Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/03/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Lab12 dac1 Reference

Lab12 dac1 Reference

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του dac1 έγινε με σήματα 16-bit/44,1kHz μέσω της ομοαξονικής εισόδου του, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.
Η πρώτη ενδιαφέρουσα μέτρηση είναι αυτή της συμπεριφοράς της συσκευής στο πεδίο του χρόνου. Η έξοδός της, με παλμικά σήματα στην είσοδο, είναι ιδιαίτερα γρήγορη, χωρίς σημαντικά ευρήματα pre/post ringing, μια συμπεριφορά που είναι χαρακτηριστική του είδους της (και αποτελεί ένα από τα σημαντικά επιχειρήματα υπέρ του NOS).
Το ψηφιακό interface του dac1 έχει πολύ καλή συμπεριφορά σε ότι αφορά την καταστολή του εισερχόμενου jitter. Η σχετική καμπύλη βρίσκεται στην περιοχή των -40dB, μια επίδοση πολύ καλή (και μια ακόμη βελτίωση σε σχέση με το αρχικό μοντέλο το οποίο δεν προσέφερε κάποια καταστολή).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση σε παλμικό σήμα (time domain).

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Σημαντικά καλύτερος φαίνεται να είναι και ο Reference σε ό,τι αφορά το jitter που εισάγει ο ίδιος στο σήμα. Οι σχετικοί υπολογισμοί οδηγούν σε τιμές γύρω από τα 100ps, μια επίδοση η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως πολύ καλή.
Η γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέα είναι καλή, με κριτήριο την αρχιτεκτονική του. Οι σχετικές καμπύλες διατηρούν την ιδανική τους μορφή μέχρι τα -80dBFS περίπου και οι πραγματικές αποκλίσεις εμφανίζονται λίγο κάτω από τα -90dBFS, μια συμπεριφορά η οποία, εν πολλοίς είναι αναμενόμενη.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα υπολογισμού του τεκμαρτού jitter. Σήμα 11,025kHz, -5dBFS.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 44,1kHz.

Αναλόγως καλές είναι και οι επιδόσεις του μετατροπέα σε θέματα παραμόρφωσης. Σε συνάρτηση με την στάθμη, οι τιμές αυξάνονται, όπως θα περίμενε κανείς, καθώς αυτή μειώνεται, με το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου να φτάνει να βρίσκεται λίγο πάνω από τα -30dB (για στάθμη -60dBFS) και την αρμονική παραμόρφωση να βρίσκεται κοντά στα -45dB για την ίδια στάθμη. Το στάδιο εξόδου αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω από τα -20dBFS. Στο όριο της μέγιστης στάθμης (0dBFS) οι τιμές παραμόρφωσης που μετρήσαμε ήταν εμφανώς κάτω από τα -40dBFS. Με βάση τις καμπύλες αυτές, ο dac1 λειτουργεί με χαμηλή παραμόρφωση (0.1%) γύρω από την τυπική στάθμη line (-10dBV). Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της Lab12 έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους...
Σε συνάρτηση με την συχνότητα, οι παραμορφώσεις της συσκευής βρίσκονται σε λογικά επίπεδα για το είδος του σταδίου εξόδου. Οι σχετικές καμπύλες κοντά στην μέγιστη στάθμη εξόδου (-1dBFS) βρίσκονται στην περιοχή των -45dB για την περιοχή των χαμηλών και των μεσαίων συχνοτήτων με αυξητικές τάσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 44,1kHz, THD+N (μπλε καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 44,1kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (κόκκινη, πράσινη), THD.

Η απόκριση συχνότητας του Reference καθορίζεται περισσότερο από την NOS αρχιτεκτονική του και λιγότερο από την ποιότητα του κυκλώματος. Με σήμα 44,1kHz, το εύρος είναι ένα “αυστηρό” 20kHz (με τα -3dB να βρίσκονται λίγο πάνω από την συχνότητα αυτή) ενώ, με σήματα 96kHz, η συσκευή κερδίζει αρκετά, φθάνοντας τα 35kHz. Η ομοιότητα των καναλιών είναι τυπικώς καλή, με τις διαφορές να βρίσκονται στα 0.25dB, περίπου.
Η συμπεριφορά του μετατροπέα στην ζώνη απόρριψης είναι η αναμενόμενη. Χωρίς φίλτρο στη έξοδο, η συχνότητα δειγματοληψίας και το αντίστοιχο φάσμα είναι παρόντα, κάτι που γίνεται σαφές στο σχετικό διάγραμμα.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (στάθμη -20dBFS), 16-bit/44,1kHz (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), 24-bit/96kHz (ροζ, πορτοκαλί).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44,1kHz.

Η απουσία φίλτρων φαίνεται, όπως είναι επόμενο, και στο διάγραμμα που δείχνει την καταστολή των συνιστωσών της συχνότητας δειγματοληψίας που αναδιπλώνονται μέσα στο ακουστικό φάσμα, όπου οι καμπύλες έχουν μια έντονη ανοδική τάση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αυτή είναι αναμενόμενη συμπεριφορά για συσκευή NOS και η ιδέα εδώ είναι ότι το ανθρώπινο αυτί είναι σε θέση να απορρίψει αυτού του είδους τα προβλήματα.
Γενικά, πάντως, ο dac1 είναι ένας μετατροπέας με χαμηλό θόρυβο. Το φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι, περιλαμβάνει μια αιχμή στα 100Hz (προφανώς από την τροφοδοσία) η οποία βρίσκεται στην περιοχή των -100dBFS και μια ήπια τάση αύξησης προς τις υψηλές συχνότητες, με την στάθμη να φτάνει τα -90dBFS (στο πιο “ήσυχο” δεξί κανάλι).

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών, δείχνει ότι η σημαντικότερη πηγή θορύβου είναι η τροφοδοσία με την επίδρασή της πάντως να βρίσκεται σε χαμηλές στάθμες. Η συνολική συμμετοχή του hum υπολογίστηκε στα 45μVrms περίπου. Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, είναι ορατή η συχνότητα δειγματοληψίας με αιχμές στα 44.1kHz και στα 88.2kHz (αντιστοίχως, κάτω από τα -90 και τα -100dBFS).
Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων, τέλος, φαίνεται πολύ χαμηλή, με ορατές συνιστώσες γύρω και κάτω από τα 50Hz, αλλά σε πολύ χαμηλές στάθμες.
Συνοψίζοντας, αν και μετατροπείς NOS δεν φημίζονται για τις καλές εργαστηριακές τους επιδόσεις (κυρίως λόγω του εγγενούς θορύβου τους), είναι σαφές ότι η Lab12 κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσει τις επιδόσεις της συσκευής σε υψηλό επίπεδο, όπου αυτό ήταν εφικτό, χωρίς να κάνει εκπτώσεις.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 9.998Hz, 44,1kHz.