Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Oλοκληρωμένος Ενισχυτής/DAC

Αdvance Paris Α10 Classic

Αdvance Paris Α10 Classic

Ο A10 Classic ακολουθεί κατά γράμμα την αισθητική της σειράς Classic, με την μαύρη, έντονα ανακλαστική πρόσοψη, στην οποία επιβάλλονται τα δύο όργανα μέτρησης της ισχύος εξόδου και οι λυχνίες της συσκευής. O χρήστης έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του ενισχυτή μέσω του περιστροφικού ρυθμιστικού, το οποίο επιτρέπει και τον έλεγχο της στάθμης. Το μενού της συσκευής είναι καλοστημένο και προφανές και επιτρέπει αρκετές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η ρύθμιση της τονικότητας στις υψηλές και χαμηλές συχνότητες και της ισορροπίας των καναλιών (Tone/Balance Control), η ενεργοποίηση του φίλτρου φυσιολογικής διόρθωσης (Loudness) και η επιλογή της ομάδας ηχείων (Α, Β, Α+Β). Το ίδιο ρυθμιστικό παίζει και τον ρόλο του επιλογέα εισόδων. Η προβολή του μενού γίνεται σε μια μικρή αλλά αρκετά ευδιάκριτη μονόχρωμη οθόνη και ο εξοπλισμός της πρόσοψης συμπληρώνεται από την έξοδο των ακουστικών (TRS, 6,35mm) και φωτεινές ενδείξεις που πληροφορούν τον χρήστη για την ενεργοποίηση του συστήματος προστασίας ή για την επιλογή του υψηλού ρεύματος ηρεμίας.

Αdvance Paris Α10 Classic

Ο A10 Classic είναι μια αρκετά ογκώδης κατασκευή με την γνωστή αισθητική της Advance Paris στην οποία έχουν, πλέον, προστεθεί και οι δύο λυχνίες που είναι ορατές στην πρόσοψη. Συνολικά, είναι μια επιβλητική συσκευή, χωρίς όμως να υπερβάλλει.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι πραγματικά μεγάλες. Στο αναλογικό πεδίο, προσφέρονται πέντε είσοδοι στάθμης line, single ended (RCA) και μια balanced (XLR) καθώς και είσοδος Phono/MM με δυνατότητα επιλογής της χωρητικότητας, ενώ στο ψηφιακό πεδίο, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τέσσερις συμβατικές εισόδους (τρεις οπτικές και μια ομοαξονική), θύρα USB-Β για streaming μέσω υπολογιστή και θύρα USB-A για σύνδεση εξωτερικού μέσου αποθήκευσης. Ο ενισχυτής διαθέτει, ακόμη, δύο εισόδους HDMI, μια για σύνδεση της τηλεόρασης (ώστε ο ήχος της να δρομολογείται στα ηχεία, υποστηρίζοντας ARC) και μια για σύνδεση εξωτερικής πηγής, μόνο για σήματα audio. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα σύνδεσης αρθρώματος Bluetooth της Advance Paris ώστε ο ενισχυτής να streamάρει μέσω Bluetooth. Εν προκειμένω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε το απλό άρθρωμα XFTB01 είτε το high resolution (aptX HD) XFTB02.

Αdvance Paris Α10 Classic

Το user interface του ενισχυτή περιλαμβάνει το περιστρεφόμενο ρυθμιστικό που παίζει τον ρόλο του εξασθενητή για την στάθμη αλλά και του δρομέα για την πλοήγηση στο μενού, το οποίο προβάλλεται σε μια μικρή οθόνη με ευδιάκριτους, από μέση απόσταση, χαρακτήρες. Το μετρητικό ισχύος είναι κλασικό “Advance”.

Αdvance Paris Α10 Classic

Ο ενισχυτής προσφέρει έξοδο για σύνδεση ακουστικών και μια ρύθμιση “High Bias” η οποία επιτρέπει στο στάδιο ισχύος, σε τάξη ΑΒ, να λειτουργήσει για περισσότερα βατ σε τάξη Α.

Το interfacing του A10 Classic με το υπόλοιπο σύστημα περιλαμβάνει, ακόμη, έξοδο εγγραφής, έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού ενισχυτή, καθώς και δύο εξόδους για οδήγηση ενεργών υπογούφερ. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ομάδες ακροδεκτών σύνδεσης για ηχεία, ενώ στην πίσω πλευρά βρίσκεται και ο διακόπτης “High Bias”. Αυτός, επιτρέπει στο στάδιο ισχύος να λειτουργήσει σε συνθήκες υψηλότερου ρεύματος ηρεμίας, αποδίδοντας περισσότερη ισχύ σε τάξη Α με μεγαλύτερες θερμικές απώλειες και κάπως μικρότερη απόδοση, αλλά με καλύτερες επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης διάβασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με περισσότερο ευαίσθητα ηχεία, σε μικρότερους χώρους και συστήματα και όταν οι απαιτήσεις σε στάθμη είναι μικρότερες. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από ένα πλήρες και θετικό σε αίσθηση τηλεχειριστήριο που προσφέρει αρκετές δυνατότητες ακόμη, ανάμεσά τους Mute, άμεση επιλογή εισόδων, άμεση ρύθμιση τονικότητας και bypass των φίλτρων και, βεβαίως, περιήγηση στο μενού της συσκευής.

Αdvance Paris Α10 Classic

Οι πολλές δυνατότητες σύνδεσης του ενισχυτή αντανακλώνται, φυσικά, στην πίσω πλευρά, όπου βρίσκεις τα πάντα, ή σχεδόν. Ίσως θα προτιμούσαμε μια ομοαξονική είσοδο παραπάνω, αλλά δεν θα το κάνουμε και θέμα... Οι δύο μικροί διακόπτες ελέγχουν το ρεύμα πόλωση, ο αριστερός (Low/High Bias) και την χωρητικότητα της εισόδου Phonο, o δεξιός.

Αdvance Paris Α10 Classic

Ένα πολύ γεμάτο σασί, το οποίο περικλείει και τις ψύκτρες. Δεξιά φαίνεται ο δακτυλιοειδής μετασχηματιστής.

Το εσωτερικό του ενισχυτή κρύβει μια ιδιαίτερα πυκνή κατασκευή, η οποία βασίζεται σε έναν μεγάλο δακτυλιοειδή μετασχηματιστή. Το στάδιο εξόδου βασίζεται σε δύο ζεύγη ημιαγωγών ισχύος ανά κανάλι με το φίλτρο να περιλαμβάνει τέσσερις πυκνωτές των 6.800μF. Το τελικό στάδιο λειτουργεί σε τάξη ΑΒ και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Advance, παραμένει σταθερό ακόμη και σε πολύ χαμηλά φορτία (2,6Ω).
To ψηφιακό front end της συσκευής βασίζεται σε ένα ψηφιακό interface της AKM για την διαχείριση των συμβατικών εισόδων και έναν επεξεργαστή της XMOS για την θύρα USB, με τον μετατροπέα να ανήκει και αυτός στην AKM (AK4490). Το αναλογικό στάδιο του DAC βασίζεται σε κλασικά 5532. Του τελικού ενισχυτή προηγείται ένα προενισχυτικό στάδιο το οποίο βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο 12ΑΤ7 ανά κανάλι (της JJ).

Αdvance Paris Α10 Classic

Το ψηφιακό front end περιλαμβάνει επεξεργαστή XMOS, τσιπ-σετ της AKM και κλασικούς τελεστικούς 5532.

Αdvance Paris Α10 Classic

Δύο από τους τέσσερις, συνολικά, ημιαγωγούς ισχύος του κάθε καναλιού.