Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΤΥΠΟΣ_ΣΥΣΚΕΥΗΣ

S.M.S.L DO200

S.M.S.L DO200

Για την εργαστηριακή αξιολόγηση του DO200 χρησιμοποιήθηκε η ομοαξονική είσοδος, με σήματα 24/96 (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Το φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Fast Linear και ως αναλογική έξοδος χρησιμοποιήθηκε η single ended ρυθμισμένη σε ρυθμό variable. Το ψηφιακό interface της συσκευής επέδειξε σημαντικές δυνατότητες καταστολής του εισερχόμενου jitter, με το σχετικό διάγραμμα (στην default ρύθμιση του DPLL, 5) να κινείται γύρω από τα -65dB για μεγάλο μέρος του φάσματος και να μην ανεβαίνει σημαντικά στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Με το DPLL στην πιο αυστηρή ρύθμιση (1) οι διαφορές που παρατηρήσαμε ήταν μικρές, ενώ στην πιο χαλαρή (15) η συσκευή δείχνει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην περιοχή των μεσαίων, χαμηλών και πολύ χαμηλών συχνοτήτων, χωρίς πάντως να ανεβαίνει πάνω από τα -25dB.
Η πολύ καλή δυνατότητα καταστολής του jitter φαίνεται και στις καμπύλες ευαισθησίας στο εισερχόμενο jitter, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή κάτω από τα -105dB, μια επίδοση που είναι από τις κορυφαίες που έχουμε δει. Αυτό σημαίνει ότι ο DO200 δεν είναι καθόλου ευαίσθητος στην ποιότητα των πηγών ή/και των ψηφιακών καλωδίων που χρησιμοποιούνται.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p. Ρυθμίσεις DPLL: 5 (μοβ καμπύλη), 1 (ιώδης), 15 (κόκκινη).

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί).

Η ίδια η συσκευή εισάγει μικρό jitter, κυρίως στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων όπου υπολογίσαμε τιμές μεταξύ 22 και 8ps.
Η γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέας κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα. Η καμπύλη διατηρεί την ιδανική μορφή μέχρι τα -90dBFS περίπου, σημείο όπου εμφανίζονται ελάχιστες αποκλίσεις και φτάνει “άνετα” μέχρι τα -100dBFS. Ο θόρυβος φαίνεται να επικρατεί γύρω στα -110dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα υπολογισμού του τεκμαρτού jitter. Σήμα 24kHz, -5dBFS.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Η συσκευή δείχνει να έχει εξαιρετική συμπεριφορά στο κομμάτι των παραμορφώσεων. Σε συνάρτηση με την συχνότητα, οι καμπύλες για την αρμονική παραμόρφωση και το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -100dB, με την THD να προσεγγίζει τα -110dB, μια επίδοση που πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετική.
Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύεται και στην μέτρηση των παραμορφώσεων σε συνάρτηση με την στάθμη. Εδώ, η THD βρίσκεται λίγο πάνω από τα -60dB για σήμα -60dBFS με το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου να βρίσκεται κάτω από τα -50dB, μια επίσης πολύ καλή επίδοση. Επιπροσθέτως, το στάδιο εξόδου δεν δείχνει να προσεγγίζει τα όριά του, στα όρια στάθμης του μετατροπέα (0dBFS) καθώς δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αύξησης της παραμόρφωσης σε αυτή την περιοχή.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Το διάγραμμα παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη και την συχνότητα συνοψίζει όλα τα παραπάνω: Η συσκευή έχει πολύ ομαλή συμπεριφορά στο φάσμα, με την THD+N να φτάνει το 0,0006% για σήματα υψηλής στάθμης και να ξεπερνά ελάχιστα το 0,002% για σήματα χαμηλής στάθμης.
Η απόκριση συχνότητας είναι ιδιαίτερα ομαλή χωρίς εμφανείς τάσεις αποκοπής στο φάσμα της μέτρησης. Αυτό δεν είναι τόσο ενδιαφέρον σε μια ψηφιακή συσκευή, αλλά οι διαφορές μεταξύ των καναλιών είναι, πραγματικά, ενδιαφέρουσες, καθώς είναι σημαντικά μικρότερες από το 0,1dB, σχεδόν μηδενικές. Πιθανότατα αυτό μπορεί να αποδοθεί στην δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης της εξόδου που διαθέτει η συσκευή.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εξόδου. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Απόκριση συχνότητας. Στάθμη αναφοράς: 1kHz/-20dBFS, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Το στάνταρντ ψηφιακό φίλτρο της συσκευής δεν κρύβει εκπλήξεις. Η SMSL αφήνει την έξοδο να φτάσει κοντά στο όριο Nyquist σε κάθε sample rate, με τις κλίσεις να μειώνονται προοδευτικά και στην ζώνη αποκοπής να είναι αρκετά καθαρή.
Τα τρία διαφορετικά φίλτρα προσφέρουν μικρές διαφορές στην απόκριση έξω από το χρήσιμο φάσμα, με το Fast Linear να έχει οριακά μεγαλύτερο εύρος, το Minimum Phase να είναι το πιο συγκρατημένο και στο Slow Minimum Phase να έχει την χειρότερη απόδοση στη ζώνη αποκοπής αλλά την καλύτερη συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου (το σχετικό διάγραμμα του time domain δεν περιλαμβάνεται εδώ, αλλά δεν περιλαμβάνει καθόλου pre-ringing).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Απόκριση βαθυπερατών φίλτρων, 96kHz. Fast Linear (κόκκινη καμπύλη), Minimum Phase (πορτοκαλί), Slow Minimum (ιώδης).

Ανεξαρτήτως του φίλτρου που θα χρησιμοποιηθεί πάντως, ο θόρυβος που αναδιπλώνεται στο ακουστικό φάσμα είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται κοντά στα -110dBFS και η μορφή τους δεν αλλάζει ακόμη και με το αργό φίλτρο. Αυτό είναι ένα καλό νέο για όσους θέλουν να επιλέξουν το φίλτρο αυτό λόγω της καλύτερης μεταβατικής συμπεριφοράς που προσφέρει.
H συσκευή έχει πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα θορύβου. Στο αδρανές κανάλι, το φάσμα παραμένει κάτω από τα -100dB μέχρι τα 15kHz περίπου με τις καμπύλες να βρίσκονται στην περιοχή των -110dB μέχρι τα 3kHz...

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας (Fast Linear).

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

... ενώ το φάσμα θορύβου και παρεμβολών περιλαμβάνει πολύ χαμηλής στάθμης συνιστώσες θορύβου από την τροφοδοσία (50/100Hz) και ίχνη παρεμβολών κοντά στα 90kHz, όλα αυτά κάτω από τα -120dBFS, μια τιμή που κάνει τα συγκεκριμένα ευρήματα αμελητέας σημασίας. Ο συνολικός θόρυβος από το τροφοδοτικό δεν ξεπερνά τα 1,6μV, με την δυναμική περιοχή της συσκευής να υπολογίζεται στα 113dB.
Η απουσία θορύβων φαίνεται και από το πολύ καθαρό φάσμα θορύβου από διαμόρφωση. Εδώ, είναι σαφές ότι τα μόνα σχετικά ίχνη συνωστίζονται γύρω από την συχνότητα της μέτρησης (24kHz), επομένως αφορούν σε χαμηλές και πολύ χαμηλές συχνότητες...

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Φάσμα διαμόρφωσης του σήματος από θόρυβο (Broadband).

... γεγονός που επιβεβαιώνεται από το σχετικό διάγραμμα διαμόρφωσης από θόρυβο, στο οποίο μπορεί κάποιος να διακρίνει συνιστώσες σε ένα εύρος ±200Hz, αλλά σε πολύ χαμηλές στάθμες, κάτω από τα -120dBu.
Τέλος, η διαφωνία καναλιών αντανακλά την ποιότητα κατασκευής του κυκλώματος, καθώς οι καμπύλες βρίσκονται κάτω από τα -100dB για σήματα μέχρι τα 10kHz με την χειρότερη τιμή να βρίσκεται κάτω από τα -90dB στα 20kHz, επίδοση που κρίνεται εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.