Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργά/Ασύρματα Ηχεία

Q Acoustics Q Active 200

Q Acoustics Q Active 200

Σε ό,τι αφορά την φυσική παρουσία, η Q Acoustics έχει, κατά την γνώμη μου, πετύχει τον στόχο της: Το 200 ξεχωρίζει άνετα, τόσο χάρις στο ματ χρώμα του (είναι διαθέσιμο σε μαύρο και λευκό) όσο και χάρις στις έντονα στρογγυλεμένες ακμές του. Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσετε και την ιδιόμορφη διαμόρφωση της μπάφλας, με το μόνιμο προστατευτικό πλέγμα και την κατοπτρική συμμετρία, το αποτέλεσμα τραβά αμέσως την προσοχή, χωρίς να επιβάλλεται στον χώρο.
Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από συνθετικό υλικό, έχει μικρές διαστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 300 χιλιοστά σε ύψος και βάθος και έχει μικρό πλάτος (170 χιλιοστά). Αυτό σημαίνει ότι το ηχείο μπορεί να τοποθετηθεί σχετικώς εύκολα σε κάποιο ράφι αν και η καλύτερη δυνατή επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν οι πολύ όμορφες και, κατά τα φαινόμενα, λειτουργικές βάσεις που προσφέρει η εταιρία (αλλά χρεώνονται χωριστά). Η ακαμψία της καμπίνας ενισχύεται με μια τεχνική την οποία η εταιρία ονομάζει “Dart Bracing” και περιλαμβάνει μια σταυροειδή κατασκευή η οποία “σφηνώνει” το γούφερ στις τέσσερις πλευρές.

Q Acoustics Q Active 200

Από την άποψη της αισθητικής, το Active 200 ξεφεύγει αρκετά από τα συνήθη: Έντονα στρογγυλεμένες ακμές, μαύρο (ή λευκό) ματ φινίρισμα, ασύμμετρη τοποθέτηση των μονάδων στην μπάφλα και υπογούφερ με διαχυτή και fixed boundary στο πίσω μέρος (μαζί με το bass reflex).

Ως ηχείο, το 200 απέχει πολύ από το να θεωρηθεί συμβατικό. Είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων, στην οποία οι ανώτερες χαμηλές, οι μεσαίες και οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από δυο μονάδες BMR 58 χιλιοστών και οι χαμηλές/πολύ χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα υπογούφερ 114mm, το οποίο λειτουργεί κάτω από τα 150Hz. Με μια μικρή δόση υπερβολής, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο ενός δρόμου που απλώς συνοδεύεται από ένα υπογούφερ για κάθε κανάλι και στην πράξη, το βασικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας σχεδίασης, η απουσία συχνότητας cross στην μεσαία περιοχή, υφίστατα

Q Acoustics Q Active 200

Το σύνολο (σχεδόν) του φάσματος, πάνω από τα 150Hz, αποδίδεται από δύο μονάδες BMR, οι οποίες είναι τοποθετημένες με κατοπτρική συμμετρία σε κάθε ηχείο, πίσω από ένα σταθερό προστατευτικό πλέγμα.

Q Acoustics Q Active 200

Μια μονάδα 114 χιλιοστών “βλέπει” μια σταθερή επιφάνεια, ώστε το ακουστικό της φορτίο να είναι προβλέψιμο και εκπέμπει προς έναν διαχυτή, ακτινοβολώντας, τελικώς, πλευρικά.

Οι μονάδες BMR (Balanced Mode Radiator) βρίσκονται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό αλλά έχουν αρκετή ιστορία πίσω τους. Μία από τις πρώτες τους “σοβαρές” εμφανίσεις στον χώρο της υψηλής πιστότητας έγινε το 2009, με το Ovator S-600 ένα μεγάλο ηχείο δαπέδου της Naim, το οποίο -μάλλον όχι τυχαία- ακολουθούσε παρόμοια λογική με το Active 200, αναθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος στα BMR (με την ευκαιρία, πίσω από το Ovator S-600 και την χρήση του BMR σε αυτό, υπάρχει ο Karl Heinz Fink, ο οποίος έχει δημοσιεύσει και ένα αρκετά ενδιαφέρον τεχνικό άρθρο μαζί με τον Λάμπο Φερεκίδη, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Η διαφορά ενός BMR με ένα συμβατικό μεγάφωνο είναι, βασικά, στον τρόπο που λειτουργεί το διάφραγμα. Σε αντίθεση με τη συνήθη προσέγγιση, που απαιτεί μεγάλη ακαμψία από έναν κώνο ή ένα θόλο, ένα BMR εμφανίζει προσεκτικά υπολογισμένα modes δηλαδή τρόπους με τους οποίους το διάφραγμα “σπάει” μέσα στο ακουστικό φάσμα. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία μιας μονάδας η οποία είναι, σχεδόν, πλήρους φάσματος, προσεγγίζει την ιδέα της σημειακής πηγής και έχει πολύ ευρεία πολική απόκριση ακόμη και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.

Q Acoustics Q Active 200

Τα ηχεία του ζεύγους είναι πανομοιότυπα. Απαιτούν την δική τους τροφοδοσία, διαθέτουν θύρα USB για αναβαθμίσεις του firmware, διακόπτη αντιστάθμισης των ορίων του χώρου και διακόπτη επιλογής καναλιού.

Q Acoustics Q Active 200

Σε κάθε ηχείο του ζεύγους, υπάρχει διακόπτης επιλογής εισόδου (με τα αντίστοιχα ενδεικτικά) καθώς και ρυθμιστικό στάθμης.

Το Active 200 βασίζεται σε μια πλήρως ενεργό αρχιτεκτονική, η οποία περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστούς ενισχυτές ανά ηχείο, έναν για κάθε μεγάφωνο, το απαραίτητο DAC/DSP και τα απαραίτητα ηλεκτρονικά για την ασύρματη σύζευξη. Τα ηχεία είναι πανομοιότυπα (δεν υπάρχει master/slave) και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια στοιχειώδη αντιστάθμιση της θέσης τους στον χώρο, μέσω ενός διακόπτη τριών θέσεων (free space, ένα όριο, γωνία). Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex, τοποθετημένο στην πίσω πλευρά (συνοδεύεται από αφρώδες παρέμβυσμα για την περίπτωση που κάποιος θέλει χαμηλό με χαμηλότερη στάθμη, αλλά καλύτερο έλεγχο). Το ίδιο το γούφερ είναι τοποθετημένο στην πίσω πλευρά του ηχείου και βλέπει σταθερό ακουστικό φορτίο καθώς υπάρχει μπάφλα και διαχυτής, μια επιλογή που διευκολύνει κάπως την τοποθέτηση του ηχείου σε ράφια, πολύ κοντά στον τοίχο.
Ο μοναδικός τρόπος να τροφοδοτήσεις το ηχείο με σήμα είναι ασύρματα. Το 200 Active χρησιμοποιεί ζεύξη στην περιοχή των 5,8GHz, η οποία “αντέχει” bitrate που εξυπηρετεί σήματα 24-bit/96kHz. Αυτή η διαδικασία ελέγχεται από το hub του συστήματος, μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εισόδους και δίνει στον χρήστη τις δέουσες δυνατότητες ελέγχου και διαχείρισης. Εδώ, υπάρχει μια αναλογική είσοδος η οποία μπορεί να επιλεγεί είτε ως στάθμης line είτε ως phono (MM) μέσω ενός διακόπτη, ψηφιακή οπτική είσοδος, θύρα HDMI, καθώς και θύρα Ethernet. Η σύνδεση του hub με το οικιακό δίκτυο μπορεί να γίνει είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα (Wi-Fi) και, επίσης, είναι δυνατό το streaming μέσω Airplay 2 και Bluetooth.

Το hub μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 32-bit/192kHz επί των οποίων πραγματοποιεί down/upsampling (αναλόγως) προκειμένου να οδηγήσει τα ηχεία. Ο χρήστης, μέσω του hub μπορεί να ελέγξει την στάθμη, να επιλέξει την είσοδο, να πραγματοποιήσει pairing για χρήση του Bluetooth και να ενημερωθεί σχετικώς με την κατάσταση του συστήματος. Επιλογή εισόδου και ρύθμιση της στάθμης μπορεί να γίνει, επίσης, απευθείας από κάθε ηχείο αλλά και μέσω τηλεχειριστηρίου, το οποίο μοιάζει συμβατικό αλλά λειτουργεί με RF (2,4GHz) και δεν χρειάζεται οπτική επαφή με το hub.

Q Acoustics Q Active 200

Το hub παίζει τον διπλό ρόλο του προενισχυτή και του ADC/DAC και τροφοδοτεί τα ηχεία μέσω ασύρματης ζεύξης, η οποία επιτρέπει την μεταφορά σημάτων υψηλής ανάλυσης.

Q Acoustics Q Active 200

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του θύρα Ethernet, είσοδο HDMI, οπτική ψηφιακή είσοδο και αναλογική είσοδο, η οποία μπορεί να εκτελεί χρέη line ή phono μέσω ενός διακόπτη. Για όσους θέλουν και την κατώτερη οκτάβα, υπάρχει και έξοδος για ενεργό υπογούφερ.