Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network Player/Streamer

Moon MiND 2

Moon MiND 2

To MiND 2 της Moon (Sim Audio) που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν, είναι η απάντηση σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα το οποίο ακούγεται συχνά, ειδικά από όσους διαθέτουν ένα υψηλού επιπέδου σύστημα: “Τι πρέπει να κάνω για να συνδέσω τον DAC μου στο δίκτυο;” ρωτάει ο κάτοχος ενός ακριβού τέτοιου μηχανήματος, ο οποίος, πρώτον, θέλει να μπει στον χώρο του streaming υψηλών απαιτήσεων, αλλά, δεύτερον, δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να αλλάξει κάτι στο επίπεδο του μετατροπέα d/a, επειδή αυτός απαιτεί μια σοβαρή επένδυση, που δεν την αντικαθιστάς κάθε λίγο.
Η τεχνική πλευρά του ερωτήματος, είναι, επίσης, ενδιαφέρουσα. Η διαχείριση του streaming είναι, κυρίως, διαχείριση data και όχι audio. Συγκριτικά, αποτελεί ένα σημαντικό μεν, περιορισμένο δε, κομμάτι ενός ολόκληρου συστήματος d/a, το οποίο περιλαμβάνει, ακόμη, το ψηφιακό interfacing, το clocking, τα ψηφιακά φίλτρα, τον ίδιο τον DAC και το αναλογικό στάδιο (και τα ανάλογα τροφοδοτικά, καθώς επίσης και το όποιο user interface). Η δίκαιη απάντηση είναι ότι “όχι, δεν είναι λογικό να αλλάξεις έναν υψηλού επιπέδου μετατροπέα, απλώς και μόνο για να αποκτήσεις ένα streaming interface. Έτσι γεννήθηκαν οι συσκευές όπως το MiND 2, οι οποίες, πάντως, δεν είναι και τόσο διαδεδομένες όσο θα περίμενε κανείς, κατά την άποψή μου κακώς.
Τούτων λεχθέντων, το να σχεδιάσεις ένα υψηλού επιπέδου network player, το οποίο θα αποτελέσει το front-end ενός μετατροπέα, έχει κάποιες προκλήσεις. Με βάση την εμπειρία, οι σημαντικότερες από αυτές είναι, καταρχήν, το λογισμικό, ή -αν προτιμάτε- η εφαρμογή που θα ελέγχει την συσκευή και θα δίνει πρόσβαση στα αρχεία και, στην συνέχεια, η αυτονόητη απαίτηση η συσκευή αυτή να είναι πλήρως διαφανής, να μετατρέπει, δηλαδή τα data σε audio stream χωρίς να εισάγει οποιοδήποτε πρόβλημα. Εννοείται ότι θεωρείται ως αυτονόητη δυνατότητα ο χειρισμός stream υψηλής ανάλυσης.
Το MiND 2 φαίνεται να είναι σχεδιασμένο γύρω από όλες αυτές τις ιδέες. Είναι ένα ψηφιακό front-end (διαθέτει μόνο ψηφιακές εξόδους), μπορεί να διαχειριστεί data υψηλής ανάλυσης, είτε μέσω ενσύρματης, είτε μέσω ασύρματης σύνδεσης και υποστηρίζεται από την εφαρμογή MiND App της Moon.
Ας δούμε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες...