Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/12/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ (FM/DAB/INTERNET)-MEDIA STREAMER/PLAYER

Magnum Dynalab MD806T

Magnum Dynalab MD806T

Ο MD806T συνδέθηκε στο σύστημα αναφοράς ως μια συμβατική, αναλογική πηγή σε μια από τις εισόδους του Melos Plus Series Line. Οι υπόλοιπες συσκευές ήταν αυτές που χρησιμοποιούνται παγίως (Parasound HCA3500/ATC SCM-50PSL).
Η ακουστική αξιολόγηση της συσκευής περιέλαβε τέσσερα διαφορετικά στάδια. Κατά το πρώτο χρησιμοποιήθηκε ως interface για την λήψη διαδικτυακών ραδιοφωνικών streams, μέσω ενσύρματης σύνδεσης στο οικιακό δίκτυο και το router, κατά το δεύτερο ως media/network player για την αναπαραγωγή αρχείων τόσο από πόρους του δικτύου όσο και από σκληρό δίσκο συνδεδεμένο στη θύρα USB, το τρίτο στάδιο αφορούσε στην αξιολόγηση του DAC το οποίο αποτελεί μια από τις αναβαθμίσεις της συσκευής και το τέταρτο την αξιολόγηση του δέκτη FM.
Η αρχική εγκατάσταση του MD806T δεν ξεφεύγει από τα συνήθη της συγκεκριμένης κατηγορίας και δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερες δυσκολίες αρκεί κάποιος να γνωρίζει μερικές βασικές διαδικασίες όπως είναι η σύνδεση στο οικιακό δίκτυο και η πλοήγηση στο μενού για την αναζήτηση πόρων, αρχείων και σταθμών. Αυτά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα πράγματα και το εγχειρίδιο χρήσης είναι πολύ επεξηγηματικό και θα βοηθήσει ακόμη και τον εντελώς αρχάριο. Η πρόσβαση σε πόρους του οικιακού δικτύου (δηλαδή σε άλλους σκληρούς δίσκους) απαιτεί την ύπαρξη ενός media server σε κάθε έναν από αυτούς και οι πρόσφατες εκδόσεις του Windows Media Player επαρκούν μια χαρά για τον σκοπό αυτό. Σε λίγα λεπτά ο χρήστης μπορεί να δει στην οθόνη του MD806T κάθε διαθέσιμο δίσκο και να προσπελάσει τα μουσικά αρχεία που υπάρχουν σε αυτόν. H Magnum Dynalab αναφέρει ότι η συσκευή λειτουργεί και με άλλους σέρβερ, αλλά κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε μόνο το WMP, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η χρήση της συσκευής είναι απλή και ευχάριστη με την αίσθηση της οθόνης αφής να είναι θετική και τα γραφικά ευανάγνωστα (άλλωστε το GUI της Frontier Silicon είναι πολύ καλό). Αν κάποιος θέλει καλύτερη διαχείριση των ραδιοφωνικών stream του ή την εισαγωγή νέων, που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του δέκτη μπορεί να δημιουργήσει -κατά τα γνωστά- το δικό του portal στον δικτυακό τόπο της Frontier Silicon, χρησιμοποιώντας τον κωδικό της συγκεκριμένης συσκευής και να φτιάξει τις δικές του κατηγορίες στα Favorites. Είναι μια σχετικώς απλή διαδικασία που απογειώνει τις δυνατότητες του δέκτη και απλοποιεί αρκετά κάποιες πλευρές της χρήσης του.

Ως διαδικτυακός δέκτης, ο MD806T αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους και πιο σταθερούς που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές δυνατότητες του συστήματος της Frontier Silicon. Η πρόσβαση στους σταθμούς είναι σχεδόν άμεση και το streaming στην δική μας -τυπικών δυνατοτήτων- σύνδεση με το διαδίκτυο χωρίς κανένα πρόβλημα διακοπών ή drop-outs. Η ηχητική ποιότητα σε αυτόν τον ρυθμό χρήσης εξαρτάται, ασφαλώς, από το bitrate του κάθε σταθμού και την ποιότητα της συμπίεσης που χρησιμοποιεί αλλά είναι σίγουρο ότι η συσκευή βάζει την δική της υπογραφή στο τελικό αποτέλεσμα με δύο, τουλάχιστον, τρόπους. Πρώτον, με το λαμπάτο στάδιο εξόδου και, δεύτερον, με το upsampling που πραγματοποιεί το DAC της Magnum Dynalab. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά ευχάριστο και τοποθετεί τα διάφορα τεχνουργήματα που συχνά υπάρχουν σε αυτού του είδους τις ροές δεδομένων σε δεύτερο πλάνο, προβάλλοντας τις θετικές πλευρές του προγράμματος.

Magnum Dynalab MD806T Magnum Dynalab MD806T

Σε ρυθμό media/network player η αίσθηση από την λειτουργία της συσκευής παρέμεινε πολύ καλή με το track list να είναι αρκούντως ταχύ και το scrolling χωρίς σοβαρά προβλήματα. Αν κάποιος έχει μεγάλη συλλογή (με πολλές χιλιάδες αρχεία) θα πρέπει να δείξει μια σχετική υπομονή αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το είδος του user interface και όχι με την συγκεκριμένη συσκευή. Σαφώς ένα web-based ή -έστω- ένα app interface είναι προτιμότερα και η Frontier Silicon θα πρέπει να δει, μαζί με τις συνεργαζόμενες εταιρίες, πιο ζεστά το θέμα αυτό.
Σε ό,τι αφορά την ηχητική ποιότητα από αρχεία συμβατικής ανάλυσης (ατυχώς, δεν υποστηρίζεται streaming πάνω από τα 16bit/44.1kHz) η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας τον MD806T είναι αυτή μιας πληθωρικής και, κατά περίπτωση, επιβλητικής συσκευής που θα γεμίσει τον χώρο με χαρακτηριστική άνεση, δεν θα κουράσει ποτέ τον ακροατή και δεν θα του στερήσει την λεπτομέρεια στην περιγραφή. Ο ήχος του είναι καλά ισορροπημένος, με ελάχιστα ίχνη έμφασης στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων -όσο χρειάζεται για να τραβήξει την προσοχή και να παραμείνει ευχάριστος και γεμάτος ακόμη και με μέτριο υλικό, καλή περιγραφή του σώματος και του παλμού και πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης του ρυθμικού μέρους που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στον όγκο και την ταχύτητα. Η μεσαία περιοχή είναι ευχάριστη, ζεστή και με μια καλά ζυγισμένη αίσθηση εγγύτητας, στοιχεία που βάζουν τον ακροατή “μέσα” στη μουσική και κάνουν το άκουσμα ενδιαφέρον και ελκυστικό. Οι φωνές περιγράφονται με λεπτομέρεια και πολύ καλή άρθρωση και οι μεγάλες χορωδίες οριοθετούνται με σαφήνεια στον χώρο. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φάνηκε να έχει καλή έκταση και καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας με καλή απόδοση των μετώπων, μέτριο σώμα και καλή απόσβεση, ακούστηκε ελάχιστα σκοτεινή, παραμένοντας πάντα ευάκουστη και προς την μαλακή πλευρά. Ο χαμηλός θόρυβος της συσκευής και οι καλές, κατά τα φαινόμενα, επιδόσεις του σταδίου εξόδου στις υψηλές στάθμες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα μακροδυναμικών και, πράγματι, η συσκευή ικανοποίησε, πράγματι, στον τομέα αυτό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι έχει μεγάλα περιθώρια χωρίς να γίνεται σκληρή ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Η στερεοφωνική εικόνα έχει καλά καθορισμένο πλάτος και σαφή αίσθηση του βάθους, με πολύ καλή λεπτομέρεια σε ό,τι αφορά την θέση των μεμονωμένων πηγών και την κίνηση των οργανικών ομάδων.

Οι καλές λεπτομέρειες στη στερεοφωνική εικόνα και ο ευχάριστος χαρακτήρας που θα βοηθήσει ακόμη και κάποιες μέτριας ποιότητας παραγωγές, αποτελούν -κατά πάσα πιθανότητα- την ενδιαφέρουσα συνισταμένη των δύο τμημάτων του MD806T που ξεχωρίζουν. Του λαμπάτου σταδίου εξόδου και του DAC (το οποίο -θυμίζω- ήταν εφοδιασμένο στη συσκευή της δοκιμής με το στάδιο εξόδου του MD807). Δεν είναι, ασφαλώς, δυνατόν να ξεχωρίσει κανείς τον ρόλο των τμημάτων αυτών, ωστόσο μικρής διάρκειας ακροάσεις από την είσοδο S/PDIF της συσκευής με το Esoteric P70 σε ρόλο transport, έφεραν στην επιφάνεια αυτό που υποψιάζεται κανείς όταν δει “στα χαρτιά” την δομή του MD806T της δοκιμής, ότι δηλαδή πρόκειται και για έναν πολύ καλό μετατροπέα d/a με προσεγμένο αναλογικό στάδιο. Χωρίς να θέλει να αδικήσει κανείς την λύση της Frontier Silicon επομένως, μια πολύ καλύτερη επιλογή για την αναπαραγωγή αρχείων θα ήταν η σύνδεση ενός υπολογιστή μέσω ενός USB/SPDIF interface στην ψηφιακή είσοδο του MD806T. Πιο πολύπλοκο, σίγουρα, αλλά θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ψηφιακού μέρους που μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κρύβονται λίγο με το συγκεκριμένο front end. Αυτό το σενάριο, επίσης, αποτελεί μια καλή εφαρμογή της διαδικασίας upgrade που προτείνει η ίδια η εταιρία. Όταν αποφασίσει κάποιος ότι είναι η στιγμή να κινηθεί προς ένα υψηλότερων απαιτήσεων front end (με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων υψηλής ανάλυσης) αφήνει στο Frontier Silicon την “ραδιοφωνική” αποστολή για την οποία και είναι βελτιστοποιημένο, εγκαθιστά τον DAC και έχει ένα σύστημα με πολύ υψηλότερες δυνατότητες.
Ο ραδιοφωνικός δέκτης, τέλος, κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα. Ασφαλώς, δεν έχουμε να κάνουμε με την ποιότητα και την αίσθηση ενός πραγματικού δέκτη της Magnum Dynalab, αλλά τόσο οι δυνατότητες λήψης και η ευκολία χρήσης όσο και η ηχητική ποιότητα θα υπηρετήσουν καλά όποιον θέλει να έχει στο σύστημά του έναν ικανοποιητικό και λειτουργικό δέκτη. Ακόμη και με μια τυπική εσωτερική κεραία, ο MD806T δεν είχε πρόβλημα ανίχνευσης και συντονισμού σε όλους τους σταθμούς που ακούω συνήθως, ο θόρυβός του σε stereo mode ήταν χαμηλός και οι δυνατότητες μεταφοράς της αίσθησης του στούντιο και του ηχοχρώματος των φωνών των παρουσιαστών ήταν καλές, αποτέλεσμα -πιθανώς- του δυσανάλογα καλού σταδίου εξόδου της συσκευής!

Τελικώς...

... ο MD806T είναι μια ενδιαφέρουσα και σύνθετη συσκευή που θα πρέπει να την γνωρίσει κανείς καλά πριν την εκτιμήσει: Ενσωματώνει μια πολύ καλή λύση για πρόσβαση στην τεράστια ποικιλία διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών, προσφέρει λειτουργικότητα media/network player και συμβατικού δέκτη FM/DAB αλλά η ουσία -κατά τη γνώμη μου- βρίσκεται, πρώτον, στο στάδιο εξόδου (ένα προσεγμένο κύκλωμα με λυχνίες) και δεύτερον στην αναβάθμιση μέσω του DAC. Από απλό ραδιοφωνικό front end μπορεί κανείς να τον εξελίξει σε ένα κόμβο αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων (ανάμεσά τους και αρχείων υψηλής ανάλυσης) στον χρόνο που αυτός επιθυμεί. Αν έχετε τέτοιες αναζητήσεις στο μυαλό σας, αποτελεί μια πολύ καλή λύση και θα πρέπει να τον εξετάσετε πολύ σοβαρά!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Magnum Dynalab MD806T (Full upgrade), Media player
  2. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70