Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/06/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Peachtree Audio NovaPre/220

Thumbnail_φωτο

Με δεδομένα το μέγεθος και τις (στοιχειώδεις) ανάγκες ψύξης των συσκευών, η τοποθέτηση τους δεν κρύβει καμία δυσκολία και ένα σύστημα βασισμένο στο συγκεκριμένο ζευγάρι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε μερικά λεπτά. Αν κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την θύρα USB σε περιβάλλον Windows θα πρέπει να εγκαταστήσει τον σχετικό οδηγό, διαδικασία που δεν θα πάρει πάνω από λίγα λεπτά, επίσης.
Κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε το ζευγάρι της Peachtree τόσο από την αναλογική είσοδο (ως συμβατικό προενισχυτή δηλαδή) όσο και μέσω της θύρας USB (με foobar2000/WASAPI) για την ακρόαση αρχείων υψηλής ανάλυσης. Η βασική πηγή στην αναλογική είσοδο ήταν το γνωστό σύστημα P70/D70 της Teac Esoteric. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ηχεία αναφοράς ήταν τα ATC SCM-50PSL.

Ένα μέρος των αρχικών ακροάσεων χρησιμοποιήθηκε για να αποκτήσουμε μια γενική αίσθηση των διαφορών μεταξύ των δύο σταδίων εξόδου του προενισχυτή. Μεταξύ της διακριτής τοπολογίας σε τάξη Α και των τελεστικών ενισχυτών, η προσωπική προτίμηση του υπογράφοντος ήταν μάλλον η δεύτερη, με κύριο χαρακτηριστικό της την καλύτερη, πιο σαφή και καλοσχηματισμένη στον χώρο εικόνα. Φυσικά, το στάδιο με τους διακριτούς ημιαγωγούς απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί... “κακό”. Αντιθέτως, δίνει έναν χαρακτήρα λίγο “μεγαλύτερο” και πιο επιβλητικό, κάνει το άκουσμα πιο εντυπωσιακό σε θέματα όγκου και γενικώς δημιουργεί την εντύπωση ότι γεμίζει τον χώρο περισσότερο. Σε υβριδικό ρυθμό λειτουργίας, δηλαδή με την προσθήκη του απομονωτή με την λυχνία, η γενική συμπεριφορά του συστήματος δεν φάνηκε να αλλάζει σημαντικά. Αν δώσει κανείς μεγάλη προσοχή, πράγματι, ίσως ακούσει (ανάλογα και με το πρόγραμμα) μια αλλαγή συμπεριφοράς προς το “λαμπάτο” με την έννοια ότι το συνολικό άκουσμα αποκτά έναν συγκεκριμένο, μαλακό και ευχάριστο χαρακτήρα. Μην περιμένετε θαύματα επί του προκειμένου. Μιλάμε για πολύ μικρή, διακριτική παρουσία της λυχνίας. Με αυτά ως δεδομένα, το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με το στάδιο εξόδου που είναι βασισμένο στους τελεστικούς ενισχυτές και χωρίς την λυχνία. Υπήρξε, πάντως, μια εξαίρεση, η οποία θα αναλυθεί στο τέλος...

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η γενική εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το ζευγάρι NovaPre/220 είναι ότι έχει να κάνει με ένα σύστημα το οποίο, καταρχήν, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές δυνατότητες οδήγησης. Με τις δύο συσκευές να αντικαθιστούν τον προ/τελικό αναφοράς, οι δυνατότητες στάθμης παρέμειναν πρακτικώς οι ίδιες και τα ATC οδηγήθηκαν, κατά περίπτωση κοντά στο όριό τους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Με τέτοιου είδους επιδόσεις σε ότι αφορά την οδήγηση και έχοντας ως δεδομένο τον χαμηλό θόρυβο, δεν είναι περίεργο το ότι η αίσθηση της περιγραφής των μικροδυναμικών αλλά και της δυναμικής περιοχής (μακροσκοπικά) είναι εξαιρετική. Το σύστημα φάνηκε να έχει σημαντικά περιθώρια, να λειτουργεί άνετα και να μην γίνεται ποτέ σκληρό ή κατά οποιονδήποτε τρόπο δυσάρεστο ακόμη και σε υψηλές στάθμες.
Η δυναμική αυτή συμπεριφορά συνδυάστηκε καλά με μια αίσθηση διαύγειας και καλής ισορροπίας. Οι συσκευές της Peachtree κατέβηκαν με άνεση πολύ χαμηλά όντας ελάχιστα πιο κρατημένες σε σχέση με την αναφορά και αυτό που έχω συνηθίσει να ακούω, διατήρησαν τη δυνατότητα του συστήματος σε θέματα απόδοσης των λεπτομερειών και πέρασαν στον χώρο αρκετά από τα επιβλητικά στοιχεία συγκεκριμένων ηχογραφήσεων χωρίς δυσκολία. Όργανα την περιοχής (όπως το κοντραμπάσο) αποδόθηκαν με πολύ καλή αίσθηση της κλίμακας και χωρίς υπερβολές ενώ τα ρυθμικά μέρη ήταν παρόντα, γρήγορα και σαφή με αρκετά καλό όγκο.

Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίστηκε από μια αίσθηση εγγύτητας η οποία δεν κούρασε σε καμία περίπτωση ενώ αντίθετα δημιούργησε την εντύπωση ότι το σύστημα είναι ιδιαίτερα ικανό στην απόδοση μικρών αλλά χαρακτηριστικών λεπτομερειών. Ο ακροατής αισθάνεται ότι βρίσκεται κοντά την σκηνή, έχει καλή, αμφιθεατρική αίσθηση της μείξης και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων ηχογραφήσεων θα του λείψει το βάθος και η ατμόσφαιρα (εδώ, πάλι, μπορεί να παίξει τον ρόλο του το στάδιο με τους διακριτούς ημιαγωγούς, το οποίο προσφέρει, ακριβώς, μια πιο “βαθιά” και ατμοσφαιρική αλλά ίσως λιγότερο λεπτομερή σκηνή).
Σολίστ και χορωδίες αποδίδονται με πολλές λεπτομέρειες, καλή άρθρωση και πολύ καλή περιγραφή στην θέση και την κίνηση, επιτείνοντας τον ρεαλισμό του τελικού αποτελέσματος (τον οποίο έχει θεμελιώσει η καλή συμπεριφορά σε ότι αφορά την δυναμική αντίθεση).
Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε εκτεταμένο, αέρινο, ζωντανό και γρήγορο με τυπικά καλή περιγραφή του αρμονικού πλούτου, τόσο μέσω της αναλογικής εισόδου, όσο και μέσω της θύρας USB. Ο μετατροπέας του NovaPre δεν είναι ένα απλό αξεσουάρ στο όλο πακέτο αλλά, κατά τα φαινόμενα, μια σοβαρή για τα δεδομένα της κατηγορίας, σχεδίαση, η οποία μπορεί με άνεση να αξιοποιήσει τα αρχεία υψηλής ανάλυσης. Τέτοιες ακροάσεις έδειξαν ότι η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δεν έχει ίχνη σκληρότητας και μπορεί να είναι πραγματικά ισορροπημένη, ξεκούραστη και ευχάριστη.
Άφησα για το τέλος την έξοδο των ακουστικών. Η Peachtree δεν την διαφημίζει ιδιαίτερα και, φαίνεται να είναι μια τυπική σχεδίαση χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ωστόσο, πέραν της επάρκειάς της φαίνεται να είναι η έξοδος που επηρεάζεται περισσότερο από την χρήση της λυχνίας. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι ανεξήγητο ή πολύπλοκο εδώ: Η απουσία της αλληλεπίδρασης των ηχείων με τον χώρο στην περίπτωση των ακουστικών αφήνει, ίσως, μεγαλύτερα περιθώρια στις διαφορές που εισάγει το λαμπάτο buffer να ακουστούν. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων της εξόδου αυτής (με τα Grado RS-2) έγιναν με το λαμπάτο στάδιο εισόδου σε λειτουργία και το αποτέλεσμα ήταν ακριβές και ευχάριστο, κατάλληλο για μακρόχρονες, ξεκούραστες ακροάσεις.

Τελικώς...

... λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές τους, τόσο ο NovaPre όσο και ο 220 είναι πραγματικές ευκαιρίες. Συνθέτουν ένα σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει αρκετές πηγές, διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες οδήγησης (στην πράξη, σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι μάλλον αδύνατον να συναντήσει κανείς λογικό συνδυασμό ηχείου/χώρου που να μην εξυπηρετείται) έχει προσεγμένη αισθητική και προσφέρει την δυνατότητα πειραματισμών με τα στάδια εξόδου και το λαμπάτο buffer του ενισχυτή. Δύσκολα μπορεί να ζητήσει κανείς περισσότερα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. NovaPre, Class A, 16bit/44.1kHz
  2. NovaPre, Class A, 24bit/96kHz
  3. NovaPre, OpAmps, OpAmps/Hybrid, Class A/Hybrid, 16bit/44.1kHz
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70