Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/10/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audionet WATT

Audionet WATT

Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, ο Watt αντικατέστησε τους συνήθεις ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκε το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 καθώς και streaming αρχείων υψηλής και συμβατικής ανάλυσης.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Οι διαστάσεις του είναι λίγο μόνο μεγαλύτερες από αυτές μιας συνηθισμένης συσκευής και το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η σωστή κυκλοφορία του αέρα (ένα κανονικών διαστάσεων ράφι σε κάποιο ειδικό ρακ, αρκεί). Η πλοήγηση στο μενού της συσκευής ακολουθεί λογικά βήματα και δεν θα δυσκολέψει τον χρήστη και το τηλεχειριστήριο έχει πολύ θετική αίσθηση. Στο μέτρου που χρειάζεται να την συμβουλευθεί κανείς, η οθόνη είναι, πράγματι, πολύ ευανάγνωστη ακόμη και από σχετικώς μεγάλη απόσταση.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με το Watt στην θέση του ενισχυτή, είναι ότι υπάρχει μια σαφής αναβάθμιση σε σχέση με τη σύνθεση που περιλαμβάνει του ενισχυτές αναφοράς, κυρίως σε θέματα διαφάνειας, απόδοσης της λεπτομέρειας και στην δημιουργία της στερεοφωνικής εικόνας. Ο ακροατής γίνεται αποδέκτης μιας πολύ ισορροπημένης, ξεκούραστης και με σαφή την αίσθηση της πληρότητας, συμπεριφοράς, η οποία συνοδεύεται από πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς οι δυνατότητες οδήγησης του τελικού σταδίου είναι πολύ παραπάνω από επαρκείς. Στον μικρό/μέτριο χώρο όπου έγινε η δοκιμή και με ηχεία που δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς ευαίσθητα, ο Watt δημιούργησε άνετα υψηλές στάθμες χωρίς ίχνη συμπίεσης. Αν το παρακάνεις κάνουν την εμφάνισή τους κάποια ίχνη τραχύτητας, αλλά αυτό συμβαίνει σε στάθμες πραγματικά υπερβολικές για κάθε λογική χρήση (εκεί o τελικός αναφοράς υπερτερεί, έχοντας λίγα περιθώρια παραπάνω, αλλά “χάνει” σε όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους). Η συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι το συνολικό άκουσμα του συστήματος με τον Watt είναι πραγματικά ευχάριστο και αέρινο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το σύστημα δεν “προσπαθεί” καθόλου και ότι βρίσκεται μακρυά από τα όριά του. Ως γενική εντύπωση, μπορεί κανείς να πει ότι ο ενισχυτής της Audionet είναι ο πιο ξεκούραστος που έχουμε ακούσει τα τελευταία (αρκετά) χρόνια.

Audionet WATT Audionet WATT

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα δεν κέρδισε τόσο σε έκταση, βελτιώθηκε όμως εμφανώς σε θέματα ανάλυσης, περιγραφής του παλμού και ταχύτητας. Βαριές, στην συγκεκριμένη περιοχή, παραγωγές ακούστηκαν επιβλητικές αλλά ισορροπημένες, έντονα παρούσες στο χώρο (ιδιαίτερα με ενεργοποιημένη την ψηφιακή ισοστάθμιση του συστήματος, η οποία διορθώνει κάποια προβλήματα πολύ χαμηλά) αλλά ποτέ υπερβολικές η καταπιεστικές. Το σύστημα ακούστηκε εντυπωσιακό, κατά περίπτωση, αλλά πάντα υπό έλεγχο. Η συμπεριφορά αυτή πολύ χαμηλά, συντείνει σε μια συνολικά ισορροπημένη εικόνα στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με πολύ καλή αίσθηση ταχύτητας, απτό σώμα και όγκο και ξεδιπλώθηκαν στον χώρο με τρόπο που σε παρασύρει εύκολα στο να παρακολουθήσεις την ροή και τον ρυθμό συμμετέχοντας σε ένα -ενίοτε ακούσιο- foot tapping, μια αντίδραση η οποία προδίδει πάντοτε μια ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα, η οποία, όχι σπάνια, είναι ασυνείδητη.
Η απόδοση της μεσαίας περιοχής είναι σαφές ότι “επιδοτείται” ισχυρά από τις δυνατότητες του ενισχυτή στην απόδοση των μικροδυναμικών (ίσως λόγω ταχύτητας), την διαφάνειά του και τις πολύ καλές δυνατότητες σε ό,τι αφορά την δημιουργία της στερεοφωνικής εικόνας (πιθανώς λόγω της εξαιρετικής ομοιότητας των καναλιών). Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια πολύ συγκεκριμένη, μεγάλη σε διαστάσεις και ανάγλυφη σκηνή, όπου οι μεμονωμένες πηγές εστιάζονται με ακρίβεια και, ταυτόχρονα, απολαμβάνει έναν ισορροπημένο χαρακτήρα που δεν θα τον καταπιέσει ποτέ, ακόμη και σε κομμάτια με πολύ ενέργεια. Οι φωνές περιγράφονται με χαρακτηριστική άνεση και αίσθηση παρουσίας στο χώρο, και η απόδοση των ηχοχρωμάτων και των λεπτομερειών στην άρθρωση συντείνει σε μια αίσθηση φυσικότητας που ανέβασε την συνολική ποιότητα του συστήματος με τρόπο προφανή. Καλές ηχογραφήσεις αναδεικνύουν την δυνατότητα του ενισχυτή να δημιουργεί αίσθηση βάθους και να περνάει στον χώρο ακρόασης τις λεπτομέρειες της αντήχησης, του αέρα και των χωρικών χαρακτηριστικών της μίξης, με την κίνηση να περιγράφεται άψογα και με σαφήνεια.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι, ίσως, η πλέον χαρακτηριστική του ενισχυτή, υπό την έννοια ότι επιβεβαιώνει την σαφή υπεροχή του έναντι της αναφοράς και ταυτόχρονα υπογραμμίζει το επίπεδο της γενικής του ποιότητας. Πέραν της, αναμενόμενης, αίσθησης της έκτασης η οποία γίνεται σαφής, κυρίως από την απουσία οποιασδήποτε τραχύτητας ή υπερβολής ψηλά καθώς όλα ακούγονται στην θέση τους, χωρίς να ανταγωνίζονται το... υπόλοιπο φάσμα, αυτό που κερδίζει αμέσως τον ακροατή είναι η άψογη συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας. Ο ενισχυτής μετέφερε με εξαιρετικό τρόπο τις πολύ υψηλές επιδόσεις της ψηφιακής πηγής που χρησιμοποιήθηκε στο θέμα αυτό, ενώ στα πολύ δυνατά σημεία της ηχητικής ταυτότητας του είναι και η αίσθηση πληρότητας σε θέματα αρμονικού πλούτου που αποκομίζει κανείς. Το συνολικά άκουσμα είναι όσο θερμό και φωτεινό πρέπει, παρόν χωρίς να γίνεται φορτικό, λεπτομερές χωρίς να γίνεται υπεραναλυτικό (ένας όρος συζητήσιμης ορθότητας, ο οποίος συνήθως υποκρύπτει μια έμφαση στην περιοχή), διατηρώντας πάντα την σωστή απόσταση από τον ακροατή και χωρίς να έχει “άποψη” ή προτιμήσεις οποιουδήποτε είδους.

Τελικώς...

... στο πλαίσιο στον οποίο τον τοποθετεί η ίδια η Audionet, δηλαδή αυτό της διερεύνησης των ορίων που μπορεί να έχει ένας συμβατικός ολοκληρωμένος ενισχυτής, όταν το κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ο Watt είναι -χωρίς υπερβολή- μια εντυπωσιακή συσκευή. Όποιος έχει εκτεθεί στον κορυφαίο ήχο των μικρότερων -τρόπος του λέγειν- μοντέλων της εταιρίας από την Γερμανία, είναι δύσκολο να φανταστεί ότι υπάρχει περιθώριο σημαντικών βελτιώσεων. Κι όμως, φαίνεται ότι υπάρχει. Ο ήχος του Watt, δυναμικός, λεπτομερής και ταυτόχρονα ξεκούραστος και φιλικός στο αυτί, θέτει χωρίς αμφιβολία ένα νέο επίπεδο αναφοράς στον χώρο των ολοκληρωμένων ενισχυτών και το κάνει ακριβώς με τον τρόπο που θα περίμενες από την Audionet. Με ορθολογικές επιλογές στον σχεδιασμό, μετρήσιμη προσέγγιση στην ιδέα της υψηλής πιστότητας και πειστικό τελικό αποτέλεσμα στην πράξη. Είναι μια συσκευή που πρέπει να ακούσετε οπωσδήποτε αν θέλετε να έχετε μια αίσθηση του τι είναι εφικτό με την τρέχουσα τεχνολογία!