Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A

S.M.S.L DO200

S.M.S.L DO200

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο DO200 αντικατέστησε τον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) και χρησιμοποιήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας, σε ρόλο USB DAC, συνδεδεμένος σε ένα host που τρέχει Windows 10/foobar2000. Η σύνδεση έγινε με το καλώδιο Hydra της Signal Projects. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που χρησιμοποιούμε παγίως στις δοκιμές του avmentor και περιλαμβάνει τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL.
Η εγκατάσταση της συσκευής δεν είχε δυσκολίες και ο υπολογιστής εγκατέστησε αυτόματα το σχετικό driver χωρίς προβλήματα. Το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και προφανές και ο χρήστης θα αισθανθεί άνετα από την πρώτη στιγμή, ακόμη και χωρίς να καταφύγει στο καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με την λειτουργία “Sound Color” εκτός (στην θέση Standard) και με το ψηφιακό φίλτρο Fast Linear, αλλά βρήκαμε πολύ καλή και την επιλογή Slow Minimum, ειδικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το σύστημα με τον SMSL στην θέση το μετατροπέα, είναι αυτή της πολύ καλής λεπτομέρειας, της ομοιογένειας και της διαφάνειας. Το αποτέλεσμα είναι αναλυτικό, ευχάριστο, δεν γίνεται ποτέ σκληρό και διακρίνεται για την ταχύτητα του και τον τρόπο που γεμίζει τον χώρο. Με δεδομένη την τιμή της συσκευής, η απόδοσή της μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ευχάριστη έκπληξη, και, ίσως, ένα καλό δείγμα για το πού έχει φτάσει η τεχνολογία και ο συνδυασμός της με την οικονομία κλίμακας.

S.M.S.L DO200 S.M.S.L DO200

Πιο αναλυτικά, το σύστημα με τον DO200 κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, περιέγραψε την περιοχή με πολύ καλό όγκο και παλμό, χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι υπερβάλει, σε καμία περίπτωση. Ο ήχος είναι όσο πρέπει επιβλητικός, με σωστή απόδοση του μεγέθους και δεν κουράζει ποτέ. Η συμπεριφορά αυτή συνδυάζεται με μια ανάλογη συμπεριφορά στην περιοχή των χαμηλών και των ανώτερων χαμηλών, όπου πήραμε καλό σώμα και περιγραφή της κλίμακας στις διαστάσεις των ακουστικών οργάνων και καλή λεπτομέρεια που συνδυάστηκε, ίσως, με μια, μεγαλύτερη από όσο θα θέλαμε, αυστηρότητα στον έλεγχο, σε σύγκριση με την αναφορά. Αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει μια πολύ ευχάριστη αναπαραγωγή των ρυθμικών μερών, με καλό γέμισμα και αίσθηση ταχύτητας, καλές αποσβέσεις και χωρίς ίχνη υπερβολής. Το κομμάτι ρέει ευχάριστα και το foot-tapping είναι αναπόφευκτο, καθώς είναι πολύ εύκολο να συμμετέχεις στο άκουσμα.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ελάχιστα πίσω από τον άξονα των ηχείων, μια συμπεριφορά που βρήκαμε ελκυστική και δημιουργεί μια αίσθηση φυσικότητας. Το σύστημα ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινό και ευχάριστο, με πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών και του layering, πολύ καλό παλμό, έντονη παρουσία στον χώρο με πολύ καλή αίσθηση του αέρα. Η απόδοση του DO200 δεν θα καταπιέσει ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες και δημιουργεί πολύ όμορφες μουσικές εικόνες στον χώρο.
Η συμπεριφορά αυτή συνδυάζεται με τις πολύ υψηλές δυνατότητες του μετατροπέα σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, προϊόν -εν μέρει- της πολύ καλής ισορροπίας καναλιών που διαθέτει. Δοθείσης μιας καλής μείξης, το αποτέλεσμα έχει εντυπωσιακή παρουσία στον χώρο, με ανάγλυφη περιγραφή των ηχητικών πηγών, καλή αίσθηση του βάθος και του αέρα. Το soundstage είναι πειθαρχημένο, με σαφή όρια και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης, στοιχεία που δημιουργούν μια άψογη ατμόσφαιρα στον χώρο ακρόασης. Η αίσθηση του envelopment όταν αυτό επιχειρείται από την ηχογράφηση, κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και φάνηκε να επηρεάζεται από την επιλογή του ψηφιακού φίλτρου (με το Slow Minimum να είναι οριακά πιο πλήρες και ομοιογενές στο αυτί).
Ψηλά, ο DO200 φαίνεται να ισορροπεί προς την μαλακή πλευρά, με ελάχιστα στρογγυλεμένη ατάκα σε σχέση με την αναφορά, χωρίς να γίνεται ευφωνικός, παραμένοντας όμως ξεκούραστος, ευχάριστος με πολύ καλή αίσθηση έκτασης και καλές δυνατότητες απόδοσης ηχογραφήσεων με υψηλό sample rate. Τα μέτωπα των κρουστών αποδόθηκαν με καλή ταχύτητα, ικανοποιητικό σώμα και κάπως βιαστικές αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει από το σύστημα, μια αίσθηση που βελτιώνεται, πάντως, με την επιλογή του φίλτρου Slow Minimum. Αυτή η συμπεριφορά επεκτάθηκε και στην απόδοση του αρμονικού πλούτου. Με το “κλασικό” φίλτρο το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό, αλλά όχι εντυπωσιακό, ενώ η “αργή” επιλογή μαλακώνει και γεμίζει την συνολική αίσθηση, δημιουργώντας μια πιο φιλική στο αυτί εντύπωση.

Τελικώς...

... μιλάμε για μια προσεγμένη υλοποίηση που δικαιώνει πλήρως τον τίτλο “by the book”, χωρίς όμως να διστάζει να δείξει και άποψη, όπου χρειάζεται, με ενδιαφέρουσες επιλογές στην τροφοδοσία, την προσέγγιση της αρχιτεκτονικής του DAC και του αναλογικού σταδίου. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε την ποιοτική υλοποίηση (η οποία έχει εμφανή επίδραση στις επιδόσεις) τις αυξημένες δυνατότητες και την πολύ καλή τιμή. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία για μια κορυφαία υλοποίηση στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. SMSL DO200 | USB | Single Ended/Variable | Fast Linear-Standard | 16/44k1.
  2. SMSL DO200 | USB | Single Ended/Variable | Fast Linear-Standard | 24/96.
  3. SMSL DO200 | USB | Single Ended/Variable | Minimum Phase/Slow Minimum - Standard | 16/44k1.
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.