Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/09/2014
HXEIA-ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ
H ψευδοανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης των Baltic Evolution αποκαλύπτει ένα ηχείο με καλή ομοιογένεια στην μεσαία περιοχή, όπου οι αποκλίσεις έχουν σχετικά μικρό εύρος τόσο σε συχνότητα όσο και σε πλάτος. Στην περιοχή από τα 400Ηz (κάτω όριο της μέτρησης) μέχρι και τα 9kHz περίπου, το ηχείο παραμένει στην περιοχή των +/- 3dB ενώ πάνω από την τιμή αυτή εμφανίζεται μια ενίσχυση των υψηλών συχνοτήτων. Το προστατευτικό πλέγμα του ηχείου φαίνεται να εισάγει κάποιες σημαντικές αλλοιώσεις στην απόκριση, ειδικά στην περιοχή πάνω από τα 10kHz, όπου και εμφανίζονται δύο μεγάλες βυθίσεις (οι οποίες πάντως έχουν μικρό εύρος συχνοτήτων). Καλού-κακού, οι απαιτητικές ακροάσεις θα πρέπει να γίνονται χωρίς τα καλύμματα...
Η συνολική (summed) απόκριση του ηχείου όπως προκύπτει από συνδυασμό near field και ψευδοανηχοϊκών μετρήσεων, δίνει μια πληρέστερη εικόνα της συνολικής τονικής ισορροπίας του Baltic η οποία σε γενικές γραμμές φαίνεται καλά φροντισμένη. Με βάση την καμπύλη, η μέση ευαισθησία του ηχείου είναι 87dBSPL/2.83V/m. Χρησιμοποιώντας την τιμή αυτή ως αναφορά, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων είναι λίγο τονισμένη (κατά 4.7dB περίπου) σε μια προσπάθεια να “γεμίσει” λίγο το μικρό ηχείο στην περιοχή γύρω από τα 100Hz, ενώ συνολικά, η καμπύλη βρίσκεται μέσα στο διάστημα των +/-4dB για το σύνολο του φάσματος μέσα στο οποίο το ηχείο λειτουργεί. Τα όρια των -3dB στην απόκριση βρίσκονται στα 70Ηz (χαμηλά) και στα 22kHz (ψηλά). H καμπύλη μέσης απόκρισης του ηχείου δείχνει ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα (κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς αποτελεί βασικό λόγο χρήσης της ομοαξονικής μονάδας) και χαρακτηρίζεται απόι ακόμη μικρότερες διακυμάνσεις.
Το διάγραμμα εμπέδησης του ηχείου χαρακτηρίζεται από μικρή διακύμανση στο μέτρο της αντίστασης (μικρότερη των 20Ω). Το Baltic “πέφτει” αρκετά χαμηλά, στα 3.7Ω (480Hz), επομένως θα πρέπει να θεωρηθεί 4ωμο. Έχει επίσης έντονα χωρητική συμπεριφορά σε πολλά σημεία (-57° στα 140Hz και -85° στο όριο της μέτρησης, 10Hz) και φτάνει στις 63.5° στα 800Hz περίπου) αλλά αυτές οι μέγιστες τιμές (ιδίως αυτή της αρνητικής διαφοράς φάσης) αντιστοιχούν σε σχετικώς υψηλό μέτρο αντίστασης (9Ω και 8.8Ω αντιστοίχως). Αυτό σημαίνει ότι η θερμική καταπόνηση του τελικού ενισχυτή δεν είναι μεγάλη και ότι το ηχείο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα απαιτητικό μεν αλλά όχι ιδιαίτερα δύστροπο φορτίο.
Η βηματική απόκριση δείχνει μια πολύ ομαλή συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την μετάβαση από το ένα μεγάφωνο στο άλλο και καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης για την μονάδα μεσαίων/χαμηλών. Το Baltic δεν είναι χρονικώς ευθυγραμμισμένο και το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει ίχνη κάποιων συντονισμών στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων δείχνει καλύτερα τους συντονισμούς αυτούς οι οποίοι εντοπίζονται στην περιοχή πάνω από τα 10kHz (10kHz, 14kHz και 18kHz με χρόνους απόσβεσης 1.9mS, 2mS και 1.8mS αντιστοίχως για πτώση -25dBr). Με βάση το διάγραμμα αυτό, ο ισχυρότερος συντονισμός βρίσκεται στην περιοχή των 2.5kHz και έχει χρόνο απόσβεσης 2.5mS.
Η πολική απόκριση του Baltic Evolution δείχνει ένα ηχείο με πολύ καλή συμπεριφορά εκτός άξονα. Η μείωση της ευαισθησίας παραμένει μέσα στο όριο των -6dB/30° ακόμη και στα 16kHz, επίδοση που ασφαλώς δικαιώνει την Cabasse η οποία ισχυρίζεται ότι η ομοαξονική της μονάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Ο χρήστης μπορεί να ακούσει το ηχείο τόσο από σχετικώς μεγάλη απόσταση (όντας βαθιά μέσα στο πεδίο αντήχησης) όσο και από κοντά χωρίς πρόβλημα ενώ και το toe-in δεν είναι απαραίτητο, εκτός και αν κάποιος αναζητά το απόλυτο.
Η απόκριση του Santorin 30 είναι ιδιαίτερα ομαλή και προβλέψιμη. Με το φίλτρο ρυθμισμένο στα 200Hz ο χρήστης έχει στη διάθεσή του κάτι παραπάνω από δύο οκτάβες επίπεδης απόκρισης (από τα 35Hz περίπου μέχρι τα 200Hz, με βάση τα σημεία -3dB), ενώ με την ρύθμιση για αποκοπή στα 80Hz (τιμή η οποία χρησιμοποιήθηκε για την συνεργασία του sub με το Baltic) η αποστολή είναι ακόμη πιο εύκολη.
Το διάγραμμα απόκρισης του συστήματος (με υπέρθεση των καμπυλών απόκρισης του υπογούφερ και των δορυφόρων) επιβεβαιώνει αυτό που θα περίμενε κανείς, δηλαδή ότι πράγματι στο Santorin 30 συμπληρώνει σωστά το Baltic στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων.