Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/10/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audionet WATT

Audionet WATT

Με την σειρά Science, η Audionet προσπάθησε να διαφοροποιηθεί και σε θέματα αισθητικής, εμπλέκοντας, μάλιστα, τον διάσημο Γερμανό βιομηχανικό σχεδιαστή Hartmut Esslinger, ιδρυτή της Frog Design και υπεύθυνο για τον σχεδιασμό σημαντικών προϊόντων του ευρύτερου χώρου (όπως οι πρώτες τηλεοράσεις Trinitron της Sony, το πολυσυζητημένο Wega Skywalker, επίσης της Sony και πολλοί υπολογιστές της Apple). Ο Esslinger υπογράφει την (ξεχωριστή πράγματι) εμφάνιση των Stern και Heisenberg, αλλά στην περίπτωση του Watt δεν έχει βάλει το χέρι του. Έτσι ο ολοκληρωμένος ενισχυτής έχει πολλά από τα στοιχεία των κλασικών συσκευών της Audionet. Βεβαίως, υπάρχουν σαφέστατες διαφορές και ο (στοιχειωδώς) παρατηρητικός θα διαπιστώσει αμέσως ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ βαρύτερο (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) σασί, με εξαιρετικό φινίρισμα (διαθέσιμο σε τρία χρώματα, τα συνήθη ασημί και μαύρο της εταιρίας και το Ultra, το οποίο είχε και η συσκευή της δοκιμής η οποία φαίνεται στις φωτογραφίες) και αντιστοίχως βαριά πρόσοψη με εξαιρετικής ποιότητας ακμές. Πέραν της αίσθησης που αποπνέει, το περίβλημα του Watt είναι σαφώς προσανατολισμένο προς την ακαμψία και την απουσία συντονισμών (το κάλυμμα της συσκευής έχει σημαντικά αυξημένη μάζα σε σχέση με το σύνηθες).

Audionet WATT

Αν και η αισθητική του Watt δεν ξεφεύγει πολύ από αυτήν άλλων συσκευών της εταιρίας, η ποιότητα κατασκευής και του φινιρίσματος είναι σημαντικά αναβαθμισμένη, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο ενισχυτής ανήκει στην κορυφαία σειρά της Audionet.

Το user interface της συσκευής είναι απλό και αρκετά προφανές. Ένα μεγάλο περιστροφικό χειριστήριο επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης, την επιλογή της εισόδου και την περιήγηση στο μενού της συσκευής και μια σειρά από πιεστικούς διακόπτες (στο δεξί μέρος της πρόσοψης) δίνει πρόσβαση σε βασικές λειτουργίας (on/off, mute, menu, ενεργοποίηση της επιλογής εισόδων). Ένα μονόχρωμο, ιδιαίτερα ευανάγνωστο και με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα, display δίνει τις βασικές πληροφορίες (στάθμη, επιλεγμένη είσοδος, mute, έξοδος ακουστικών) στον χρήστη. Το μεγαλύτερο μέρος των χειρισμών, πάντως, θα γίνει μέσω του τηλεχειριστηρίου της συσκευής, το οποίο είναι μεταλλικό, όσο πρέπει βαρύ και με ιδιαίτερα θετική αίσθηση κατά την χρήση.

Audionet WATT

H μονόχρωμη οθόνη είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστη και προβάλλει τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως είναι η επιλεγμένη είσοδος και η εξασθένηση. Το περιστροφικό ρυθμιστικό ρυθμίζει την στάθμη και επιτρέπει την επιλογή της εισόδου και την πλοήγηση στο μενού της συσκευής.

Audionet WATT

Μια σειρά πιεστικών διακοπτών επιτρέπουν τους βασικούς χειρισμούς (mute, μενού, ενεργοποίηση του επιλογέα εισόδων, on/off).

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται είναι οι βασικές. Ο Watt διαθέτει συνολικά τέσσερις εισόδους, από τις οποίες η μία είναι balanced (με βύσματα XLR) και οι τρεις single ended (RCA). Η τέταρτη είσοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως είσοδος phono, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί το ανάλογο άρθρωμα. Το phono του Watt, επιτρέπει πλήρη παραμετροποίηση των εισόδων MM/MC (κέρδος, αντίσταση, χωρητικότητα) και ελέγχεται μέσω του μενού της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια είσοδο και να την ρυθμίσει σε ρυθμό “by pass”, ώστε ο ενισχυτής να μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα οικιακής διασκέδασης. Από πλευράς εξόδων, υπάρχει έξοδος προενισχυτή (RCA), έξοδος ακουστικών (TRS, 6.4mm), η οποία χρησιμοποιεί το στάδιο ισχύος του ενισχυτή και η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος (κατά την προσφιλή τακτική της Audionet, ενεργοποιείται όμως από το μενού, επομένως τα ακουστικά μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένα) και ένα ζευγάρι ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας με τα XLR να είναι επίχρυσα (της Neutrik) τα RCA να χρησιμοποιούν διηλεκτρικό από τεφλόν και αυτά των ηχείων να είναι εξαιρετικής ποιότητας με επικάλυψη Ροδίου, της Furutech.

Το εσωτερικό του Watt δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Audionet. Έχουμε να κάνουμε με μια dual mono αρχιτεκτονική η οποία βασίζεται σε ξεχωριστούς δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές ισχύος 700VΑ για την τροφοδοσία των τελικών σταδίων, μετασχηματιστή με ξεχωριστά τυλίγματα στο δευτερεύον για την τροφοδοσία του προενισχυτή και των σταδίων οδήγησης του τελικού και ξεχωριστό τροφοδοτικό για το κύκλωμα ελέγχου της συσκευής. Η Audionet έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τοπική σταθεροποίηση, χρησιμοποιώντας, από όσο καταλάβαμε, κυκλώματα με διακριτά εξαρτήματα τα οποία βασίζονται σε πηγές τάσης αναφοράς TL1431 και φίλτρα με μεγάλη χωρητικότητα. Το κάθε κανάλι του τελικού ενισχυτή περιλαμβάνει τέσσερις πυκνωτές των 22.000μF, ενώ, συνολικά (μαζί με τα υπόλοιπα τροφοδοτικά), η χωρητικότητα ξεπερνά κατά πολύ τις 200.000μF. Η σημασία στην λεπτομέρεια φαίνεται και από το γεγονός ότι και η τηκτή ασφάλεια της συσκευής είναι ειδική για εφαρμογές audio (από Ρόδιο). Η εσωτερική καλωδίωση έχει γίνει με αγωγούς υψηλής ποιότητας με κράμα χρυσού/αργύρου.

Audionet WATT

Ο ενισχυτής προσφέρει τις βασικές δυνατότητες σύνδεσης. Πίσω από τα ανοίγματα που φαίνονται βρίσκεται ένας μικρός και εντελώς αθόρυβος ανεμιστήρας.

Audionet WATT

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τέσσερις συνολικά εισόδους, από τις οποίες η μία είναι balanced. Η τέταρτη είσοδος μπορεί να μετατραπεί σε είσοδο phono, αν εγκατασταθεί το αντίστοιχο άρθρωμα. Η ποιότητα των ακροδεκτών είναι πολύ καλή και στην περίπτωση των ακροδεκτών σύνδεσης των ηχείων εξαιρετική.

Πέρα από τα τροφοδοτικά, τα οποία καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του εσωτερικού χώρου, ο Watt είναι μοιρασμένος σε μια σειρά από κυκλώματα ανά στάδιο. Τόσο το στάδιο εισόδου (με τον ηλεκτρονικό επιλογέα εισόδων) όσο και ο κυρίως προενισχυτής βασίζονται σε τελεστικούς ενισχυτές της Burr Brown, με την εταιρία να αναφέρει ότι τα κυκλώματα βασίζονται σε έλεγχο DC-Servo ώστε να μην απαιτούνται πυκνωτές σύζευξης μεταξύ των σταδίων και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα MUSES 72320 (επιλογή την οποία η εταιρία χρησιμοποιεί και σε άλλους ενισχυτές της). Τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά κάνουν αισθητή την παρουσία τους και μέσω των ενδεικτικών LED που τα συνοδεύουν. Το στάδιο ισχύος του κάθε καναλιού βασίζεται σε δύο ζεύγη MOSFET ισχύος (FQA36P15/FQA46N15, της ON), η ψύξη των οποίων γίνεται μέσω εσωτερικής ψύκτρας. Οι παρατηρητικοί θα δουν ότι υπάρχει, σε κάθε ψύκτρα, ένας (εντελώς αθόρυβος) ανεμιστήρας με, τουλάχιστον, περίεργο προσανατολισμό (το ρεύμα αέρα δεν κινείται ούτε μέσω των πτερυγίων της ψύκτρας, ούτε μέσα από τα οριζόντια ανοίγματα της συσκευής αλλά από ανοίγματα στο πίσω μέρος, προφανώς οι άνθρωποι της εταιρίας γνωρίζουν καλύτερα, αλλά ότι είναι περίεργη η θέση, είναι!).

Audionet WATT

Το εσωτερικό του Watt είναι ιδιαίτερα πυκνό. Στο επάνω μέρος φαίνεται ο ελεγκτής της συσκευής (κέντρο) και τα τροφοδοτικά της συσκευής (αριστερά και δεξιά, ακριβώς από κάτω βρίσκονται οι μετασχηματιστές). Στο κάτω μέρος βρίσκεται ο προενισχυτής (κέντρο) και οι δύο τελικοί ενισχυτές (δεξιά και αριστερά).

Audionet WATT

Ένα από τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά της συσκευής.

Audionet WATT

Μέρος τους προενισχυτή, όπου φαίνονται οι τελεστικοί ενισχυτές και οι τοπικές σταθεροποιήσεις.

Audionet WATT

Το στάδιο εισόδου της συσκευής, όπου φαίνονται τα ρελέ του επιλογέα εισόδων.

Audionet WATT

Η έξοδος του ενισχυτή βασίζεται σε δύο ζεύγη συμπληρωματικών MOSFET ανά κανάλι. Διακρίνονται οι τέσσερις πυκνωτές των 22.000μF που υποστηρίζουν το κάθε στάδιο ισχύος.