Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/11/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΦΩΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Lyric Audio PS 10

Lyric Audio PS 10

Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, ο PS 10 αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα το οποίο περιελάμβανε (κατά τα γνωστά), τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το Linn Sondek LP12 με βραχίονα Linn Ittok και κεφαλή Karma. Η σύνδεση έγινε στην είσοδο κινητού πηνίου, με τον προενισχυτή ρυθμισμένο για αντίσταση εισόδου 500Ω. Η διαδικασία εγκατάστασης της συσκευής δεν κρύβει καμία ιδιαίτερη δυσκολία και ο PS 10 μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα σε κάθε ράφι ενός ρακ, αρκεί αυτό να δίνει προσφέρει ένα λογικό περιθώριο από το επάνω μέρος του σασί, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας. Αν και στο εσωτερικό του βρίσκονται πέντε συνολικά λυχνίες, το σασί δεν θερμαίνεται υπερβολικά και δεν μας προκάλεσε κάποιον ιδιαίτερο προβληματισμό. Το καλώδιο που συνδέει τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας με την κυρίως συσκευή είναι αρκετά μακρύ, οπότε αυτός μπορεί να τοποθετηθεί σε αρκετά μεγάλη απόσταση, εύκολα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε ακούγοντας το σύστημα με τον PS 10 στην θέση του προενισχυτή phono είναι ότι τα επίπεδα θορύβου παρέμειναν ιδιαίτερα χαμηλά και ότι διατηρήθηκε η δυναμική αντίθεση και οι δυνατότητες αναπαραγωγής πολύ ήσυχων περασμάτων όπως τα έχουμε συνηθίσει από συγκεκριμένους δίσκους. Όπως και ο RHQ-10, έτσι και ο PS 10 δεν μετέχει εμφανώς στο τελικό αποτέλεσμα, εισάγοντας τον δικό του θόρυβο, αφήνοντας τους ίδιους τους δίσκους (και το πλατό) να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, ό,τι καλύτερο μπορείς να περιμένεις, δηλαδή, σε αυτό το θέμα από μια τέτοια συσκευή. Το συνολικό άκουσμα χαρακτηρίστηκε από καλή τονική ισορροπία και ουδετερότητα με εμφανή απουσία οποιουδήποτε σημαντικού χαρακτήρα, κάνοντας σαφές ότι η η Lyric δεν στοχεύει καθόλου στην δημιουργία μιας συσκευής που έχει “άποψη” ή προσπαθεί να επιβληθεί στο τελικό ηχητική αποτέλεσμα.

Lyric Audio PS 10 Lyric Audio PS 10

Χαμηλά, το σύστημα φάνηκε να ακολουθεί με άνεση τις δυνατότητες των δίσκων αναφοράς, αποδίδοντας καλό σώμα, όντας γρήγορο και με ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία, όπου αυτή απαιτήθηκε. Σε σχέση με την αναφορά, ο PS 10 ακούστηκε λίγο πιο αυστηρός και λιγότερο ογκώδης, κάτι που υποκειμενικά ωφέλησε στην αίσθηση της ταχύτητας και του ελέγχου που είχαμε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα συγχωρήσει μια αναλογική πηγή με προβλήματα μηχανικών θορύβων ή ασάφειας στην περιοχή, κόβοντας τις πολύ χαμηλές συχνότητες. Είναι σαφές ότι η έκτασή του είναι εξαιρετική και για να πάρεις τα θετικά στοιχεία θα πρέπει να τον συνδυάσεις με ένα ανάλογο front-end.
Με αυτό ως δεδομένο, ο PS 10 φαίνεται να είναι σε θέση να εξαντλήσει τις δυνατότητες ακόμη και μιας κορυφαίας χάραξης, αποδίδοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις λεπτομέρειες, ακόμη και όταν αυτές πλησιάζουν στο όριο που καθορίζει ο θόρυβος του ίδιου του δίσκου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα πειστικό. Ο PS 10, μπορεί να δημιουργήσει με άνεση ένα σκοτεινό υπόβαθρο επάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η δυναμική ενός κομματιού, χωρίς σημαντικούς συμβιβασμούς.
Η αρχική εντύπωση της ουδετερότητας που είχαμε, φαίνεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην απόδοση της μεσαίας περιοχής, πιθανώς σε συνδυασμό με τις πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα υπερφόρτωσης. Ο Lyric ακούστηκε φωτεινός, ευχάριστος χωρίς να καλλωπίζει το πρόγραμμα, λεπτομερής, χωρίς να αισθάνεσαι ποτέ ότι κινείται κοντά στο όριό του. Ο ακροατής έχει μια αίσθηση διαφάνειας και ταχύτητας, μπορεί να παρακολουθήσει άνετα μια πολύπλοκη και με έντονη ενέργεια σύνθεση και το τελικό άκουσμα είναι ξεκούραστο και ελάχιστα σκοτεινό, όσο πρέπει για να γίνεται ευχάριστο και φυσικό, με τις φωνές και τα σόλο όργανα να είναι πραγματικά παρόντα στον χώρο, μαζί σου. Η ομοιότητα που είδαμε μεταξύ των καναλιών και ο χαμηλός θόρυβος δικαιολογούν το γεγονός ότι η στερεοφωνική εικόνα που πήραμε εξαρτήθηκε κατά κύριο λόγο από τις πολύ καλές δυνατότητες του πακέτου της Linn. Πράγματι με καλές χαράξεις, το sound stage εμφανίστηκε καλά καθορισμένο στον χώρο, σταθερό και με πολύ σοβαρές δυνατότητες περιγραφής του βάθους, του αέρα μεταξύ των οργάνων και της κίνησης των ηχητικών πηγών, ιδιότητες που έχουμε συνηθίσει από την συγκεκριμένη πηγή.
Η απόδοση της περιοχής των υψηλών συχνοτήτων είναι ίσως το μοναδικό σημείο όπου ο PS 10 δείχνει την λαμπάτη του ταυτότητα. Εδώ το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να έχει πολύ καλή έκταση και να αναπνέει με άνεση, είναι ισορροπημένα φωτεινό με πολύ φιλικό χαρακτήρα, χωρίς να γίνεται ποτέ τραχύ ή σκληρό με πολύ καλές δυνατότητες αναπαραγωγής της λεπτομέρειας και του αρμονικού πλούτου των οργάνων. Σε σχέση με την (ημιαγωγική) αναφορά, ακούστηκε λίγο πιο αργός στα μέτωπα και ελάχιστα πιο στρογγυλός, δημιουργώντας ένα ευχάριστο συνολικό αποτέλεσμα που δεν θα κουράσει ποτέ αλλά και δεν θα προβληματίσει ως προς την ακρίβειά του.

Τελικώς...

... καλοφτιαγμένος, προσεγμένος στις λεπτομέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα, με δυνατότητα σύνδεσης δύο κεφαλών και τις απαραίτητες δυνατότητες ρύθμισης, ο PS 10 είναι μια ορθολογικά στημένη συσκευή με έμφαση στις σωστές λεπτομέρειες, κάτι που φαίνεται τόσο στα χαρτιά (δηλαδή στις μετρήσεις) όσο και στην πράξη. Αν ψάχνετε για έναν προενισχυτή phono με ισορροπημένο χαρακτήρα και χαμηλό θόρυβο, σαφώς πρόκειται για μια πολύ καλή πρόταση που αξίζει τον κόπο να εξετάσετε.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Linn Sondek LP12/Ittok/Karma | Lyric Audio PS 10, Είσοδος MC.
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma | Rotel RHQ-10.