν δεν υπάρχουν καθόλου καλώδια μεταφοράς σήματος.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Η κατασκευή είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένη, με τυπική βιομηχανική ποιότητα, η οποία είναι υπέρ-επαρκής για την κατηγορία τιμής. Αριστερά φαίνεται το λαμπάτο στάδιο και τα τροφοδοτικά, επάνω δεξιά βρίσκεται ο ενισχυτής των ακουστικών, κάτω δεξιά το ψηφιακό μέρος με το SoC για το Bluetooth και κάτω, στο μέσον, το ημιαγωγικό αναλογικό στάδιο.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Το λαμπάτο στάδιο του DT-1 χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο ανά κανάλι. Εδώ, φαίνονται οι λυχνιολαβές.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Ο ενισχυτής ακουστικών βασίζεται σε δύο TPA6120A2, κάθε ένα από τα οποία οδηγείται από έναν διπλό τελεστικό OPA1656.

Aoshida Dilvpoetry DAC DT-1

Δεξιά φαίνεται το ψηφιακό front end (XMOS) με τρεις κρυστάλλους για το clock. Ακολουθείται από το τσιπ της ESS καθώς και από τρεις τελεστικούς OPA1656 οι οποίοι υλοποιούν το ημιαγωγικό αναλογικό στάδιο της συσκευής.