Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/09/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

HXEIA-ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

Cabasse Baltic Evolution/Santorin 30

Thumbnail_φωτο

Το σύστημα Baltic Evolution/Santorin 30 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500 ενώ το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line).
Η τοποθέτηση των Baltic στον χώρο δεν θα δυσκολέψει ιδιαίτερα καθώς ο μικρός τους όγκος και το τυπικό ίχνος τους κάνει τις απαιτήσεις τους εντελώς λογικές. Με το προστατευτικό κάλυμμα στην θέση του, επίσης, το ηχείο είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και εξαφανίζεται εύκολα χωρίς να επιβαρύνει την αισθητική ή να επιβάλλεται. Χωρίς το κάλυμμα, οι λευκές επιφάνειες των μεγαφώνων τραβούν, φυσικά, την προσοχή αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον ενδιαφέρον και ξεχωριστό, παρά οτιδήποτε άλλο. Το υπογούφερ μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις στο χώρο με τις καλύτερες να είναι όσες προσφέρουν μια συμμετρία σε σχέση με τον ακροατή και τα ηχεία (κάτι που ισχύει φυσικά για όλα τα υπογούφερ, ούτως ή άλλως). Οι βασικές ρυθμίσεις του υπογούφερ περιλαμβάνουν την συχνότητα αποκοπής και την φάση. Οι τιμές που επιλέχθηκαν για την δοκιμή ήταν τα 80Ηz και οι 0° αντιστοίχως. Μετά την βασική τοποθέτηση ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτόματο σύστημα που προσφέρει το Santorin 30 ώστε να προσαρμόσει το sub στα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου. Αυτό απαιτεί την χρήση του μικροφώνου που το συνοδεύει και είναι μια διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Περιλαμβάνει μετρήσεις σε τρία διαφορετικά σημεία και το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης καθοδηγεί ακόμη και τον αρχάριο σε κάθε βήμα, από τις συνδέσεις μέχρι την αποθήκευση του αποτελέσματος σε μια από τις μνήμες. Το υπογούφερ διαθέτει και ρυθμό λειτουργίας όπου ο χρήστης μπορεί να χειριστεί μόνος του τον παραμετρικό ισοσταθμιστή, είτε για να προσαρμόσει πλήρως την συμπεριφορά του στην ακουστική του χώρου είτε για να κάνει μικρορυθμίσεις στο αποτέλεσμα της αυτόματης διόρθωσης.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το Baltic Evolution/Santorin 30 είναι αυτή ενός συστήματος με πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα στάθμης, εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα με ανάγλυφη λεπτομέρεια και καλή τονική ισορροπία. Το συνολικό άκουσμα είναι ζωηρό, ευχάριστο και πλήρες, ανάλογα με την ηχογράφηση επιβλητικό και θα τραβήξει αμέσως την προσοχή του υποψιασμένου ακροατή με τα όσα υπόσχεται, αν προσέξεις αυτό που ακούς.
Η ύπαρξη του Santorin 30 εξασφαλίζει γεμάτο χαμηλό με πολύ καλό όγκο και χωρίς την παραμικρή υποψία συμπίεσης (ακόμη και σε μεγάλες στάθμες που φλερτάρουν με το υπερβολικό), καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών της περιοχής, με ελάχιστη δόση έμφασης που υπογραμμίζει διακριτικά το ρυθμικό μέρος και τον όγκο των μεγάλων ακουστικών οργάνων (και των synth) χωρίς να κουράζει ή να δημιουργεί αίσθηση ανισορροπίας. Το γεγονός ότι το υπογούφερ ρυθμίζεται, αποτελεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο για όποιον θέλει να ψάξει το πράγμα λίγο περισσότερο. Συνηθισμένος στον κάπως αυστηρότερο χαρακτήρα του ηχείου αναφοράς χαμηλά, δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμόσω το άκουσμα “με το αυτί” αν και η εκδοχή του συστήματος της Cabasse αποδείχθηκε πιο πλήρης, περιγραφική και ευχάριστη και τελικά επέστρεψα σε αυτήν.

Η μεσαία περιοχή του συστήματος αποδείχθηκε ένα από τα ισχυρά ατού του. Το Baltic Evolution ακούστηκε διαυγές, πολύ αναλυτικό και ουδέτερο, ικανό να μεταφέρει την λεπτομέρεια στα ηχοχρώματα των οργάνων της περιοχής και την άρθρωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φωνής με μεγάλη ακρίβεια και κυρίως ξεκούραστα. Αν υπάρχει κάποιος χαρακτήρας εδώ, η Cabasse έχει επιλέξει αυτός να αποκλίνει ελάχιστα προς το ευχάριστο και το φωτεινό ώστε να υπάρχει μια μικρή ανοχή σε σκληρές ηχογραφήσεις η οποία είναι απαραίτητη στην καθημερινή χρήση. Το ηχείο διατηρεί τις αποστάσεις του από τον ακροατή, δεν το καταπιέζει ποτέ αλλά δεν είναι και “απόμακρο” εστιάζοντας την εικόνα πίσω. Αντιθέτως, το Baltic, βοηθούμενο προφανώς από την μικρή σε διαστάσεις και σφαιρική καμπίνα του, δημιουργεί μια εξαιρετικά αναλυτική εικόνα, με μεγάλες δυνατότητες εστιασμού των ηχητικών πηγών στον οριζόντιο άξονα, σαφέστατη αίσθηση του βάθους, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και σαφέστατη αίσθηση του χώρου της ηχογράφησης. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό τόσο σε ηχογραφήσεις μικρών οργανικών συνόλων όσο και στη μεγάλη ορχήστρα και σε αυτό φαίνεται να συνεισφέρουν και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα Baltic στην διαχείριση των δυναμικών. Το ηχείο “αντέχει” σε υψηλές στάθμες και διατηρεί τις αρετές του στις μέτριες και χαμηλές στάθμες, επομένως δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να ακολουθήσει την δυναμική μιας σύνθεσης άκοπα, κάτι που γίνεται εμμέσως αντιληπτό από τον ακροατή, ως άνεση στην περιγραφή των λεπτομερειών και απουσία συμπίεσης στο συνολικό άκουσμα.
Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε ζωηρό, με διάφανη αίσθηση και ευχάριστο, με πολύ καλές δυνατότητες αναπαραγωγής του αρμονικού πλούτου. Το άκουσμα ήταν φωτεινό, με καλό σώμα και απόσβεση και ελάχιστα “στρογγυλή” αίσθηση στα μέτωπα σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς. Ο χαρακτήρας του Baltic εδώ, φαίνεται να συμπληρώνει ιδανικά το υπόλοιπο φάσμα, οδηγώντας σε ένα ξεκούραστο αποτέλεσμα από το οποίο δεν λείπει καθόλου η αίσθηση της ακρίβειας, συνεισφέροντας σε αυτό που αποτελεί, εν τέλει, τον γενικό χαρακτήρα του ηχείου: Ένα σύστημα που εξαφανίζεται εύκολα από τον χώρο αλλά αφήνει την θέση του στο μουσικό γεγονός που προσπαθεί να αποδώσει η ηχογράφηση, με σωστή κλίμακα και εντυπωσιακή παρουσία.

Τελικώς...

... δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τα κάμποσα χρόνια που βρίσκεται στην αγορά, το Baltic είναι ίσως το πλέον εμβληματικό ηχείο της Cabasse. Η ιδιόμορφη αισθητική του -η οποία είναι προσαρμοσμένη στην ομοαξονική μονάδα που χρησιμοποιεί- είναι, ίσως, η μια πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο σημαντική. Αυτό που σε κερδίζει είναι η ουσία: Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο, ισορροπημένο σύστημα δορυφόρων/υπογούφερ με έμφαση στην ακρίβεια και την ουδετερότητα το οποίο, ταυτόχρονα, μπορεί να προσαρμοστεί στις ακουστικές ιδιαιτερότητες του χώρου και είναι επιδέξια προσανατολισμένο προς τους ακροατές με σοβαρές απαιτήσεις!