Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/07/2012

flag
english
abstract

GROUP TEST

Audioengine D1/N22/P4

Φωτό_Ανοίγματος

Το σύστημα της Audioengine αποτελεί, κατά κύριο λόγο, μια πρόταση η οποία απευθύνεται σε όσους αναζητούν μια ποιοτική λύση για εφαρμογές desktop audio. Περιλαμβάνει το μικροσκοπικό μετατροπέα d/a D1, έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή, τον Ν22, που τοποθετείται κάθετα ώστε να καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια και τα παθητικά ηχεία της εταιρίας τα P4.
Ο μετατροπέας διαθέτει θύρα USB και οπτική ψηφιακή είσοδο, ενώ υπάρχει αναλογική έξοδος (με καλής ποιότητας RCA) καθώς επίσης και έξοδος ακουστικών. Η τροφοδοσία του D1 γίνεται απευθείας από την είσοδο USB, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε υπολογιστή ακόμη και αν σκοπεύει κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο την οπτική του είσοδο.
Ο ενισχυτής διαθέτει μια είσοδο line (o χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε RCA είτε βύσμα mini jack 3.5mm) και έξοδο line. Τα ηχεία συνδέονται σε ακροδέκτες καλής ποιότητας και η τροφοδοσία γίνεται μέσω ενός μικρού εξωτερικού τροφοδοτικού και υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης συσκευών σε ένα βύσμα USB που βρίσκεται, επίσης, στην πίσω πλευρά ώστε να επαναφορτιστούν. Τα ηχεία είναι δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με φόρτιση bass reflex, τουίτερ μαλακού θόλου και ένα μιντ/γούφερ 4 ιντσών με κώνο από ανθρακονήματα.

Φωτογραφία

Μετρήσεις

Ο D1, παρά το μικρό του μέγεθος φαίνεται να είναι ένας καλοσχεδιασμένος μετατροπέας με καλές δυνατότητες χειρισμού σημάτων με jitter (στην οπτική είσοδο) καθώς το σχετικό διάγραμμα κινείται στην περιοχή των -90 και -100dB. Την πολύ καλή εικόνα χαλάει η συμπεριφορά του σε jitter υψηλής συχνότητας όπου οι δυνατότητές του μειώνονται. Η γραμμικότητα στάθμης του είναι, επίσης, παραδειγματική. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ευθύγραμμα μορφή της χωρίς το παραμικρό ορατό πρόβλημα μέχρι τα -120dBFS, επίδοση που κρίνεται ως εξαιρετική με βάση την κατηγορία τιμής.
Οι παραμορφώσεις του μετατροπέα διατηρήθηκαν, επίσης, σε χαμηλά επίπεδα. Στα -20dBFS η σχετική καμπύλη κινήθηκε γύρω από το 0.003%, ενώ σε υψηλότερες στάθμες (-1dBFS) η επίδοσης βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο (στο 0.001%), δείγμα ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υπερφόρτωσης του σταδίου εξόδου. Ο ενισχυτής απέδωσε 14.7Wmrs σε φορτίο 8Ω και 22.3Wrms σε φορτίο 4Ω, επίδοση που δείχνει μια τυπική ικανότητα σε παροχή ρεύματος. Η απόκριση εμφανίζει μια χαρακτηριστική ενίσχυση στις χαμηλές συχνότητες (γύρω από τα 100Hz), αποτέλεσμα -προφανώς- κάποιας πολύ ήπιας ισοστάθμισης (η ενίσχυση ξεπερνά ελάχιστα το 1dB). Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών είναι πρακτικώς μηδενικές και η οδήγηση σύνθετου φορτίου δεν επιφέρει παρά μια απειροελάχιστη αλλαγή στην απόκριση συχνότητας.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί)

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμες: -1dBFS (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη)

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος σε σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα)

Το φάσμα της εξόδου του ενισχυτή με σήμα 1kHz στην είσοδο περιλαμβάνει αρμονικές σε αρκετά χαμηλή στάθμη (κάτω από τα -70dBr) με αναφορά το 1/3 της ισχύος ενώ ο θόρυβος της τροφοδοσίας θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ χαμηλός, με το hum ατα 50Hz να βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τα 50Hz. Γενικώς, από το διάγραμμα, φαίνεται να είναι αθόρυβος κάτι που επιβεβαιώνεται και από την στατική μέτρηση του θορύβου η οποία ήταν 84,8dBr (A). Το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου κυμάνθηκε μεταξύ 0.1 και 0.03% με τις τιμές να είναι αυξημένες στα άκρα του φάσματος και μικρότερες στην περιοχή μεταξύ 200Hz και 10kHz. Η συμπεριφορά του τελικού σταδίου στο όριο της υπερφόρτωσης είναι η συνήθης με τα σχετικά όρια να βρίσκονται περίπου στα 12W για φορτίο 8Ω και στα 20W για φορτίο 4Ω.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: Ένα τρίτο της μέγιστης ισχύος στα 8Ω.

Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Με το μέτρο της εμπέδησης να μην πέφτει κάτω από τα 5.2Ω το P4 είναι ένα σχετικώς ήπιο φορτίο για τον ενισχυτή, αν και η διακύμανση της φάσης η οποία ξεπερνά λίγο τις +/-36 μοίρες ίσως προκαλέσει αυξημένες θερμικές απώλειες (πάντως ο N22 έχει μια μεγάλη εσωτερική ψύκτρα και δεν θα προβληματιστεί). H απόκριση συχνότητας είναι ιδιαίτερα επίπεδη στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (μέχρι τα 15kHz περίπου οπότε και ξεκινά το roll off) και χαρακτηρίζεται από κάποιες διακυμάνσεις στην μεσαία περιοχή (μεταξύ 1kHz και 2kHz). Χαμηλά το ηχείο αρχίζει να κόβει από τα 100Hz περίπου.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων δείχνει ένα αρκετά γρήγορο σύστημα στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να εντοπίζονται μεταξύ 1kHz και 2kHz. Κάποιες καθυστερήσεις υπάρχουν και γύρω από τα 10kHz αλλά το πλάτος των σχετικών συντονισμών πέφτει αρκετά γρήγορα. Το πολικό διάγραμμα εμφανίζει μια αρκετά ομαλή συμπεριφορά σε ότι αφορά την μεταβολή της απόκρισης εκτός άξονα, ωστόσο τα ηχεία φαίνονται αρκετά κατευθυντικά με την απόκριση να βρίσκεται στο διάστημα των -3dB για γωνίες +/-15 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει τα καλύτερα αποτελέσματα ο ακροατής θα πρέπει να στρέψει λίγο τα ηχεία προς το μέρος του.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Ακουστικές Εντυπώσεις

Το σύστημα χαρακτηρίζεται από καλή παρουσία στον χώρο, με καλές δυνατότητες εστιασμού στον οριζόντιο άξονα και επαρκές βάθος. Η μεσαία περιοχή είναι διαυγής, ίσως λίγο περισσότερο προβολική από όσο θα θέλαμε αλλά δεν γίνεται κουραστική, ούτε αλλοιώνει την, γενικώς καλή, ισορροπία στο φάσμα. Οι χαμηλές συχνότητες είναι κάπως περιορισμένες και πρόγραμμα με περιεχόμενο κοντά στο όριο του φάσματος χάνει κάπως σε παρουσία. Εδώ, πιθανόν να γίνεται εμφανής η ανάγκη για την χρήση ενός, έστω μικρού, υπογούφερ. Τα ρυθμικά μέρη αποδίδονται με διαύγεια αλλά κι εδώ οι συγκεκριμένες δυνατότητες του ηχείου παίζουν περιοριστικό ρόλο και ο ακροατής μπορεί, μεν, να τα παρακολουθήσει αλλά δεν μπορεί να τα νοιώσει. Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα μικρό σύστημα το οποίο απευθύνεται σε εφαρμογές desktop. Οι υψηλές συχνότητες δημιουργούν την αίσθηση της έκτασης και δεν έχουν ίχνη σκληρότητας ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες. Χαρακτηρίζονται από πολύ καλή ταχύτητα αλλά κάπως περιορισμένο σώμα και είναι λίγο ταχύτερες σε απόσβεση με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να έχει μια ήπια αίσθηση ξηρότητας και να αποκλίνει, ίσως, λίγο προς το λαμπρό.

Φωτογραφία

Τελικώς...

... η πρόταση της Audioengine φαίνεται ενδιαφέρουσα αλλά θα πρέπει, από την αρχή, να γίνει σαφές ότι απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα desktop σύστημα. O μετατροπέας και ο ενισχυτής κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο με βάση την τιμή τους αλλά το συνολικό ηχητικό αποτέλεσμα θα υστερεί κάπως στις χαμηλές συχνότητες, αν το μικρό αυτό σύστημα “χαθεί” σε έναν χώρο. Αν ακούτε από κοντά ή θέλετε κάτι καλό για τον υπολογιστή σας, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Τιμές: Αudioengine D1: 169,- ευρώ, Audioengine N22 : 199,- ευρώ, Audioengine P4: 249,- ευρώ, Σύνολο: 617,- ευρώ

info: Directed Greece, τηλ.: 2310-477.190, http://www.directed.gr/, http://audioengineusa.com/

Φωτογραφία