Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/03/2020
USB DAC
Αν και η εμφάνιση του dac1 Reference παραπέμπει απευθείας στην πρώτη έκδοση της συσκευής, η αισθητική και η ποιότητα κατασκευής ακολουθεί τις τρέχουσες επιλογές της Lab12. Αυτό μεταφράζεται σε μια πρόσοψη από αλουμίνιο 6mm (διαθέσιμη σε μαύρο και ασημί χρώμα, Matt Black/Frozen Silver) ευανάγνωστο lettering και τα κλασικά VU-μετρα. Σε αντίθεση με την έκδοση SE, εδώ έχουμε ένα περισσότερο σύνθετο user interface, το οποίο περιλαμβάνει διακόπτη on/off, επιλογέα εισόδων και μια σειρά από ενδείξεις που αφορούν στην επιλεγμένη είσοδο και στο κλείδωμα της συσκευής σε κάποιο sample rate.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται είναι πάνω από επαρκείς: Περιλαμβάνουν δύο ομοαξονικές εισόδους (RCA), μια οπτική είσοδο (Toslink) καθώς και θύρα USB. Μέσω αυτών, ο dac1 μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24-bit/192kHz. Η αναλογική έξοδος της συσκευής είναι διαθέσιμη τόσο σε single ended (RCA) όσο και σε balanced μορφή με την δεύτερη, όμως, να είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας, οπότε και εγκαθίστανται οι κατάλληλοι μετασχηματιστές. Στην βασική του έκδοση, ο Reference εμφανίζει single ended σήμα και στα βύσματα XLR.
Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια πειθαρχημένη κατασκευή, η οποία είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό interface, ο Reference βασίζεται στο γνωστό CM6631A για την διαχείριση των streams μέσω της θύρας USB και σε ένα WM8805 για την διαχείριση των σημάτων από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, ακολουθούμενα από ένα ασύγχρονο rate converter για την μείωση των ψηφίων από τα 24 σε 16.
Η μετατροπή του σήματος σε ψηφιακό γίνεται από οκτώ τσιπ TDA1543 της Philips (η εταιρία χρησιμοποιεί την κλασική, 8πινη εκδοχή). Τα οκτώ ολοκληρωμένα περιλαμβάνουν, συνολικά 16 μετατροπείς d/a, κάτι που επιτρέπει στην Lab12 να χρησιμοποιήσει οκτώ ανά κανάλι σε πλήρως παράλληλη λειτουργία, ώστε να βελτιώνεται ο λόγος σήματος προς θόρυβο.
Η έξοδος του TDA1543 είναι ρεύμα, επομένως το στάδιο που ακολουθεί περιλαμβάνει και τον μετατροπέα I/V. Εδώ, χρησιμοποιείται μια διπλοτρίοδος 6922 της Electro-Harmonix ανά κανάλι, σε ένα κύκλωμα με υλικά καλής ποιότητας, περιλαμβανόμενων πυκνωτών της σειράς Superior Z-cap της Jantzen. Όπως θα περίμενε κανείς με βάση την φιλοσοφία της συσκευής, δεν υπάρχει κάποιο είδος αναλογικού φίλτρου στην έξοδο.
Η τροφοδοσία της συσκευής είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και καταλήγει σε έξι διαφορετικά, σταθεροποιημένα τροφοδοτικά. Σταθεροποιημένη είναι και η ανοδική τάση των λυχνιών, ενώ το τροφοδοτικό χαμηλής τάσης περιλαμβάνει 12 πυκνωτές των 1000μF.