Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/12/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

GoldenEar Triton Seven.

GoldenEar Triton Seven.

Σε επίπεδο αισθητικής, οφείλω να ομολογήσω ότι η εμμονή του Gross στο “μη φινίρισμα”, μια κατασκευή η οποία περιβάλλεται από ηχοδιαπερατό, μαύρο ύφασμα δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον “θαμπό”, άχρωμο και κρύβει την πραγματική δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο κατασκευής. Αντιλαμβάνεται, βεβαίως, κανείς ότι αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή για να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας του ηχείου με ένα καλύτερο φινίρισμα (και -προφανώς- υψηλότερη τιμή) όπως αυτό του Reference, για παράδειγμα. Από την άλλη, το μαύρο, συντηρητικό Seven θα χαθεί πολύ εύκολα, ακόμη και σε έναν μικρό χώρο και δεν επιβάλλει την παρουσία του καθόλου, παρά το γεγονός ότι με ύψος ελάχιστα πάνω από το 1 μέτρο, και πλάτος περί τα 18 εκατοστά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα “κλασικό” ηχείο δαπέδου.

GoldenEar Triton Seven.

Το Triton Seven είναι ένα τυπικό σε διαστάσεις ηχείο δαπέδου με την χαρακτηριστική αισθητική που φαίνεται να προτιμά ο Sandy Gross και περιλαμβάνει ένα υφασμάτινο κάλυμμα το οποίο περιβάλλει το σύνολο της καμπίνας. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, και βοηθά το ηχείο να εξαφανισθεί από τον χώρο.

Ο περίεργος περί τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, δεν θα συναντήσει δυσκολίες στο να αποκαλύψει τα ενδότερα του ηχείου. Η αφαίρεση του καλύμματος γίνεται σχετικώς εύκολα και αυτό που βρίσκεται από κάτω είναι μια καμπίνα κατασκευασμένη από MDF (φινιρισμένο με μαύρο ματ χρώμα) με μη παράλληλες πλευρές, σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των στάσιμων κυμάτων που δημιουργούνται στο εσωτερικό και μια καλοκατασκευασμένη βάση από συνθετικό υλικό (βελτιστοποιημένη, όπως αναφέρει η GoldenEar, ως προς την συμπεριφορά της στους κραδασμούς), επάνω στην οποία μπορούν να προσαρμοστούν ελαστικά σημεία στήριξης ή και ακίδες, ανάλογα με το είδος του δαπέδου και τις προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη.

GoldenEar Triton Seven.

Οι χαμηλές και οι μεσαίες συχνότητες αποδίδονται από δύο μιντ/γούφερ με κώνο 5.25 ιντσών τα οποία φαίνονται σχεδιασμένα να “αντέχουν”: Ανάρτηση με μεγάλες διαδρομές, πηνίο φωνής με φορέα από (ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες) Kapton και ισχυρό μαγνητικό σύστημα.

GoldenEar Triton Seven.

Το χαρακτηριστικό τουίτερ που χρησιμοποιούν όλα τα ηχεία της GoldenEar ονομάζεται HVFR (High Velocity Folded Ribbon). Με βάση την εμφάνιση του, είναι μια εκδοχή της κλασικής μονάδας A.M.T.

Το ηχείο είναι δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων και βασίζεται σε αρχιτεκτονική D'Appolito (ΜΤΜ) με το τουίτερ να βρίσκεται μεταξύ των δύο μιντ/γούφερ. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της ακτινοβολίας του ηχείου, ιδιαίτερα στον κατακόρυφο άξονα, μειώνοντας την επίδραση των ανακλάσεων από το δάπεδο και την οροφή. Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα HVFR (High Velocity Folded Ribbon), προσεκτική εξέταση της οποίας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για κάποια εκδοχή του γνωστού A.T.M. (Air Motion Transformer), που πρώτος παρουσίασε ο Oskar Heil to 1972. Οι βασικές ιδέες του συγκεκριμένου μεγαφώνου έχουν αποτελέσει την βάση για πολλές μονάδες που κυκλοφορούν στην αγορά από διάφορους κατασκευαστές και με διάφορα ονόματα. Το HVFR, όπως και όλα τα τουίτερ που βασίζονται στην ίδια αρχή, χρησιμοποιεί ένα πολύ ελαφρύ αναδιπλωμένο διάφραγμα, πίσω από το οποίο βρίσκεται ένα ισχυρό μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο και η κίνησή του είναι εγκάρσια και όχι κάθετη στην μπάφλα. Το αποτέλεσμα προσεγγίζει καλύτερη την ιδεατή σημειακή πηγή υψηλών συχνοτήτων σε σχέση με ένα συμβατικό τουίτερ και έχει πολύ καλύτερο συντελεστή απόδοσης σε σχέση με ένα συμβατικό ribbon επειδή έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια (χωρίς αυτό να αντανακλάται στις διαστάσεις του, καθώς η επιφάνεια αυτή είναι αναδιπλωμένη, σαν ακορντεόν).

GoldenEar Triton Seven.

Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται μέσω δύο παθητικών ακτινοβολητών με επίπεδο διάφραγμα και διάμετρο οκτώ ιντσών. Είναι τοποθετημένοι χαμηλά, ένας σε κάθε πλευρά της καμπίνας.

GoldenEar Triton Seven.

Η σύνδεση του Triton Seven με τον ενισχυτή γίνεται ενός ζεύγους ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας.

Η περιοχή των μεσαίων και των χαμηλών συχνοτήτων αποδίδεται από δύο μιντ/γούφερ με κώνο 5.25 ιντσών, χυτό σασί, πηνίο φωνής σε φορέα από Kapton και ανάρτηση που επιτρέπει μεγάλες διαδρομές. Η φόρτιση των μεγαφώνων αυτών γίνεται από δύο παθητικούς ακτινοβολητές με επίπεδο διάφραγμα διαμέτρου οκτώ ιντσών, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι χαμηλά στην καμπίνα, ένας σε κάθε πλευρά. Η συμπάθεια των Gross και Givogue δεν κρύβεται και η επίσημη θέση της εταιρίας είναι ότι αυτή η φόρτιση προσφέρει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της γραμμής μεταφοράς αλλά με καλύτερη μεταβατική απόκριση (δηλαδή υψηλότερη ταχύτητα). Εννοείται, ότι στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί και η πολύ απλούστερη υλοποίηση της σε επίπεδο καμπίνας. Η οδήγηση των μονάδων γίνεται από ένα φίλτρο γραμμικής φάσης.
Για την σύνδεση των ηχείων με τον ενισχυτή, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα ζευγάρι ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας, οι οποίοι δέχονται όλους τους συνήθεις τύπους ακροδεκτών. Το Triton Seven δεν υποστηρίζει διπλοκαλωδίωση.