Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/09/2010

flag
english
abstract

Κριτική Ακρόαση: Μύθοι, Αλήθειες και Πράξη

Thumbnail

Η τυφλή δοκιμή στην πράξη – Συμπεράσματα – Αναφορές

Αν το προηγούμενο, κάπως βαρύ σε μαθηματικά κομμάτι του κειμένου σας αποθάρρυνε, έχετε λόγους να χαίρεστε. Σήμερα, με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε σχετικώς εύκολα τυφλές δοκιμές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ύπαρξη λογισμικού που μπορεί να διαχειριστεί αρχεία ήχου με τον κατάλληλο τρόπο, προσφέρει το απαραίτητο user interface για την πραγματοποίηση της δοκιμής, και επιπροσθέτως πραγματοποιεί τον στατιστικό έλεγχο και βγάζει τα αποτελέσματα. Το κρίσιμο σημείο, εδώ, είναι η δημιουργία των αρχείων. Αυτό είναι σχετικώς εύκολο να γίνει με έναν καλό ψηφιακό recorder, για τις περισσότερες συσκευές που έχουν εξόδους line, κάτι που αφήνει έξω από την μέθοδο τους τελικούς ενισχυτές και τα ηχεία. Για αυτές τις συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιήται η κλασική μέθοδος με τους μεταγωγούς, με όποιες δυσκολίες αυτή συνεπάγεται. Την στιγμή αυτή μπορείτε να βρείτε τέτοια αρχεία σε πολλές δοκιμές του avmentor.gr (από το 2010 και μετά). Τα αρχεία περιλαμβάνουν σήματα από τις συσκευές αναφοράς καθώς και από τις υπό κρίση συσκευές και είναι διαθέσιμα είτε σε φορμά DFF (DSD) είτε σε WAV, ανάλογα με την περίπτωση. Την στιγμή αυτή φαίνεται να είναι διαθέσιμα (σε μορφή open source) δύο εφαρμογές για τυφλές δοκιμές. Το πακέτο foobar2000 με το ειδικό plug-in για δοκιμές A/B/Χ και το ειδικό λογισμικό ABC/HR.

foobar2000/ABX plug-in

Η χρήση του συγκεκριμένου πακέτου είναι πολύ απλή. Αφού κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το media player foobar2000 και το σχετικό plug-in το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορτώσετε στο player τον φάκελλο με τα αρχεία ήχου (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα DFF του avmentor θα πρέπει να εγκαταστήσετε και το αντίστοιχο plug-in για την αναπαραγωγή τους).
Στην συνέχεια, επιλέγετε με shift|click δύο αρχεία (για παράδειγμα την αναφορά και μια εκδοχή) και με δεξί κλικ επιλέγετε Utilities|ABX Two Tracks. H οθόνη η οποία εμφανίζεται περιλαμβάνει πλήκτρα για την αναπαραγωγή της εκδοχής Α και της εκδοχής Β, πλήκτρο για την αναπαραγωγή της εκδοχής Χ καθώς και πλήκτρο για να επιλέξετε σε τι αντιστοιχεί το X. Η επίδοσή σας μπορεί να εμφανίζεται αμέσως ή συνολικά στην περίπτωση που τρέξετε το συγκεκριμένο ζευγάρι A/B πάνω από μια φορές. Μπορείτε να ελέγξετε το μέρος του τρακ που αναπαράγεται (διαλέξτε ένα χαρακτηριστικό σημείο μικρής διάρκειας) με τα Set Start|End. Αν θέλετε να κάνετε μια πλήρη τυφλή δοκιμή με περισσότερα του ενός κομμάτια θα πρέπει να τρέξετε το plug-inα αντίστοιχο αριθμό φορών (όσες και τα κομμάτια και να κρατήσετε σημειώσεις για τις επιτυχίες σας, ώστε να τις επεξεργαστείτε στη συνέχεια με βάση τον πίνακα του Leventhal.

Για να κατεβάσετε το foobar2000: http://www.foobar2000.org/

Για να κατεβάσετε το plug-in Α/Β/Χ: http://www.foobar2000.org/components/view/foo_abx

Για να κατεβάσετε το plug-in DSD: http://www.foobar2000.org/components/view/foo_input_dsdiff

Thumbnail Thumbnail

H βασική οθόνη του foobar2000. Επιλέξτε τα δύο κομμάτια και με δεξί κλικ ενεργοποιήστε το plug-in της δοκιμής A/B/X.

Αυτή είναι η οθόνη της δοκιμής A/B/X. Επιλέξτε ένα μικρο μέρος του κάθε τρακ, κατά προτίμηση χαρακτηριστικό.

ABC/HR

Το ABC/HR είναι ένα πληρέστερο λογισμικό το οποίο επιτρέπει την πραγματοποίηση δοκιμών ABC/HR και A/B/X και προσφέρει την δυνατότητα αξιολόγησης της απόδοσης των εκδοχών. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο με αρχεία WAV. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να δημιουργήσει μια νέα δοκιμή και από την σχετική οθόνη να καθορίσει τα αντίστοιχα αρχεία ήχου (της αναφοράς και των εκδοχών). Στην ίδια οθόνη μπορεί να εισάγει και μικρές χρονικές διαφορές ώστε τα αρχεία να συγχρονίζονται και τα γίνεται ευκολότερη η ακρόαση.
Στην κυρίως οθόνη, ο ακροατής έχει στη διάθεσή του μια σειρά από επιλογές (μέχρι 8) όπου μπορεί να πραγματοποιήσει σύγκριση ζευγών μεταξύ της αναφοράς και μιας εκδοχής, επιλέγοντας τα αντίστοιχα πλήκτρα Play. Ένα τρίτο πλήκτρο επιτρέπει την αναπαραγωγή της αναφοράς. Όταν διακρίνει την αναφορά, την βαθμολογεί με “5” και στη συνέχεια βαθμολογεί και την εκδοχή. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για όλες τις εκδοχές. Αν η δοκιμή περιλαμβάνει περισσότερα τρακς, η διαδικασία στήνεται εκ νέου με τα νέα αρχεία. Η μπάρα στο κάτω μέρος, επιτρέπει τον έλεγχο της αναπαραγωγής και την επιλογή ενός συγκεκριμένου σημείου στο τρακ.
Το ABC/HR προσφέρει την δυνατότητα πραγματοποίησης δοκιμής Α/Β/Χ μέσω του αντίστοιχου πλήκτρου. Στην οθόνη που εμφανίζεται, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει mode, (εκπαίδευσης, χωρίς στατιστικά και normal), και να ενεργοποιήσει την αναπαραγωγή των σχετικών αρχείων. Από την περιοχή Test Parameters μπορεί να καθορίσει την δυσκολία της δοκιμής (αν προβλέπονται μικρές, μέτριες ή μεγάλες διαφορές) και τα επιθυμητά επίπεδα των δύο τύπων σφαλμάτων. Το πρόγραμμα προτείνει τον αριθμό των δοκιμών και τον απαιτούμενο αριθμό των σωστών αναγνωρίσεων, ενώ στο τέλος εμφανίζει και τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Για να κατεβάσετε το ABCHR: http://ff123.net/abchr/abchr.html

Thumbnail Thumbnail

Η οθόνη δημιουργίας μιας δοκιμής στο ABC/HR. Το πρόγραμμα είναι συμβατό μόνο με αρχεία WAV και μπορεί να πραγματοποιήσει συγκρίσεις ζευγών μέχρι οκτώ διαφορετικών εκδοχών και μιας αναφοράς.

Η κυρίως οθόνη του ABC/HR.

Thumbnail

Η οθόνη για τις δοκιμές A/B/X. Προσέξτε (επάνω δεξιά) την περιοχή όπου εισάγονται οι παράμετροι της δοκιμής.

Αναφορές:
1. "Ten years of ABX Testing", David Clark, AES 91st Convention, 1991
2. "Listening Tests-Turning Opinion into Fact", Floyd Toole, JAES Vol.30, No.6, 1982<
3. "The Great Debate - Subjective Evaluation", Stanley Lipshitz, John Vanderkooy, JAES Vol.29, No. 7/8, 1981
4. "This Is Your Brain On Music", Daniel Levitin, Penguin Books, 2006<
5. "Auditory Illusions",Special Issue, JAES Vol.31, No.9
6. "Hearing is Believing vs Believing is Hearing - Blind vs. Sighted Listening Tests and Other Interesting Things", Floyd Toole, Sean Olive, AES 97th Convention, 1994
7. "Can You Trust Your Ears?", Thomas Nousaine, AES 91st Convention, 1991
8. "The Role of Critical Listening in Evaluating Audio Equipment Quality", Robert Harley, AES 91st Convention, 1991
9. "Type 1 and Type 2 Errors in the Statistical Analysis of Listening Tests", Les Leventhal, JAES Vol.34, No.6, 1986

Για περισσότερο διάβασμα:
1. "Analyzing Listening Tests with the Directional Two-Tailed Test", Les Leventhal, JAES Vol.44, No.10, 1996
2. “Approximation Formulas for Error Risk and Sample Size in ABX Testing”, Herman Burstein, JAES Vol.36, No.11, 198
3. “Perceptual Audio Evaluation: Theory, Method and Application”, Soren Bech/Nick Zacharov, Wiley, 2006
4. “H Διωνυμική κατανομή”, Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_distribution
5. “Diana Deutsch”, Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Diana_Deutsch