Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/12/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Schiit Audio Gungnir

Schiit Audio Gungnir

O Gungnir (αν αναρωτιέστε από που προκύπτουν τα ονόματα της Schiit, η απάντηση είναι από την Σκανδιναβική μυθολογία και, εν προκειμένω, το Gungnir είναι η λόγχη του Όντιν, η οποία δεν αστοχεί ποτέ) είναι μια ιδιαίτερα λιτή συσκευή, τα μοναδικά εμφανή χαρακτηριστικά της οποίας είναι ένας απλός σειριακός επιλογέας εισόδων και μια σειρά από αντίστοιχα, μικρά σε διάμετρο, LED που πληροφορούν τον χρήστη για το ποιά είσοδος έχει επιλεγεί. Αυτά, ως πρώτη εντύπωση, διότι όσο παρατηρείς τον μετατροπέα τόσο περισσότερες λεπτομέρειες βλέπεις και αξιολογείς θετικά. Για παράδειγμα, το βαρύ σασί, με τις επιδέξια καμπυλωμένες ακμές στην πρόσοψη, η διχρωμία (που κρύβει μια κατασκευή περισσότερο σύνθετη από ό,τι περιμένεις), οι διακοσμητικές οπές στην επάνω επιφάνεια και ένα πέμπτο LED που ενημερώνει για ψηφιακά σήματα με υψηλό, εκτός προδιαγραφών, jitter στην είσοδο, είναι μερικές από αυτές. Όλα αυτά συντελούν σε μια πολύ θετική αρχική εικόνα. Η Schiit, πράγματι, δεν έχει κάνει κακώς εννοούμενες οικονομίες, ούτε στην ποιότητα κατασκευής, ούτε στην αισθητική του Gungnir.

Schiit Audio Gungnir

Ο Gungnir είναι μια ιδιαίτερα λιτή συσκευή με αισθητική χαμηλών τόνων. Ωστόσο το σασί είναι ιδιαίτερα προσεγμένο στις λεπτομέρειες και καλοκατασκευασμένο, με πολύ καλό φινίρισμα.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι οι βασικές: Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF, από τις οποίες οι δύο είναι ομοαξονικές (μια με βύσμα RCA και μια “καθαρόαιμη” 75Ω με βύσμα BNC) και η τρίτη οπτική τύπου Toslink. Υπάρχει ακόμη μια θύρα USB (v2.0) για την σύνδεση υπολογιστή. Η αναλογική έξοδος της συσκευής είναι διαθέσιμη σε δύο single ended ζεύγη με βύσματα RCA και σε ένα ζεύγος balanced με βύσματα XLR. Όλα τα βύσματα είναι τυπικής ποιότητας. Στην πίσω πλευρά της συσκευής βρίσκεται, επίσης, ο κεντρικός διακόπτης on/off της συσκευής. Όλες οι ψηφιακές είσοδοι υποστηρίζουν sample rates μέχρι 24-bit/192kHz, μια επιλογή που θα την χαρακτήριζε κανείς μάλλον συντηρητική (δεν υποστηρίζεται ούτε DSD, το οποίο η εταιρία, μέσω του Moffat, φαίνεται να μην συμπαθεί καθόλου).
Το εσωτερικό του Gagnir είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον από το εσωτερικό. Καταρχήν, για να φτάσεις σε αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσεις με επιτυχία μια αρκετά σύνθετη αποσυναρμολόγηση, η οποία οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο διπλό σασί που χρησιμοποιεί η συσκευή. Τα προσεκτικά φινιρισμένα φύλλα αλουμινίου που φαίνονται στις φωτογραφίες, στην ουσία, περιβάλλουν ένα κλασικό μεταλλικό σασί το οποίο είναι εντελώς κλειστό, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια καλή θωράκιση (τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους υψίσυχνους θορύβους). Έτσι εξηγείται και η διακοσμητική φύση των οπών στο επάνω μέρος. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το πραγματικό σασί της συσκευής.

Μερικές δεκάδες βίδες μετά, βρίσκεσαι απέναντι από μια μεγάλη μητρική πλακέτα η οποία περιλαμβάνει το τροφοδοτικό, τα κυκλώματα ελέγχου και το interface των συμβατικών ψηφιακών εισόδων, επάνω στην οποία τοποθετούνται, σε φορμά piggy-back, τα κυκλώματα για την διαχείριση της θύρας USB και του ίδιου του DAC.
Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία, η Schiit έχει επιλέξει μια αρχιτεκτονική δύο βασικών τροφοδοτικών με ξεχωριστούς μετασχηματιστές και ανόρθωση, κεντρική σταθεροποίηση ανά γραμμή τροφοδοσίας (χρησιμοποιούνται διαφορετικές γραμμές για τα αναλογικά, τα ψηφιακά και τα κυκλώματα ελέγχου) καθώς και τοπικές σταθεροποιήσεις σε κρίσιμα σημεία (όπως στην πλακέτα του USB και στην αναλογική έξοδο, για παράδειγμα). Η κεντρική τροφοδοσία γίνεται μέσω ενός ρευματολήπτη που ενσωματώνει φίλτρο EMI/RFI.

Schiit Audio Gungnir

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν απλό σειριακό επιλογέα εισόδων και τα αντίστοιχα LED που τον ενημερώνουν για την επιλογή που έχει κάνει. Το πέμπτο LED (αριστερά) αποτελεί μέρος του κυκλώματος Adapticlock και ενημερώνει τον χρήστη όταν το εισερχόμενο ψηφιακό σήμα είναι έξω από τις προδιαγραφές.

Schiit Audio Gungnir

Η συσκευή διαθέτει τέσσερις ψηφιακές εισόδους και τρεις αναλογικές εξόδους, μία balanced και δύο single ended. Στην πίσω πλευρά είναι τοποθετημένος και ο διακόπτης ισχύος.

Το interfacing των συμβατικών ψηφιακών σημάτων γίνεται μέσω ενός κλασικού CS8416 (Cirrus Logic), μια πραγματικότητα η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρία, όπου εμφανίζεται ένα τσιπ της Asahi Kasei για την δουλειά αυτή. Η διαχείριση των σημάτων της θύρας USB γίνεται με ένα CM6631A (CMedia). Το συνολικό κύκλωμα χαρακτηρίζεται από την Schiit ως “Gen 5” κάτι το οποίο σημαίνει ότι διαθέτει γαλβανική απομόνωση (μέσω μετασχηματιστή), ξεχωριστή γραμμή τροφοδοσίας και δυνατότητα χρονισμού από δύο ταλαντωτές υψηλής ποιότητας, έναν για τα sample rates που βασίζονται στα 44.1kHz και ένα για αυτά που βασίζονται στα 48kHz. Ο Gungnir χρησιμοποιεί την τεχνολογία Adapticlock της εταιρίας, ένα σύστημα clock regeneration για το οποίο δίνει λίγες μόνο λεπτομέρειες. Σύμφωνα με αυτές, το interface μπορεί να προσαρμόσει τις δυνατότητες του ανάλογα με την ποιότητα του εισερχόμενου ψηφιακού σήματος (συχνότητα και jitter). Αν το σήμα κριθεί εκτός κάποιων προδιαγραφών, το reclocking εφαρμόζεται, μεν, αλλά παράλληλα ειδοποιείται ο χρήστης μέσω του σχετικού LED στην πρόσοψη.

Schiit Audio Gungnir

Ο Gungnir προσφέρει τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδου (S/PDIF) από τις οποίες η μια είναι υλοποιημένη με βύσμα BNC (75Ω) και μια θύρα USB (v2.0) στην έκδοση Gen 5 της εταιρίας. Όλες οι είσοδοι μπορούν να διαχειριστούν σήματα PCM, μέχρι 24-bit/192kHz.

Schiit Audio Gungnir

Η συσκευή βασίζεται σε μια μεγάλη μητρική πλακέτα η οποία περιλαμβάνει τα τροφοδοτικά και κάποια βασικά κυκλώματα, επάνω στην οποία τοποθετούνται, μέσω συνδετήρων, το κύκλωμα διαχείρισης της θύρας USB (μέσον) και τα κυκλώματα μετατροπής d/a και αναλογικής εξόδου (δεξιά, είναι τοποθετημένο μόνο η πλακέτα του δεξιού καναλιού).

Για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, ο Gungnir χρησιμοποιεί έναν AK4399EQ ανά κανάλι. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο βασίζεται σε τεχνολογία ΔΣ στα 32bit και διαθέτει balanced έξοδο για δύο κανάλια, επομένως είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η Schiit τα αξιοποιεί όλα (τέσσερις έξοδοι συνολικά για κάθε κανάλι της συσκευής) ώστε να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις σε θέματα θορύβου. Το αναλογικό στάδιο εξόδου βασίζεται σε ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς (με στάδιο εισόδου J-FET) χωρίς την χρήση πυκνωτών σύζευξης. Οι single ended έξοδοι προκύπτουν από την άθροιση των δύο κλάδων του balanced κυκλώματος.
Όλα τα παραπάνω, ισχύουν για την βασική έκδοση του Gungnir, την οποία είχαμε στην διάθεσή μας για δοκιμή. Με το Moffat δηλωμένο πολέμιο των μετατροπέων ΔΣ, δεν είναι περίεργο που η Schiit προσφέρει την δυνατότητα αναβάθμισης της συσκευής με αρθρώματα τα οποία χρησιμοποιούν τον multi-bit μετατροπέα AD5781 της Analog Devices (επίσης ένα ολοκληρωμένο ανά κανάλι) ο οποίος συνδυάζεται με custom ψηφιακό φίλτρο της εταιρίας που τρέχει σε επεξεργαστή SHARC (επίσης της AD) και με αναλογικό στάδιο που βασίζεται σε διακριτούς ημιαγωγούς, αμφότερα “δανεισμένα” από τον κορυφαίο DAC της εταιρίας, τον Yggdrasil.

Schiit Audio Gungnir

Η συσκευή της δοκιμής ήταν η βασική έκδοση με τον AK4399EQ (τεχνολογίας ΔΣ, κάτω δεξιά). Χρησιμοποιείται ένας μετατροπέας ανά κανάλι.

Schiit Audio Gungnir

Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς, χωρίς πυκνωτές σύζευξης (αριστερά).

Schiit Audio Gungnir

Το σασί του Gungnir περιλαμβάνει μια εξωτερική, διακοσμητική, επιφάνεια και ένα εντελώς κλειστό περίβλημα, ακριβώς κάτω από αυτήν. Οι οπές είναι, επίσης, διακοσμητικές!