Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/09/2014

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

HXEIA-ΥΠΟΓΟΥΦΕΡ

Cabasse Baltic Evolution/Santorin 30

Thumbnail_φωτο

Είναι δύσκολο να ασχοληθείς, σε οποιοδήποτε επίπεδο, με την Cabasse και να μην αναφερθείς στις ομοαξονικές της μονάδες. Καταρχήν, χρησιμοποιούνται στα περισσότερα από τα ηχεία της, σε κάποια μορφή, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρία από την Γαλλία να ανήκει στο σχετικώς κλειστό κλαμπ των κατασκευαστών που βασίζονται σε αυτό το είδος μεγαφώνων. Στη συνέχεια, τα ομοαξονικά μεγάφωνα της Cabasse έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτό που θα θεωρούσε κανείς ως main stream του είδους. Αντί να περιλαμβάνουν ένα τουίτερ τοποθετημένο σε κοινό άξονα με ένα μιντ ή μιντ/γούφερ κώνου, περιλαμβάνουν ένα τουίτερ και ένα ή δύο δακτυλιοειδή διαφράγματα γύρω από αυτό. Η τεχνική αυτή, κατά την Cabasse, προσφέρει καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του τουίτερ (που δεν φορτίζεται από το μεγάφωνο που βρίσκεται πίσω του), καλύτερο έλεγχο της πολικής απόκρισης και δίνει την δυνατότητα σχεδιασμού μιας μονάδας τριών δρόμων, με τουίτερ θόλου και μονάδες μεσαίων και χαμηλών/μεσαίων σε μορφή δακτυλίων γύρω από αυτήν, κάτι που δεν γίνεται με τα συνήθη μεγάφωνα κώνου.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η έκδοση του Baltic που είχαμε στη διάθεσή μας για την δοκιμή ήταν αυτή με το ενσωματωμένο stand. Πρόκειται ασφαλώς για μια ενδιαφέρουσα αισθητική πρόταση, η οποία διατίθεται σε μια σειρά διαφορετικών χρωματικών συνδυασμών καθώς ο δορυφόρος προσφέρεται σε δύο φινιρίσματα (perl/black perl) και το stand σε τρία (wild-cherry, santos, wenge).

To Santorin 30 είναι ένα αρκετά μεγάλο σε διαστάσεις υπογούφερ με μεγάφωνο που ακτινοβολεί προς το δάπεδο. Ο χειρισμός του γίνεται μέσω μενού, με διακόπτες ή με το τηλεχειριστήριο. Διατίθεται σε δύο χρωματισμούς.

Η κορυφαία μονάδα της Cabasse με αυτή την αρχιτεκτονική είναι η TC23, με διάμετρο 210 χιλιοστών, η οποία χρησιμοποιείται στο Baltic Evolution που δοκιμάζουμε εδώ. Περιλαμβάνει ένα τουίτερ μαλακού θόλου με φόρτιση (μικρής) χοάνης και διάμετρο 28 χιλιοστών, ένα μιντ 100 χιλιοστών κατασκευασμένο από υλικό βασισμένο στο πολυπροπυλένιο (η εταιρία το ονομάζει P2C) και ένα μιντ/γούφερ 210 χιλιοστών, κατασκευασμένο από Duocell (μια παραλλαγή του γνωστού Rohacell). Οι τρεις μονάδες οδηγούνται από ένα φίλτρο με συχνότητες αποκοπής τα 800Hz και τα 3.5kHz και φορτίζονται από μια μικρού όγκου σφαιρική καμπίνα μέσω bass reflex. Το TC23 είναι η ίδια μονάδα που χρησιμοποιείται και στο κορυφαίο La Sphere. Η Cabasse φαίνεται να έχει δουλέψει πολύ γύρω από το θέμα των δακτυλιοειδών διαφραγμάτων και βρίσκεται πίσω από δύο, τουλάχιστον, επιστημονικές δημοσιεύσεις γύρω από το θέμα της ακτινοβολίας τους στο χώρο και του ελέγχου τους μέσω DSP (σε ισάριθμα συνέδρια του AES, την διετία 2005-2006).

Φωτογραφία

Η τρίδρομη ομοαξονική μονάδα που έχει αναπτύξει η Cabasse (TC23), περιλαμβάνει συμβατικό τουίτερ θόλου και μιντ, μιντ/γούφερ με μορφή δακτυλίου. Είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στο κορυφαίο La Sphere.

Φωτογραφία

Το Baltic χρησιμοποιεί ακροδέκτες καλής ποιότητας για την σύνδεσή του με τον ενισχυτή.

Ο μικρός όγκος του ηχείου περιορίζει την απόκρισή του χαμηλά και η Cabasse δίνει ως κάτω όριο τα 80Hz, μια τιμή που δεν υπόσχεται συνταρακτικά πράγματα στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που (χωρίς να είναι αναγκαστική επιλογή), τα Baltic Evolution συναντώνται σχεδόν παντού ως σύστημα 2.1, σε συνεργασία με κάποιο από τα υπογούφερ της εταιρίας και, ειδικά, με το Santorin 30 που χρησιμοποιήθηκε και σε αυτή τη δοκιμή. Το συγκεκριμένο sub βασίζεται σε ένα γούφερ 300 χιλιοστών που ακτινοβολεί προς το δάπεδο και φορτίζεται από κλειστή καμπίνα και σε έναν διακοπτικό ενισχυτή που αποδίδει 500Wrms. Το Santorin 30 προσφέρει εισόδους χαμηλής (line και balanced) και υψηλής στάθμης και υποστηρίζεται από ψηφιακό επεξεργαστή ο οποίος επιτρέπει όχι μόνο ρυθμίσεις “με το χέρι” αλλά και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ισοστάθμισης που λαμβάνει υπόψιν και τα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου.

Φωτογραφία

Η σφαιρική καμπίνα προσφέρει φόρτιση μέσω bass reflex.

Φωτογραφία

Η οθόνη είναι ευανάγνωστη και το μενού σαφές και εύχρηστο.

To Baltic της δοκιμής χρησιμοποιούσε το ειδικό stand της εταιρίας, μια καλοσχεδιασμένη ξύλινη κατασκευή με μικρό όγκο η οποία καταλήγει σε μια συμβατική βάση με ακίδες, όπου βρίσκονται τοποθετημένοι και οι καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή.
Ο χρήστης έχει πρόσβαση στις δυνατότητες ρύθμισης του Santorin 30 μέσω οθόνης και μενού ενώ οι επιλογές και η πλοήγηση μπορούν να γίνουν είτε μέσω διακοπτών στην πρόσοψη, είτε μέσω τηλεχειριστηρίου.

Φωτογραφία

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είσοδο χαμηλής στάθμης (RCA ή XLR) ή είσοδο υψηλής στάθμης (απευθείας από τελικό/ολοκληρωμένο ενισχυτή). Μπορεί επίσης να επιλέξει λειτουργία ενός ή δύο καναλιών. Το Santorin 30 μπορεί να υποστηρίξει συστήματα πολυκαναλικού ήχου με LFE και Bass management αλλά και συμβατικά συστήματα 2.1.