Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/03/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD Player/DAC/Streamer/Ραδιοενισχυτής Combo

Advance Paris MyConnect 60

Advance Paris MyConnect 60

O ενισχυτής του MyConnect 60 απέδωσε, στο όριο του ψαλιδισμού, 40,7Wrmw σε φορτία 8Ω και 49,4Wrms σε φορτία 4Ω. Με συντελεστή αύξησης x1.2, δεν είναι κομμένος και ραμμένος για δύστροπα ηχεία, αλλά, εννοείται, το είδος της συσκευής δεν θέτει τέτοιες απαιτήσεις. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε πάνω από 80 (84,5), επομένως, η απόδοσή του δεν θα επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις στο μέτρο της εμπέδησης του ηχείου.
Οι μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, με τον ενισχυτή να βρίσκεται στο 0,004% (THD+N) και στο 0,002% (THD) με φορτίο 8Ω, με τις τιμές να ανεβαίνουν στο 0.011% και στο 0,010% αντιστοίχως, με φορτίο 4Ω. Χαμηλές ήταν και οι τιμές της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (0,002% και 0,010%, 8/4Ω, SMPTE). Οι επιδόσεις του ενισχυτή σε θέματα θορύβου ήταν ικανοποιητικές, 85dBr(A) με αναφορά ισχύ εξόδου 1Wrms/8Ω. H δυναμική περιοχή του MyConnect 60 μετρήθηκε στα 96dB.
Η απόκριση συχνότητας, με φορτία 8Ω στην έξοδο, ήταν παραδειγματικά καλή για την κατηγορία τιμής, με αποκλίσεις πολύ μικρότερες του 0.5dBr κοντά στα 60kHz και ήπια αποκοπή χαμηλά, που δεν ξεπέρασε το 0,5dBr στα 10Hz. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών ήταν, επίσης, εξαιρετική με αποκλίσεις σημαντικά μικρότερες του 0,1dB. Με σύνθετο φορτίο στην έξοδο η εικόνα άλλαξε ελάχιστα με μια μικρή βύθιση γύρω στα 3kHz, 0,1dBr περίπου, ενώ στην περιοχή μεταξύ 100Hz-1kHz οι αποκλίσεις ήταν ακόμη μικρότερες, αποτέλεσμα, προφανώς, του καλού συντελεστή απόσβεσης.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο και αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος, περιλαμβάνει μια ισχυρή τρίτη αρμονική (λίγο πάνω από τα -100dBr) με το σύνολο των υπόλοιπων να βρίσκεται κάτω από τα -100dBr. Στο σχετικό διάγραμμα είναι, επίσης, εμφανής κάποιος θόρυβος από την τροφοδοσία (100Hz) και ίχνη ενδοδιαμόρφωσης από αυτόν, γύρω από την θεμελιώδη.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύονται όταν το φορτίο γίνει 4Ω, αλλά, και πάλι, η αρμονική παραμόρφωση διατηρείται, στο σύνολό της κάτω από τα -80dBr. Ενδιαφέρον είναι ότι με το “βαρύτερο” φορτίο, το τροφοδοτικό δείχνει να κουράζεται λίγο, με τον θόρυβο στα 50/100Hz να είναι περισσότερο εμφανής.
Ανάλογα καλή συμπεριφορά μπορεί να παρατηρήσει κανείς και στα διαγράμματα της ενδοδιαμόρφωσης. Με φορτίο 8Ω, οι συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης βρίσκονται κάτω από τα -100dBr, με το διακρότημα (1kHz) να βρίσκεται στην περιοχή των -110dBr.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω η τρίτη τάξη της ενδοδιαμόρφωσης αυξάνεται, φθάνοντας λίγο πάνω από τα -90dBr και το ίδιο συμβαίνει και με το διακρότημα, με το τελευταίο να υποδηλώνει, πιθανώς, ότι η παραμόρφωση του ενισχυτή δεν είναι απολύτως συμμετρική σε κάθε κλάδο του push-pull.
Το φάσμα θορύβου στην έξοδο του τελικού ενισχυτή, δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια, γενικώς, αθόρυβη συσκευή με κύριο εύρημα τον θόρυβο στα 100Hz από την τροφοδοσία σε χαμηλότερη στάθμη από αυτήν που είδαμε στις μετρήσεις υπό φορτίο και ίχνη υψίσυχνων θορύβων, πάνω από τα 30kHz, που δεν ξεπερνούν, πάντως, τα -80dBr, στην χειρότερη περίπτωση.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα δεν κρύβει εκπλήξεις. Ο ενισχυτής φαίνεται να έχει ομαλή συμπεριφορά την περιοχή των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων, κινούμενος στην περιοχή 0,006-0,007% για φορτία 8Ω και γύρω από τα 0,015%, στα 4Ω, και δείχνει τάσεις αύξησης των τιμών πάνω από τα 5kHz. Στο όριο της μέτρησης, οι τιμές που είδαμε ήταν 0,02%/0,03% (8Ω/4Ω).
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου, επιβεβαιώνει τις στατικές μετρήσεις ισχύος στα σημεία 0,3% και δείχνει ότι ο ενισχυτής “αισθάνεται” ιδιαίτερα άνετα αποδίδοντας ισχύ μεταξύ 1-35Wrms/8Ω, διάστημα όπου έχει και τις χαμηλότερες τιμές παραμόρφωσης.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Οι μετρήσεις του ψηφιακού μέρους της συσκευής έγιναν μέσω της ομοαξονικής εισόδου, με σήματα 24-bit/96kHz, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Ως έξοδος της συσκευής χρησιμοποιήθηκε η Line Out, ρυθμισμένη ως Fixed.
Το ψηφιακό interface του MyConnect 60 δεν προσφέρει κάποιο είδος καταστολής του εισερχόμενου jitter, όπως μπορεί να δει κανείς στην σχετική καμπύλη, η οποία κινείται γύρω από τα 0dB. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πηγή που συνδέεται καθώς και στο καλώδιο που χρησιμοποιείται. Το jitter που εισάγει η ίδια η συσκευή υπολογίστηκε στην περιοχή των 30ps με τα βασικά ευρήματα να βρίσκονται στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (200Hz-800Hz) και τις τιμές να αυξάνονται στις πολύ χαμηλές συχνότητες, φθάνοντας τα 88ps στα 100Ηz.
Η γραμμικότητα στάθμης του DAC είναι τυπικώς καλή, με την καμπύλη να έχει την ιδανική συμμετρία μέχρι τα -90dBFS περίπου, σημείο όπου κάνει την εμφάνισή του ο θόρυβος.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Η συμπεριφορά των φίλτρων της συσκευής είναι η αναμενόμενη, με ελαφρώς αυξημένο θόρυβο στην περιοχή αποκοπής.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη ακολουθεί την πεπατημένη, με την αρμονική παραμόρφωση να βρίσκεται αρκετά χαμηλά, για σήματα πολύ χαμηλής στάθμης (-60dBFS), στα -40dB, και το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου να βρίσκεται λίγο ψηλότερα. Το στάδιο εξόδου εμφανίζει ελάχιστα δείγματα τάσης προς υπερφόρτωση μετά τα -5dBFS, η παραμόρφωση του, πάντως, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στα -90dB για έξοδο στο όριο του μετατροπέα (0dBFS).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αναλόγως καλή συμπεριφορά είδαμε και στην μέτρηση της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα. Η συσκευή παραμένει κάτω από τα -90dB (THD) για σήματα μέχρι το 1kHz, επιδεικνύοντας αυξητικές τάσεις στις υψηλές συχνότητες. Στο όριο της μέτρησης (10kHz) οι τιμές που μετρήσαμε (THD και THD+N) ήταν κάτω από τα -70dB.
Το σύνολο προενισχυτή/DAC του MyConnect 60 φάνηκε να έχει καλές επιδόσεις σε θέματα θορύβου. Το σχετικό φάσμα δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση τα -100dBFS, τόσο χαμηλά, στην περιοχή του τροφοδοτικού, όσο και στις υψηλές συχνότητες. Ο θόρυβος από την τροφοδοσία υπολογίστηκε στα -98dBFS (25μVrms περίπου), σημαντικά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο θόρυβο που μετρήσαμε στο στάδιο ισχύος (293μVrms).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. THD+N (κόκκινη καμπύλη), THD (πράσινη).

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων είχε την αναμενόμενη μορφή, με κάποια ίχνη από το τροφοδοτικό και μικρή ενδοδιαμόρφωση από πολύ χαμηλές συχνότητες, η οποία, πιθανώς θα μπορούσε να αποδοθεί σε jitter. Το σύνολο των ευρημάτων παρέμεινε κάτω από τα -100dBu, επίδοση η οποία κρίνεται ως πολύ καλή.
Τέλος η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε καλά επίπεδα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή μικρού όγκου με σύνθετη δομή. Στην περιοχή μεσαίων/χαμηλών “είδαμε” -90dB, τιμή η οποία αυξήθηκε σταδιακά στις υψηλές συχνότητες, φθάνοντας στα -65dB/20kHz. Η αύξηση τη διαφωνίας φαίνεται να γίνεται με ρυθμό περί τα 6dB/oct, δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με κάποια απλή μορφή χωρητικής ζεύξης.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.