Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network Player/Streamer

Moon MiND 2

Moon MiND 2

Ας ξεκινήσουμε με την ονοματολογία: “MiND” σημαίνει Moon Intelligent Network Device και στην δεύτερη έκδοσή του, έχει ορισμένες νέες και σημαντικές για κάποιους χρήστες πρόσθετες δυνατότητες, όντας Roon-Ready και διαθέτοντας δυνατότητες multi-room και συμβατότητα με την κωδικοποίηση MQA (απαιτείται, βεβαίως και συμβατός DAC). Το MiND 2 δεν έχει αναπτυχθεί μόνο ως μεμονωμένη συσκευή, το συναντάμε και ως άρθρωμα σε συσκευές της εταιρίας που προσφέρουν streaming, όπως ο DAC 680D, και ο DAC/Προενισχυτής 390, στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι η λύση της Moon για να “βάλει” το streaming στα προϊόντα της. Με βάση αυτό, θα πρέπει να καταχωρηθεί στα θετικά, η πρόθεσή της να υποστηρίξει και όσους ήδη διαθέτουν DAC χωρίς δυνατότητα streaming, μέσω του σκέτου MiND 2 που δοκιμάζουμε εδώ.

Moon MiND 2

Το MiND 2 χρησιμοποιεί σασί με μικρό πλάτος. Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή και το φινίρισμα της πρόσοψης προσεγμένο.

Σε ό,τι αφορά την αισθητική του, το MiND 2 ακολουθεί τις γνωστές γραμμές της Moon, με την εξαίρεση ότι διαθέτει σασί με μικρό πλάτος (178 χιλιοστά). Η πρόσοψη με το πολύ καλής ποιότητας μαύρο φινίρισμα που είχαμε στη διάθεσή μας, περιλαμβάνει λίγα πράγματα: Έναν απλό επιλογέα εισόδου, έναν διακόπτη για το pairing του Bluetooth και το On/Standby της συσκευής.
Μια σειρά από LED ενημερώνει τον χρήστη για την επιλεγμένη είσοδο (δίκτυο ή Bluetooth) και για το sample rate του stream. Εν προκειμένω, η Moon έχει κάνει μια σχετική... οικονομία. Τα τέσσερα LED του sample rate μπορούν να δείξουν ρυθμούς μέχρι 192kHz (4x 48kHz), ενώ η συσκευή διαχειρίζεται ρυθμούς μέχρι 384kHz (PCM) και DSD256 (DSD/DoP), τους οποίους κάνει downsampling στα 24/192, ώστε να καλύπτουν τα πρότυπα των ψηφιακών εξόδων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραμένει η ένδειξη 4x 48, αλλά ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει το sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει το interface. Ουπς! Θα θέλαμε, ίσως, κάτι καλύτερο εδώ.

Moon MiND 2

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα απλό επιλογέα εισόδου, διακόπτη για το pairing στο Bluetooth και τον διακόπτη Standby. Τα LED ενημερώνουν για την επιλεγμένη είσοδο (οικιακό δίκτυο ή Bluetooth) και για το sample rate του εισερχόμενου σήματος.

Moon MiND 2

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις ψηφιακές εξόδους. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν, ακόμη, η θύρα Ethernet καθώς και οι κεραίες για τις ασύρματες συνδέσεις.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει το MiND 2 είναι οι αναμενόμενες. Σε ό,τι αφορά την μεταφορά δεδομένων, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ενσύρματη (μέσω Ethernet/RJ45) ή ασύρματη (μέσω WiFi) σύνδεση με το ρούτερ, ενώ μπορεί να συνδέσει, ad hoc, συσκευές συμβατές με Bluetooth. Η έξοδος της συσκευής είναι ψηφιακή (αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητος ένας εξωτερικός DAC, συμβατός με DSD/DoP και MQA, αν κάποιος χρειάζεται αυτές τις δυνατότητες) και έχει μορφή S/PDIF (ομοαξονικής/RCA ή οπτικής/Toslink) και AES/EBU (XLR). Στην πίσω πλευρά, υπάρχουν, ακόμη, οι συνδέσεις του διαύλου SimLink (για την δημιουργία ενός κεντρικά ελεγχόμενου συστήματος από συσκευές της Moon) και ένας γενικός διακόπτης.
Η συσκευή συνοδεύεται από ένα συμβατικό τηλεχειριστήριο το οποίο δίνει πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες της συσκευής (επιλογή εισόδων και στοιχειώδεις χειρισμοί του playlist), αλλά ελέγχει και άλλες συσκευές της εταιρίας, αν υπάρχουν. Ανάλογα με την εφαρμογή playback που τρέχει στην συσκευή που συνδέεται μέσω Bluetooth, είναι, επίσης, δυνατός ο βασικός έλεγχος του playback και σε αυτή την περίπτωση.

Moon MiND 2

Το εσωτερικό του MiND 2 είναι προσεγμένο. Αριστερά βρίσκεται το άρθρωμα της StreamUnlimited (κάτω από την μικρή πλακέτα).

Moon MiND 2

Η τροφοδοσία βασίζεται σε έναν μικρό δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και ένα διακοπτικό κύκλωμα σταθεροποίησης (αριστερά). Ο έλεγχος της συσκευής γίνεται από έναν μικροελεγκτή της NXP.

Το εσωτερικό του MiND 2 είναι περισσότερο τηλεπικοινωνιακό και λιγότερο... audio, όπως θα περίμενε κανείς. Η καρδιά του είναι ένα άρθρωμα Stream810 της StreamUnlimited, μια λύση η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ μεγάλων ονομάτων του χώρου και περιλαμβάνει όλο το απαραίτητο hardware και software για το σύνολο των λειτουργιών, ξεκινώντας από το δικτυακό interface (Ethernet, WiFi και Bluetooth) και φθάνοντας στο decoding και το audio interface. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η επιλογή του Stream810 είναι κεντρική, από την πλευρά της Moon, καθώς το άρθρωμα καθορίζει το σύνολο των δυνατοτήτων του MiND 2, τόσο στην μορφή της συσκευής, όπως το έχουμε εδώ, όσο και στην μορφή της πλατφόρμας, όπως χρησιμοποιείται σε άλλες συσκευές της εταιρίας.
Την υποστήριξη του Stream810 έχει αναλάβει ένας μικροελεγκτής της NXP, ενώ η τροφοδοσία φαίνεται προσεγμένη, με custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και έναν κεντρικό διακοπτικό σταθεροποιητή της LM2595.

Moon MiND 2

Εδώ διακρίνεται το άρθρωμα Stream810 (επάνω αριστερά), στην πραγματικότητα, ένα πλήρες πακέτο hardware και software το οποίο καθορίζει της δυνατότητες της συσκευής.