Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/02/2011

flag
english
abstract

CD TRANSPORT/ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

MSB Technology Data CD IV / Platinum DAC IV

Thumbnail

H αντοχή του Platinum DAC IV σε σήμα με έντονο jitter αποδείχθηκε μάλλον μέτρια για την κατηγορία τιμής στην οποία κινείται, καθώς στο σχετικό διάγραμμα η παραμόρφωση βρίσκεται λίγο πάνω από τα -70dB. Αξίζει να σημειωθεί, εν προκειμένω, ότι η μέτρηση έγινε από είσοδο S/PDIF και όχι από την είσοδο MSB Network στην οποία συνδέεται το τρανσπόρτ του συστήματος. Όσον αφορά την γραμμικότητα, το Platinum DAC IV κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα με το σχετικό διάγραμμα να κατεβαίνει άνετα μέχρι τα -120dBFS, επίδοση από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, 1/192Fs, ημιτονοειδές jitter 40nS

Διάγραμμα γραμμικότητας κέρδους σε συνάρτηση με την στάθμη του σήματος

Όπως θα περίμενε κανείς, η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη σε όλο το φάσμα από 20Hz μέχρι 20kHz με αποκλίσεις που είναι πολύ μικρότερες του 0.1dB, επομένως ανάξιες λόγου και εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα αποκαλύπτει μια συσκευή η οποία έχει εξαιρετικά σταθερή συμπεριφορά στο φάσμα, με τιμές μεταξύ 0.009% και 0.008% για στάθμη -1dBFS και, λίγο υψηλότερες στο 0.016% περίπου για στάθμη -20dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας, 0dBr: 1kHz/-20dBFS, 44.1kHz

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμες: -1dBFS (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (κίτρινη καμπύλη)

Ενδιαφέρουσα είναι και η συμπεριφορά της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη η οποία χαρακτηρίζεται από σταθερότητα μέχρι τα -50dBFS μια αναμενόμενη αυξητική τάση σε χαμηλότερες στάθμες. Παραμένει κάτω από το 3% ακόμη και στα -80dBFS. To διάγραμμα θορύβου από διαμόρφωση δείχνει μια πολύ ήσυχη συσκευή: Ο κεντρικός λοβός είναι πολύ καθαρός (με ελάχιστη διεύρυνση στην βάση του) και οι συμμετρικά τοποθετημένοι πλευρικοί λοβοί (στα +/-100Ηz) βρίσκονται σε πολύ χαμηλή στάθμη (κάτω από τα -125dBu) χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ελάχιστα προβλήματα από διαμόρφωση του σήματος εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την στάθμη. Σήμα: 997Hz, 44.1kHz

Φάσμα θορύβου (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 9.998kHz/0dBu.

Η συμπεριφορά σε θέματα θορύβου είναι εξαιρετική: Το σχετικό διάγραμμα παραμένει κάτω από τα -120dBFS ακόμη και στις υψηλές συχνότητες ενώ και οι στατικές μετρήσεις είναι αναλόγως καλές (ελάχιστα υψηλότερες), στα -118.6dBFS (CCIR-RMS). Το γεγονός ότι το σύστημα είναι πολύ προσεγμένο σε θέματα τροφοδοτικού φαίνεται και στον αντίστοιχο θόρυβο: Οι επιδόσεις του Platinum DAC IV είναι οι κορυφαίες που έχουμε μετρήσει, στα -140dBFS. Η διαφωνία των καναλιών διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η προσεκτική και πειθαρχημένη υλοποίηση του κυκλώματος οδηγεί σε πανομοιότυπη συμπεριφορά των δυο καναλιών, με μια ήπια τάση αύξησης της διαρροής του ενός προς το άλλο καθώς η συχνότητα αυξάνεται. Στο 1kHz η τιμή είναι -110dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι

Διαφωνία καναλιών (crosstalk)