Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργό/Ψηφιακό Ηχείο

Dutch & Dutch 8c

Dutch & Dutch 8c

Το ηχείο αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς, και οδηγήθηκε απευθείας από τις αναλογικές του εισόδους, χρησιμοποιώντας τις balanced εξόδους του Teac Esoteric D70.
Η εγκατάσταση των 8c δεν κρύβει ιδιαίτερα προβλήματα αλλά πρέπει να γίνει με μια σχετική προσοχή. Η D&D αναφέρει ότι για καλύτερη λειτουργία του αλγόριθμου BCB η απόσταση από τον πίσω τοίχο (αυτόν που βρίσκεται πίσω από το ηχείο) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 100 χιλιοστά και μικρότερη από τα 800 χιλιοστά. Οι βάσεις πρέπει να τοποθετούν το ηχείο στο σωστό ύψος και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις από το μενού, ειδικά αυτή που αφορά τις αποστάσεις του ηχείου από τους τοίχους. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει τα ηχεία να συνδεθούν με το οικιακό δίκτυο μέσω των καλωδίων Ethernet που περιλαμβάνονται στην συσκευασία. Ο χρήστης μπορεί να προσπελάσει το σχετικό μενού είτε τοπικά είτε μέσω του διαδικτύου.
Όπως φάνηκε και στις μετρήσεις (αλλά αναφέρεται και από τον κατασκευαστή) το ηχείο δεν απαιτεί toe-in, αντιθέτως, προσφέρει καλύτερη αίσθηση χώρο με τον ακουστικό άξονα κάθετο τον άξονα που συνδέει τα δύο ηχεία και η D&D είναι από τις ελάχιστες εταιρίες που αναφέρει πού ακριβώς βρίσκεται ο ακουστικός άξονας του ηχείου (δίνοντας το ακριβές του ύψος -μπράβο). Με βάση την εμπειρία που αποκόμισα, θέλεις περίπου μια εβδομάδα προσεκτικών ακροάσεων για να βελτιστοποιήσεις την απόδοση του ηχείου στον χώρο σου, χρόνος που αποτελεί, πάντως, εξαιρετική επένδυση. Οι ρυθμίσεις στις οποίες καταλήξαμε και με τις οποίες έγινε το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής αξιολόγησης ήταν BCB 60/50, γραμμική φάση και με τα ρυθμιστικά τονικότητας και τον ισοσταθμιστή εκτός.

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις είναι ότι η απόδοση του 8c είναι πραγματικά κορυφαία, κατά τη γνώμη μου ανώτερη τόσο από αυτήν του Grimm LS1 (χωρίς το sub) όσο και από του Kii Audio Three, σαφέστατα δε πολύ ανώτερη του ηχείου αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Το πρώτο πράγμα που διακρίνεις αμέσως είναι η κορυφαία δυνατότητα του ηχείου να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, να τις κάνει ξεκάθαρες και να τις εστιάζει άψογα στο χώρο. Εξαφανίζεται πλήρως, δίνει την θέση του σε μια διάφανη, μεγάλη και αυστηρά καθορισμένη αλλά όχι στενή εικόνα, στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, με πολύ σοβαρές δυνατότητες εστιασμού έξω από τον οριζόντιο άξονα. Το 8c είναι το καλύτερο ηχείο που έχω ακούσει σε ό,τι αφορά τον εστιασμό πληροφορίας εκτός φάσης, μια ιδιότητα εντυπωσιακή, η οποία υποδηλώνει εξαιρετικά καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου και μπορεί να δώσει σε ορισμένες (όχι πολλές, αλλά πάντως υπαρκτές) ηχογραφήσεις μια διάσταση η οποία, είτε απλώς χάνεται στα περισσότερα ηχεία, είτε αποτυπώνεται “στο περίπου” από άλλα. Σε ότι αφορά το φάσμα, η -αναμενόμενη- τονική ουδετερότητα (η εταιρία δίνει 30Hz-20kHz ±1dB και ένα... εντελώς προκλητικό ±0.5dB πάνω από τα 35Hz) συνδυάζεται με πολύ καλή έκταση και άψογο έλεγχο χαμηλά, μια εξαιρετικά διαφανή και γεμάτη λεπτομέρειες μεσαία περιοχή και πολύ καλές (παρά το... brickwall στα 24kHz) υψηλές συχνότητες.

Dutch & Dutch 8c Dutch & Dutch 8c

Αναλυτικά, το σύστημα με το 8c στην θέση του ηχείου απέκτησε σημαντικά καλύτερες δυνατότητες περιγραφής των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, οι οποίες ξεδιπλώθηκαν στον χώρο με παραδειγματική άνεση, ο παλμός, ο όγκος και ο επιβλητικός χαρακτήρας μιας ηχογράφησης αποδόθηκαν άψογα και το ηχείο φάνηκε να αναπνέει και να παραμένει χωρίς προβλήματα συμπίεσης ακόμη και σε πολύ υψηλές στάθμες (ασφαλώς υψηλότερες από τις ήδη πολύ υψηλές του ζεύγους Parasound HCA3500/ATC SCM-50PSL στις οποίες έχω συνηθίσει).
Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με άνεση, ταχύτητα, χωρίς υπερβολές με το αποτέλεσμα να έχει πολύ σωστή κλίμακα και να μην προσπαθεί απλώς, αλλά να είναι εντυπωσιακό, όπου χρειάζεται. Τα μεγάλα έγχορδα και τα τύμπανα της συμφωνικής ορχήστρας αποδόθηκαν με πολύ πειστικό τρόπο, ενώ τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν εξαιρετικά, με όγκο, πολύ καλή ταχύτητα και εξαιρετικό έλεγχο. Αν βαθμολογούσε κανείς το foot-tapping, το 8c, ένα δεκάρι το έπαιρνε, χωρίς να προσπαθήσει πολύ.
Η μεγάλη ισχύς του συστήματος και οι -προφανώς- αντίστοιχες δυνατότητες των μεγαφώνων προσφέρουν μια εξαιρετική αίσθηση δυναμικής αντίθεσης. Το ηχείο μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς ίχνη συμπίεσης σε έντονα περάσματα και όταν απαιτηθεί, είναι πολύ ικανό να αποδώσει την ησυχία, χωρίς πρόβλημα. Με 1kW ανά ηχείο ενισχυτές και μεγάφωνα που μακροσκοπικά φαίνονται μεγάλης... αντοχής, τα δυναμικά του 8c δεν εκπλήσσουν. Είναι ένα από τα λίγα συστήματα που έπαιξε πολύ πιο άνετα από τον συνδυασμό ATC SCM50PSL/Parasound (με ψηφιακή ισοστάθμιση) που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση, και φάνηκε να έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα δυναμικής αντίθεσης. Ίσως, κάπου, να υπάρχει ένα όριο (ασφαλώς θα υπάρχει), αλλά αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο για να το προσεγγίσεις.
Αν και η απόδοση χαμηλά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και κάνει το σχετικώς μικρό 8c να ακούγεται σαν ένα σεβαστό ηχείο δαπέδου, αυτό που πραγματικά σε κερδίζει είναι η απόδοση της μεσαίας περιοχής. Αυτή ακούστηκε ευχάριστα φωτεινή, με τρομερές δυνατότητες layering και ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα σύστημα το οποίο ακούγεται φυσικό και αβίαστο με εξαιρετικές δυνατότητες απόδοσης του ηχοχρώματος και της άρθρωσης των φωνών, εξαιρετική ισορροπία, χωρίς να εμφανίζει φαινόμενα συμπίεσης και χωρίς να κουράζει. Δεν είναι, πιθανώς, τυχαίο, το ότι το 8c έχει αρμονική παραμόρφωση που κινείται στην περιοχή των παραμορφώσεων των ενισχυτών (λίγο κάτω από 0,17%, για σήμα 1kHz/80dBSPL/1m.) Η αίσθηση εγγύτητας είναι ακριβώς η σωστή (ούτε πολύ πίσω/ατμοσφαιρικό και ασαφές, ούτε και in-your-face) και το αποτέλεσμα είναι ξεκούραστο, χωρίς να χάνει σε ενέργεια. Ακούγοντας το 8c έχεις την εμπειρία ενός ηχείου μόνιτορ που μπορεί να ζήσει άνετα και σε ένα συμβατικό οικιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας μια μουσική συλλογή που δεν περιλαμβάνει μόνο “έργα αναφοράς”.
Ψηλά, πήρα πολύ καλή αίσθηση έκτασης και αέρα, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δίνει ένα “ξερό” 20kHz ως άνω συχνότητα αποκοπής. Το ηχείο ακούστηκε ισορροπημένα μαλακό -χωρίς να γίνεται μελό- και φωτεινό και φάνηκε να διαθέτει άψογα χρονικά χαρακτηριστικά, αποδίδοντας σωστά τα μέτωπα και τις αποσβέσεις. Η περιγραφή του αρμονικού πλούτου ήταν άψογη, με το άκουσμα να είναι όσο πρέπει ζεστό και λαμπρό, χωρίς υπερβολές.

Τελικώς...

...για χρόνια, ο χώρος των απαιτητικών ακροατών (επαγγελματιών και μη) έχει την θέση του απλού παρατηρητή στην αναγνώριση, από την πλευρά των σχεδιαστών ηχείων, προβλημάτων που φάνταζαν άλυτα, ή είχαν λύσεις που ήταν ακραίες και δύσκολα εφαρμόσιμες, ειδικά σε οικιακό περιβάλλον. Το 8c είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ηχείου που δείχνει ότι αυτή η κατάσταση αλλάζει, καθώς με κατασκευές λογικού όγκου και σοβαρή τεχνολογία, πολλά από αυτά τα προβλήματα λύνονται. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, πιθανώς το καλύτερο ηχείο που έχει τύχει να ακούσω τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα ιστορικό προϊόν, ειδικά αν -κάποια στιγμή- αυτή η τεχνολογία κατέβει σε πιο ανεκτά επίπεδα κόστους. Ακούστε το οπωσδήποτε, πρόκειται περί εμπειρίας!