Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/04/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Για την ακουστική αξιολόγηση, το Diamond αντικατέστησε το πλατό αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Linn LP12 Sondek/Ittok/Karma) και συνδέθηκε στον προενισχυτή phono Rotel RHQ-10 του οποίου η είσοδος είχε ρυθμιστεί αναλόγως (για κεφαλή κινητού πηνίου υψηλής εξόδου). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που χρησιμοποιείται σε όλες τις δοκιμές (προενισχυτής Melos Plus Series Line, τελικός ενισχυτής Parasound HCA3500, ηχεία ATC SCM50PSL).

Με δεδομένο ότι το Diamond παραδίδεται “έτοιμο”, με τον βραχίονα και την κεφαλή τοποθετημένα και ρυθμισμένα, ο χρήστης δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα κατά την αρχική εγκατάσταση. Σε αυτά που έχει να κάνει, περιλαμβάνεται η οριζοντίωση της συσκευής, η οποία γίνεται εύκολα χάρις στα σημεία στήριξης που είναι μεγάλα σε διάμετρο και εύχρηστα και η τοποθέτηση του κινητήρα. Αυτός είναι ανεξάρτητος από το υπόλοιπο πλατό και ο χρήστης αφού βρει την θέση στην οποία θα τον τοποθετήσει (κάτι που εξαρτάται και από τον διαθέσιμο χώρο), θα πρέπει να φτιάξει ένα νήμα μεταφοράς της κίνησης στο σωστό μήκος. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο αλλά την πρώτη φορά θα χρειαστεί, πιθανώς, μια εξοικείωση με την διαδικασία, η οποία πάντως θα διαρκέσει ελάχιστα λεπτά. Η τελευταία ρύθμιση που είναι πιθανόν να χρειαστεί είναι αυτή της ταχύτητας. Η Scheu προσφέρει μαζί με το Diamond και ένα μεγάλο σε διαστάσεις, ευανάγνωστο στροβοσκόπιο. Η χρήση του, σε συνδυασμό με τα δύο μικρομετρικά ρυθμιστικά επιτρέπει την προσέγγιση της ιδανικής ταχύτητας με πολύ μεγάλη ακρίβεια, κάτι που φάνηκε και κατά την διαδικασία των μετρήσεων. Οι πολύ απαιτητικοί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν, εναλλακτικά, έναν δίσκο-τεστ με κάποιο κατάλληλο τόνο και κάποιο όργανο μέτρησης της συχνότητας, αλλά με βάση την εμπειρία, το στροβοσκόπιο προσφέρει την απαραίτητη ακρίβεια και είναι απλούστερο.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Diamond είναι αυτή ενός αναλογικού συστήματος με ευχάριστο και ακριβή ήχο του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα δυναμικής περιοχής. Αυτή, φυσικά, είναι μια σύνθετη παρατήρηση, υπό την έννοια ότι η καλή δυναμική περιοχή έχει τις ρίζες της σε παραπάνω από μια παραμέτρους, ωστόσο η βάση της, στα συστήματα βινυλίου, είναι φυσικά ένα σύστημα περιστροφής που δεν έχει μηχανικούς θορύβους. Και, πράγματι, το Diamond είναι ιδιαίτερα ήσυχο πλατό που δεν περνά θόρυβο προς το υπόλοιπο σύστημα, αποτελώντας έτσι μια πολύ καλή βάση για τον βραχίονα και την κεφαλή, ώστε να ανασύρουν τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στον δίσκο.
Με το Diamond στη θέση του πλατό, το σύστημα φάνηκε ικανό να χειριστεί με άνεση τα μικροδυναμικά κάθε ηχογράφησης με αποτέλεσμα να ακούγεται λεπτομερές και πλήρες και με στερεοφωνική εικόνα που είχε σεβαστές διαστάσεις αλλά όχι ασάφειες. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η συμπεριφορά του πλατό σε ότι αφορά τα μακροδυναμικά. Αυτή η παράμετρος έχει χάσει ένα μέρος της σημασίας της στα ψηφιακά συστήματα (που δεν έχουν, συνήθως, ακουστό θόρυβο) αλλά στα αναλογικά συστήματα έχει, ακόμη, μεγάλη σημασία: ένα πλατό με χαμηλό θόρυβο, δεν ενοχλεί στα χαμηλά περάσματα ενός έργου με σημαντικές δυναμικές αντιθέσεις και αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Diamond. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με δίσκους που έχουν χαμηλό θόρυβο επιφανείας και μικρές μηχανικές παραμορφώσεις το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό (αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι αναλογικές πηγές έχουν εξελιχθεί και έχουν ξεπεράσει την βασική τεχνολογία του μέσου, που είναι το υλικό και η χάραξη του).

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver. Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το Diamond κινήθηκε με αξιοσημείωτη άνεση, όντας πλήρες, καλά ισορροπημένο σε θέματα όγκου και ελέγχου και με καλή έκταση, ώστε να μπορεί να περάσει τον επιβλητικό χαρακτήρα που έχουν συγκεκριμένα έργα (ακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής). Η ισορροπία, εδώ, έγκειται στο γεγονός ότι ο ακροατής δεν έχει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι υπάρχει τεχνητή έμφαση ή υπερβολή στην περιοχή, αντιθέτως νοιώθει ότι έχει απέναντί του μια ουδέτερη, καλά ελεγχόμενη πηγή. Η συμπεριφορά αυτή εκτείνεται και πέρα από το κατώτερο κομμάτι των χαμηλών, με αποτέλεσμα έργα με μεγάλα έγχορδα να ακούγονται σε σωστή κλίμακα μεγέθους και με φυσικότητα και τα ρυθμικά μέρη να έχουν μια ευχάριστη παρουσία και μια φυσική ροή που εύκολα θα παρασύρει τον ακροατή και θα τον βάλει “μέσα” στη μουσική. Η περιοχή είναι λεπτομερής με καλό παλμό και επιτρέπει στο Diamond να χειριστεί με χαρακτηριστική άνεση την αίσθηση του μεγάλου μεγέθους και του όγκου, σε αντίστοιχης κλίμακας έργα, αλλά και να μεταφέρει στον χώρο ακρόασης πληροφορίες και λεπτομέρειες από μεμονωμένα όργανα σε ηχογραφήσεις μικρών συνόλων.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ευχάριστα φωτεινή με μια ελάχιστη αίσθηση απόστασης από τον ακροατή (στοιχείο το οποίο, για πολλούς, συμβαδίζει με μια πιο ρεαλιστική συμπεριφορά) και πολύ καλές δυνατότητες παράθεσης των πολλών και διαφορετικών λεπτομερειών που, συνήθως, υπάρχουν εδώ. Τα όργανα της περιοχής αποδόθηκαν ζωντανά, ευχάριστα με καλή λεπτομέρεια, χωρίς να αποκλίνουν προς το επιτηδευμένα ευφωνικό και οι φωνές εμφανίστηκαν με καλή ανάλυση και άρθρωση, πολύ φυσικές σε παρουσία, πραγματικά “μέσα” στον χώρο. Η καλή περιγραφή της κίνησης, η διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων και η αίσθηση του βάθους σε μεγάλα χορωδιακά έργα είναι επίσης μέσα στις δυνατότητες του Diamond και η περιγραφή αντίστοιχων έργων φάνηκε να γίνεται αβίαστα και χωρίς ίχνη συμπίεσης ή άλλα φαινόμενα αλλαγής της συμπεριφοράς εξαιτίας ενός προγράμματος που είναι “βαρύ” σε περιεχόμενο.

Ψηλά, φάνηκε -από την μία- η καλή δυνατότητα της Benz Micro Silver στον χειρισμό των υψηλών συχνοτήτων, η ομοιογένεια της οποίας αντανακλάται καθαρά και στην απόκριση συχνότητας του συστήματος και -από την άλλη- επιβεβαιώθηκε εμμέσως η απουσία μηχανικών θορύβων που θα επιδρούσαν αρνητικά στην λειτουργία της κεφαλής. Το αποτέλεσμα ήταν μια θετική αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, καλή ταχύτητα στα μέτωπα και τις αποσβέσεις, κυρίως των κρουστών της περιοχής, (ένας παράγοντας που σίγουρα επηρεάζει την καλή αίσθηση που αποκομίζει κανείς όσον αφορά στα μικροδυναμικά) και μια φωτεινή και ευχάριστη παρουσία συνολικά, η οποία συνδυάζεται με καλό αρμονικό πλούτο σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ακούστηκε σε καμία περίπτωση υπερβολικά λαμπρό αλλά συνέβαλε στην γενική εντύπωση της ακρίβειας που σχηματίσαμε για το σύστημα από την αρχή.
Η Benz Micro έδειξε, τέλος, να έχει πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, δυνατότητες οι οποίες αξιοποιήθηκαν από το υπόλοιπο σύστημα (πλατό και βραχίονα) ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια σαφώς ορισμένη σκηνή, με καλές διαστάσεις και αίσθηση του βάθους και καλές δυνατότητες εστιασμού ακουστικών αντικειμένων στον χώρο. Έχοντας ως δεδομένο έναν καλό δίσκο, στον τομέα αυτό, το αποτέλεσμα σαφώς θα ικανοποιήσει τον απαιτητικό ακροατή.

Τελικώς...

... το Scheu Analog Diamond είναι ένας πρώτης τάξης παράδειγμα για το που μπορεί να φτάσει ένα αναλογικό σύστημα όταν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στη λεπτομέρεια και όταν όλα τα επιμέρους υποσυστήματα συνεργάζονται χωρίς προβλήματα. Είναι, χωρίς αμφιβολία, μια πολύ ισορροπημένη και ως εκ τούτου επιτυχής πρόταση η οποία θα τιμήσει μια καλή δισκοθήκη και μπορεί, επιπροσθέτως, να εξελιχθεί όταν ο ακροατής αποφασίσει ότι έφτασε η ώρα, καθώς είναι σαφές ότι θα αναδείξει τόσο έναν βραχίονα όσο και μια κεφαλή ανώτερου επιπέδου, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα, με την υποσημείωση ότι -σε προσωπικό επίπεδο- θα προτιμούσα σαφώς την original πρόταση της κυρίας Scheu, με το σασί σε ροζ χρώμα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver, Rotel RHQ-10
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ-10