Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/12/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Schiit Audio Gungnir

Schiit Audio Gungnir

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο Gungnir αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70, dCS Puccini U-Clock) και οδήγησε το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε τόσο το Teac Esoteric P70 (ρυθμισμένο για upsampling στο 88.2kHz) όσο και υπολογιστής μέσω της θύρας USB, για την αναπαραγωγή αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης.
Η εγκατάσταση του DAC δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και το μόνο που θα λείψει, πιθανώς, από τον χρήστη είναι κάποια ένδειξη για το sample rate στο οποίο κλειδώνει κάθε φορά η συσκευή.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με τον Gungnir στην θέση του μετατροπέα, είναι αυτή της πειθαρχίας, της ταχύτητας και ενός ιδιαίτερα ξεκούραστου ακούσματος που δεν θα καταπιέσει ποτέ τον ακροατή και είναι απαλλαγμένο από κάθε είδος τραχύτητας. Ειδικά στις υψηλές, το σύστημα φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση, αέρα και άνεση περιγραφής, ακούστηκε λεπτομερές και με σοβαρές δυνατότητες σε θέματα απόδοσης της λεπτομέρειας.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων ο μετατροπέας απέδωσε το σχετικό πρόγραμμα με καλό παλμό και αίσθηση έκτασης, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο αέρινο και αδρό σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά (η οποία ανήκει, βεβαίως, σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία). Με το σωστό μουσικό υλικό, αυτό που προσλαμβάνει ο ακροατής, πάντως, είναι μια αρκούντως επιβλητική, καθόλου υπερβολική παρουσία, με σωστό έλεγχο και αίσθηση πληρότητας. Η καλή αυτή συμπεριφορά επεκτείνεται και στις χαμηλές/μεσοχαμηλές συχνότητες, με τον Gungnir να ακούγεται γρήγορος και σαφής, έχοντας καλό όγκο και έλεγχο, χωρίς ίχνη έμφασης ακόμη και σε έργα με έντονο περιεχόμενο στην περιοχή. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με την σωστή ταχύτητα, γεμάτα και με έντονη παρουσία, με το τελικό αποτέλεσμα να ρέει ευχάριστα, παρασύροντας τον ακροατή “μέσα” στην μουσική.

Schiit Audio Gungnir Schiit Audio Gungnir

Η ξεκούραστη αίσθηση που διακρίνει κανείς αμέσως, μόλις ακούσει τον μετατροπέα της Schiit, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά με την απόδοση των μεσαίων. Εδώ, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο λεπτομερές και με πολύ καλή αίσθηση διαφάνειας, αλλά ισορροπεί με εξαιρετικό τρόπο αυτά τα χαρακτηριστικά με έναν φωτεινό, υπολογισμένα ήπιο και ευχάριστο χαρακτήρα. Εδώ, ίσως, βρίσκεται ένα μέρος της συνταγής των Stoddard και Moffat, καθώς ο Gungnir δεν θα σου κρύψει τίποτε, αλλά δεν θα σε κουράσει και ποτέ, ακόμη και σε υψηλές στάθμες ή/και σε μουσικά κομμάτια με πολλή ενέργεια, όντας σε θέση να δημιουργήσει μια πολύ φυσική εικόνα στον χώρο ακρόασης και αποδίδοντας, με χαρακτηριστική άνεση και χωρίς ακουστά ίχνη συμπίεσης, το μακροδυναμικό προφίλ της κάθε σύνθεσης.
Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε, επίσης, σε πολύ καλό επίπεδο. Η σκηνή είναι σαφής, πειθαρχημένη και χωρίς ασάφειες, σε ό,τι αφορά τον εστιασμό μεμονωμένων ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα, έχει καλό βάθος (και κρατά τον ακροατή σε μια σχετική απόσταση, επιτείνοντας τον ρεαλισμό του συνολικού ακούσματος), ενώ και οι περιγραφές της κίνησης και του αέρα είναι πολύ καλές. Oversampled ηχογραφήσεις (οι οποίες συνήθως είναι “επί τούτου” λεπτομερείς) ακούστηκαν ιδιαίτερα καλά, με πολύ πειστική παρουσία στον χώρο.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι, ίσως, το πιο δυνατό σημείο του Gungnir, ο οποίος φάνηκε να είναι ο καλύτερος DAC με τιμή κάτω από τα €1000,- που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, πλησιάζοντας πολύ περισσότερο από άλλες συσκευές την αναφορά. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της έκτασης και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ταχύτητα στην περιοχή, (μέτωπα και αποσβέσεις) και το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ τραχύ ή σκληρό αλλά φωτεινό και ευχάριστο, με πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης της λεπτομέρειας και χωρίς ίχνη “άποψης”. Συγκριτικά, το σύστημα με τον Schiit στην θέση του μετατροπέα, έχασε λίγο από το σώμα του, και ακούστηκε πιο λεπτό σε σύγκριση με αυτό που δίνει συνήθως με τον D70 και αυτό είναι, φυσικά, ένα επίτευγμα με δεδομένη την τιμή και την δομή του Gungnir (σε αφήνει δε με ένα ερώτημα γύρω από τι πετυχαίνει η συσκευή με το custom ψηφιακό φίλτρο και τα πολύμπιτα τσιπ, όπως φαίνεται να την προτιμά ο Moffat).

Κείμενο

Τελικώς...

... βασισμένος σε μια εντελώς ορθολογική προσέγγιση και με την δέουσα προσοχή στα κρίσιμα σημεία (όπως είναι η τροφοδοσία), ο Gungnir είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας DAC που ξεχωρίζει. Μπορεί, ίσως, να χαρακτηριστεί συντηρητικός ως προς τις δυνατότητες και την ευελιξία του, ωστόσο η επένδυση της Schiit βρίσκεται αλλού και φαίνεται να αποδίδει, καθώς το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό και, με βάση τα όσα έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, το κορυφαίο στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Συνιστάται, επομένως, ανεπιφύλακτα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μια καλοσχεδιασμένη πλατφόρμα για την οποία υπάρχει ένας σαφής δρόμος αναβάθμισης μέσω των αρθρωμάτων Multibit. Και όχι. Αυτή τη φορά δεν θα κάνω λογοπαίγνιο με το όνομα της εταιρίας!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποιήσετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Schiit Gungnir | USB Input | foobar2000/Win10, 16-bit/44.1kHz.
  2. Schiit Gungnir | USB Input | foobar2000/Win10, 24-bit/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.