Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A

S.M.S.L DO200

S.M.S.L DO200

Χωρίς περιστροφές και με δεδομένη την κατηγορία τιμής (κάτω από τα 500 δολάρια διεθνώς, λίγο πάνω από τα €500 στην ευρωπαϊκή αγορά), o DO200 είναι μια ιδιαίτερα καλοκατασκευασμένη και προσεγμένη από αισθητικής άποψης συσκευή. Ένα βαρύ σασί, συνδυάζεται με μια, αναλόγως, βαριά πρόσοψη, μια έγχρωμη οθόνη και ένα πολύ λιτό user interface το οποίο βασίζεται σε ένα jog-dial. Μέσω αυτού, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, σε πρώτο βαθμό, την στάθμη και την είσοδο και, στην συνέχεια, να περιηγηθεί στο μενού της συσκευής το οποίο είναι ασυνήθιστα πλούσιο σε επιλογές.

S.M.S.L DO200

O DO200 συνδυάζει την καλή ποιότητα κατασκευής στο σασί με ένα λιτό user interface. Το τηλεχειριστήριο έχει καλή αίσθηση.

Εν προκειμένω, η SMSL έχει κάνει αυτό που οι περισσότεροι κατασκευαστές -για όχι ιδιαίτερα κατανοητούς λόγους- αρνούνται συστηματικά: Δίνει στο χέρι του χρήστη όλες τις δυνατότητες των τσιπ που χρησιμοποιεί, ώστε αυτός να μπορεί να προσαρμόσει την λειτουργία της συσκευής του στις προτιμήσεις του. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η SMSL είναι φανατικός φίλος της ESS, τα ολοκληρωμένα της οποίας είναι γνωστά για τις δυνατότητες που προσφέρουν. Έτσι, μέσω του μενού, μπορεί να επιλεγεί το ψηφιακό φίλτρο (μεταξύ τριών), το voicing (μεταξύ δέκα επιλογών στην λειτουργία του DSP, δεν μιλάμε για κλασική γραφική ή παραμετρική ισοστάθμιση), την ευαισθησία του ψηφιακού PLL, την φάση, το τρόπο λειτουργίας του εξασθενητή (fixed/variable) και τον τρόπο λειτουργίας του διαύλου I2S (ο οποίος δρομολογείται μέσω βύσματος HDMI), μια δυνατότητα που επιτρέπει στον DO200 να προσαρμοστεί σε μια ποικιλία πηγών που διαθέτουν αυτό το είδος σύνδεσης. Ίσως η πλέον ασυνήθιστη επιλογή, είναι αυτή του τρόπου λειτουργίας του interface για τα σήματα S/PDIF μεταξύ δύο εκδοχών, της Normal (όπου χρησιμοποιείται η standard λύση του interface) και της Processor, όπου χρησιμοποιείται μέρος του επεξεργαστή της XMOS. Οι διαφορές, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, εντοπίζονται στις λειτουργίες που σχετίζονται με το MQA και τον χειρισμό των σημάτων DoP.

S.M.S.L DO200

Ο χρήστης κάνει όλες τις επιλογές και τις ρυθμίσεις από ένα jog dial το οποίο είναι ευχάριστο στην χρήση, ενώ η οθόνη έχει ρυθμιζόμενη φωτεινότητα, παρέχει τις βασικές πληροφορίες και προβάλει το μενού.

S.M.S.L DO200

Η συσκευή προσφέρει ασυνήθιστα πολλές δυνατότητες ρύθμισης. Το μενού είναι λογικά δομημένο και ευανάγνωστο, αλλά μόνο από μικρή απόσταση.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο DO200 είναι πλήρεις. Περιλαμβάνεται ένα σετ συμβατικών ψηφιακών εισόδων, ομοαξονική (RCA), οπτική (Toslink) και AES/EBU (XLR), θύρα USB για streaming από υπολογιστή, θύρα HDMI για σύνδεση πηγής μέσω πρωτοκόλλου I2S καθώς επίσης και δυνατότητα ad hoc ασύρματου streaming μέσω Bluetooth έκδοσης 5.0 το οποίο υποστηρίζει codec SBC, AAC, aptX, aptX HD και LDAC. Η αναλογική έξοδος παρέχεται τόσο σε single ended (RCA) όσο και σε balanced (XLR) μορφή, με το πρόσθετο (μάλλον ασυνήθιστο) χαρακτηριστικό ότι ο χρήστης, μέσω του μενού, μπορεί να επιλέξει διαφορετική φάση ανά έξοδο, μπορεί, δηλαδή, να επιλέξει ταυτόχρονα, αναστροφή φάσης στην single ended και μη αναστροφή στην balanced και αντίστροφα.
Οι βασικές λειτουργίες και η περιήγηση στο μενού μπορούν να γίνουν και από ένα κομψό τηλεχειριστήριο, το οποίο, επιπροσθέτως, έχει και ένα προγραμματιζόμενο πλήκτρο ώστε ο χρήστης να μπορεί να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες λειτουργίες χωρίς να πρέπει να μπει στο μενού. Η οθόνη έχει ρυθμιζόμενη φωτεινότητα, φαίνεται να είναι καλής ποιότητας με καλή ευκρίνεια από μεγάλη απόσταση, σε ό,τι αφορά τις βασικές τις ενδείξεις (στάθμη, επιλεγμένη είσοδος) αλλά το μενού έχει αρκετά μικρούς χαρακτήρες και, ειδικά στην αρχή, θα πρέπει να το κοιτάξεις από μικρή απόσταση για να διακρίνεις τις επιλογές που σού προσφέρονται.

S.M.S.L DO200

Προσφέρεται ένα πλήρες πακέτο συνδέσεων, με όλα τα απαραίτητα, περιλαμβανόμενης και της δυνατότητας ασύρματο streaming μέσω Bluetooth. Επιπροσθέτως, υπάρχει θύρα για σύνδεση μέσω διαύλου I2S, η οποία, μάλιστα είναι ρυθμιζόμενη.

S.M.S.L DO200

Η κατασκευή του DO200 είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένη. Απουσιάζει το συμβατικό, γραμμικό τροφοδοτικό, το οποίο έχει αντικατασταθεί από ένα block της SMSL (αριστερά). Στο κέντρο βρίσκεται το ψηφιακό μέρος, δεξιά ο μετατροπέας και το αναλογικό στάδιο εξόδου.

Το εσωτερικό του DO200 είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένο, χωρίς καλωδιώσεις που αφορούν στην μεταφορά του σήματος και χωρίς... μετασχηματιστή, καθώς χρησιμοποιείται ένα block τροφοδοσίας της SMSL (κατά τα φαινόμενα διακοπτικό), το οποίο συμπληρώνεται με δύο πυκνωτές 1000μF σε ρόλο βασικού φίλτρου και τοπικές σταθεροποιήσεις για τα επιμέρους κυκλώματα.
Το ψηφιακό front-end περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή της XMOS για την διαχείριση της θύρας USB και των υπόλοιπων ψηφιακών σημάτων (ανάλογα με την επιλογή στο μενού), ένα CPLD της οικογένειας Max II της Altera καθώς και ένας SoC QCC5125 της Qualcomm για την υποστήριξη των λειτουργιών του Bluetooth.
H μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται από ένα τσιπ ES9068A της ESS ανά κανάλι, ένα εξάρτημα σχεδιασμένο ειδικά για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης το οποίο, πάντως, έχει πολύ καλές επιδόσεις και ενσωματώνει όλες τις γνωστές τεχνολογίες της εταιρίας (HyperStream, Sabre, DPLL, Jitter Eliminator) και μπορεί να υποστηρίξει sample rates μέχρι τα 32-bit/384kHz (PCM) και DSD1024 (DSD) μέσω των θυρών USΒ και I2S. H συσκευή μπορεί να “ανέβει” μέχρι τα 192kHz μέσω των συμβατικών ψηφιακών εισόδων, με διαμόρφωση PCM και μέχρι το DSD64 μέσω DoP, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει full decoding σε streams ΜQA μέσω των συμβατικών ψηφιακών εισόδων και της θύρας USB.
Το αναλογικό τμήμα του μετατροπέα είναι βασισμένο στους διπλούς τελεστικούς ενισχυτές OPA1612A της Texas instruments, οι οποίοι υλοποιούν όλα τα στάδια του κυκλώματος, περιλαμβανόμενου του balun που απαιτείται για την single ended έξοδο. Τα παθητικά υλικά είναι υψηλής ποιότητας με τους κλασικούς κόκκινους THT της Wima να ξεχωρίζουν σε μια κατασκευή η οποία, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιεί SMD. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της SMSL να χρησιμοποιήσει ένα πρόσθετο στάδιο με έναν ακόμη OPA1612, με μεταβλητό κέρδος μέσω πολύστροφων τρίμερ, ώστε να είναι δυνατή η εξισορρόπηση των καναλιών ως προς την στάθμη (υποθέτουμε κατά την φάση της παραγωγής).

S.M.S.L DO200

Η μετατροπή d/a έχει ανατεθεί σε δύο τσιπ της ESS και το αναλογικό στάδιο περιλαμβάνει τελεστικούς ενισχυτές ειδικούς για audio υψηλών απαιτήσεων. Ένα ξεχωριστό στάδιο (αριστερά) χρησιμοποιείται για την μικρορύθμιση της ισορροπίας των καναλιών.

S.M.S.L DO200

Επεξεργαστής της XMOS για την διαχείριση των ψηφιακών σημάτων, CPLD της Altera για την ψηφιακή επεξεργασία και άρθρωμα με SoC της Qualcomm για το Bluetooth. Ο έλεγχος της συσκευής γίνεται με μικροελεγκτή ARM. Δεξιά, φαίνονται τα τροφοδοτικά και οι κυρίως πυκνωτές της τροφοδοσίας.