Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/05/2011

flag
english
abstract

HXEIO

Bluetone Audio Sirene 35

Thumbnail

Το διάγραμμα της ανηχοϊκής μέτρησης (από απόσταση 2m, διορθωμένη ως προς την στάθμη) δείχνει ένα ηχείο με αρκετές διακυμάνσεις στην περιοχή των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές τόσο σε εύρος όσο και σε στάθμη. Στις ανώτερες υψηλές συχνότητες η ποιότητα του τουίτερ φαίνεται καθώς το ηχείο φθάνει άνετα τα 20kHz και από το σημείο αυτό εμφανίζει μια ιδιαίτερα ομαλή αποκοπή χωρίς ίχνη συντονισμών. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ηχείων ως προς την ευαισθησία είναι εμφανείς στο διάγραμμα αλλά δεν ξεπερνούν το 1.5 dB στην χειρότερη περίπτωση. Η Bluetone αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του Sirene 35 είναι βελτιστοποιημένος ως προς τον άξονα του τουίτερ έτσι ώστε το ηχείο να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στην ιδανική θέση ακρόασης. Πράγματι, η καλύτερη απόκριση επιτυγχάνεται για ακροάσεις στον άξονα του τουίτερ με την πρόσθετη παρατήρηση, ωστόσο, ότι η απόδοση χειροτερεύει αισθητά εκτός άξονα με ένα εύρος διαφορών 16dB για θέσεις +/-10 μοίρες, κάτι που φαίνεται στο αντίστοιχο διάγραμμα το οποίο περιλαμβάνει καμπύλες υπό γωνίες +/-5 και +/-10 μοίρες.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m) και σύγκριση της απόκρισης των δύο ηχείων του ζεύγους. Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m με αναγωγή της ευαισθησίας στο 1m.

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m) και σύγκριση της ανηχοϊκής απόκρισης στον άξονα με με την απόκριση υπό γωνίες +5/+10 μοιρών και -5/-10 μοιρών (κατακόρυφο επίπεδο) (πράσινη, πορτοκαλί, μπλε και ματζέντα καμπύλη αντιστοίχως, η μέτρηση στον άξονα είναι η κόκκινη καμπύλη). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 2m με αναγωγή της ευαισθησίας στο 1m.

Η μέση ευαισθησία του ηχείου, όπως υπολογίζεται από το διάγραμμα της ψευδοανηχοϊκής απόκρισης (με splicing στα 330Hz) είναι τυπική, κοντά στα 90dBSPL/w/m (89.5dBSPL) και με βάση αυτήν, το ηχείο κατεβαίνει αρκετά, καθώς τα -3dB βρίσκονται περίπου στα 40Hz. Η συνολική απόκριση του ηχείου κυμαίνεται γενικώς μέσα σε ένα διάστημα +/-5dB με τις ανώτερες υψηλές (άνω των 10kHz) να είναι περίπου 3dB κάτω από την μέση ευαισθησία και την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, μεταξύ 50Hz και 200Hz να γεμίζει “πολιτισμένα” όντας κατά 3dB πάνω από την μέση ευαισθησία. Η βηματική απόκριση εμφανίζει τις μονάδες να βρίσκονται σε φάση και επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του κατασκευαστή περί time alignment καθώς η διαφορά άφιξης από τα δύο μεγάφωνα είναι μηδενική ή -έστω- ελάχιστη, πάντως μη ορατή. H μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ γίνεται, επίσης, χωρίς προβλήματα ενώ η απόσβεση είναι μετρίως ομαλή.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

Βηματική απόκριση

Οι χρωματισμοί του ηχείου, όπως προκύπτουν από το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων είναι αρκετοί, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην απόσβεση που αντιστοιχούν στην κάπως ζωηρή απόκριση συχνότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα 5kHz και τα 10kHz, όπου -σαφώς- θα θέλαμε να σβήνει αρκετά ταχύτερα. Το διάγραμμα της εμπέδησης φανερώνει την λειτουργία του δικτυώματος αντιστάθμισης (για το οποίο η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες). Η αντίσταση δεν πέφτει κάτω από τα 5Ω (για την ακρίβεια, η ελάχιστη τιμή της είναι 5.3Ω λίγο πάνω από τα 200Hz) ενώ η φάση παραμένει μέσα σε ένα διάστημα +/-36 μοιρών μέχρι τα 6kHz. Αυτό, σε συνδυασμό με την ευαισθησία του το κάνουν ένα φορτίο κατάλληλο για ενισχυτές μικρής ισχύος (κατά τη γνώμη μου όχι τυχαία: η Bluetone ασχολείται και με την κατασκευή ενισχυτών με λυχνίες).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Το πολικό διάγραμμα του ηχείου εμφανίζει δύο εικόνες: Η περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων (1-2kHz) έχει ομαλή διασπορά όπως συμβαίνει και στις πολύ υψηλές συχνότητες (μέτρηση στα 16kHz). Οι αντίστοιχες καμπύλες παραμένουν μέσα στα όρια των -3dB μέσα σε ένα τόξο +/-30 μοιρών ως προς τον άξονα. Αντιθέτως, το ηχείο εμφανίζεται αρκετά κατευθυντικό στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (μετρήσεις στα 4kHz και τα 8kHz) όπου η απόκριση εμφανίζει έντονες τάσεις αποκοπής σε συνάρτηση με τη γωνία. Με βάση την μέτρηση αυτή το ηχείου θα πρέπει οπωσδήποτε να στραφεί -έστω λίγο- προς τον ακροατή. Τέλος, η μέτρηση των χρωματισμών της καμπίνας αναδεικνύει δύο συντονισμούς στα 330Hz και στα 600Hz αλλά η στάθμη τους (κοντά στα -60dB) είναι πολύ χαμηλή και δεν φαίνεται να έχουν παρά ακαδημαϊκή σημασία.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μωβ καμπύλη)

Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ γούφερ και τουίτερ (10mV/m/S2)