Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/04/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Η σχεδίαση του Diamond, όπως άλλωστε και όλων των υπόλοιπων προϊόντων της Γερμανικής εταιρίας, έχει πίσω της την παράδοση που δημιούργησε το 1985 ο ιδρυτής της Thomas Scheu, όταν παρουσίασε το πρώτο του πλατό. Από τότε έχουν περάσει κάτι παραπάνω από τριάντα χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο Thomas έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, το 2004, οι επίγονοι του, με επικεφαλής την σύζυγό του Ulla Scheu φαίνεται ότι κατάφεραν να διατηρήσουν το αρχικό πνεύμα των ιδεών του ενώ έκαναν τα απαραίτητα βήματα εξέλιξης.
Εν προκειμένω, το Diamond είναι μια κατασκευή η οποία βασίζεται σε ένα σασί από Perspex επάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένα τα τρία ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης, η βάση του βραχίονα και το έδρανο. Το τελευταίο, είναι αντεστραμμένο, από ανοξείδωτο χάλυβα και χρησιμοποιεί ένα κεραμικό σφαιρίδιο για την μεταφορά του βάρους του πλατό.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

To Diamond έλκει την καταγωγή του από το κορυφαίο πλατό της εταιρίας (Das Laufwerk No.2) και βασίζεται σε ένα σασί από Perspex με τρία σημεία στήριξης και σε πλατό από ακρυλικό με ύψος 50mm και βάρος 4.7kg. Εναλλακτικά, μπορεί να παραγγελθεί με πλατό 80mm (αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία). Το original χρώμα του Diamond είναι το ροζ, αλλά η εταιρία προσφέρει και το πιο συντηρητικό, μαύρο, φινίρισμα που είχε η συσκευή της δοκιμής.

Το ίδιο το πλατό είναι κατασκευασμένο από ακρυλικό με πολύ μεγάλη ακρίβεια (η ανοχή του είναι 0.01mm) και στην βασική εκδοχή της συσκευής έχει ύψος 50 χιλιοστά και βάρος 4.7kg. Για όσους θα ήθελαν μεγαλύτερη μάζα, η Scheu προσφέρει και ένα πλατό 80 χιλιοστών, αυτό με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το Diamond της δοκιμής και φαίνεται στις φωτογραφίες, με πρόσθετη χρέωση.
Η κίνηση προέρχεται από έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος του οποίου οι στροφές ελέγχονται ηλεκτρονικά. Ο κινητήρας τοποθετείται έξω από το κυρίως σασί και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν διακόπτη επιλογής στροφών (33 και 45σαλ) καθώς και αντίστοιχα μικρομετρικά ρυθμιστικά τα οποία του επιτρέπουν να ρυθμίσει την ταχύτητα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Στη συσκευασία του Diamond περιλαμβάνεται και ένας δίσκος-στροβοσκόπιο που θα κάνει αυτή την διαδικασία αρκετά εύκολη.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Ο κινητήρας τοποθετείται έξω από το σασί και μεταφέρει την κίνηση στο πλατό μέσω νήματος. Είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και διαθέτει δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Το Diamond της δοκιμής συνοδευόταν από το προαιρετικό clamp της εταιρίας το οποίο διαθέτει και ενσωματωμένο αλφάδι.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στην περιφέρεια του πλατό μέσω ενός νήματος. Η Scheu θεωρεί ότι το νήμα, σε αντίθεση με τον συμβατικό ιμάντα, έχει μικρότερη ελαστικότητα επομένως εισάγει λιγότερες ιδιοταλαντώσεις και, επίσης, αφήνει μικρότερα περιθώρια για ανομοιογένεια στο πάχος του ιμάντα, η οποία δημιουργεί προβλήματα. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου οδήγησης είναι ότι ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει τον κινητήρα σε διάφορες θέσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατασκευάσει ένα νέο νήμα μετάδοσης, με μεγαλύτερο ή μικρότερο μήκος, ανάλογα με το αν η απόσταση θα γίνει μεγαλύτερη ή μικρότερη και για τον σκοπό αυτό το Diamond συνοδεύεται από μια συσκευασία με πολλά μέτρα από το συγκεκριμένο υλικό.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Η κεφαλή του συστήματος είναι η Silver της Benz Micro, κινητού πηνίου, υψηλής εξόδου.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Ο βραχίονας στη βασική έκδοση του Diamond είναι ο RB202 της Rega, ο διάδοχος του RB250, με τρία έδρανα και το νέο στέλεχος που έχει αναπτύξει η εταιρία. Η Scheu χρησιμοποιεί το δικό της αντίβαρο για την ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης.

Στην πλήρη του εκδοχή, το Diamond συνοδεύεται από τον βραχίονα RB202 της Rega. Ο RB202 είναι ο διάδοχος του γνωστού RB250 και χρησιμοποιεί το νέο στέλεχος που έχει σχεδιάσει η εταιρία. Βασίζεται σε τρία έδρανα και η ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης γίνεται με αντίβαρο, το οποίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αντικατασταθεί από ένα αντίστοιχο που κατασκευάζει η ίδια η Scheu. Η κεφαλή που χρησιμοποιείται είναι η Silver της Benz Micro. Ανήκει στην εισαγωγική σειρά της εταιρίας και είναι μια σχεδίαση κινητού πηνίου, υψηλής εξόδου, μια λογική επιλογή που δεν θα δυσκολέψει τον χρήστη απαιτώντας προενισχυτή MC. Η ευαισθησία της είναι 2.5mV.
Στην περίπτωση, τέλος, που κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει διαφορετικό βραχίονα, το Diamond φαίνεται να είναι αρκετά ευέλικτο σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Το armboard έχει δυνατότητα περιστροφής, επομένως η εγκατάσταση ενός βραχίονα 12 ιντσών είναι δυνατή και η εταιρία αναφέρει ότι μπορεί να κατασκευάσει armboard κατάλληλο για κάθε βραχίονα, κατόπιν παραγγελίας. Η κατασκευή του σασί επιτρέπει την τοποθέτηση μέχρι τριών βραχιόνων.
Το πλατό της δοκιμής συνοδεύτηκε από ένα clamp με ενσωματωμένο αλφάδι (το οποίο θα κάνει την οριζοντίωση του πλατό ευκολότερη). To clamp αυτό είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται και στο κορυφαίο Laufwerk No. 2 και πωλείται ξεχωριστά.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Το έδρανο του Diamond: Είναι αντεστραμμένο και κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Το βασικό σημείο τριβής υλοποιείται με ένα κεραμικό σφαιρίδιο.

Scheu Analog Diamond/Rega RB202/Benz Micro Silver.

Ένα από τα τρία σημεία στήριξης: Ρυθμίζεται πολύ εύκολα με το χέρι επειδή έχει μεγάλη διάμετρο και θα κάνει τη ζωή του χρήστη εύκολη κατά την αρχική οριζοντίωση του πλατό.