Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/05/2011

flag
english
abstract

HXEIO

Bluetone Audio Sirene 35

Thumbnail_φωτο

Το σχήμα του Sirene 35 δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Η συντριπτική πλειοψηφία από όσους είδαν το ηχείο εξέφρασαν απόψεις που κυμάνθηκαν από επιδοκιμασία μέχρι απροκάλυπτο θαυμασμό, κυρίως επειδή το φινίρισμα (με την γυαλιστερή μαύρη επιφάνεια) βοηθά να εξαφανιστεί ο όγκος από τον χώρο. Ωστόσο, το Sirene 35 έχει αυτό το ιδιαίτερο σχήμα της κάθετα τοποθετημένης πυραμίδας (με την κορυφή στο πίσω μέρος και την βάση να αποτελεί την μπάφλα του ηχείου) όχι απλώς για λόγους αισθητικής αλλά σε μια προσπάθεια μηδενισμού των στάσιμων κυμάτων στο εσωτερικό της. Η Bluetone αναφέρει ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται όχι μόνο όσον αφορά στους αξονικούς ρυθμούς (δηλαδή τα στάσιμα κύματα που οφείλονται σε παράλληλες επιφάνειες) αλλά και όσον αφορά τους εφαπτομενικούς και τους πλάγιους ρυθμούς. Αυτή η επιλογή επιβάλει και την χρήση του χαρακτηριστικού “φτερού” στο πίσω μέρος το οποίο βοηθά στην στήριξη.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το Sirene 35 είναι ένα ηχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η μορφή της καμπίνας του είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα στάσιμα κύματα.

Σχήμα πυραμίδας με την κορυφή στο πίσω μέρος και την βάση να παίζει τον ρόλο της μπάφλας. Στο κάτω μέρος βρίσκονται οι ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου με το εξωτερικό κροσόβερ που προβλέπεται στη συγκεκριμένη έκδοση.

Το Sirene 35 είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων. Για τις υψηλές συχνότητες χρησιμοποιεί ένα τουίτερ μαλακού θόλου μίας ίντσας από την κορυφαία σειρά Illuminator της Scanspeak, ενώ οι χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα γούφερ 6.5 ιντσών τις ίδιας σειράς, με κώνο από χαρτί και ανάρτηση που επιτρέπει μεγάλες διαδρομές. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω bass reflex (με την οπή στο εμπρός μέρος). Όσον αφορά στο κροσόβερ, η Bluetone έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη: Χρησιμοποιεί φίλτρα πρώτης τάξης στα οποία ενσωματώνει ένα δικτύωμα που έχει αναπτύξει η ίδια και ονομάζει PHASE (PΗase shift Autoregulation for Signal Enhancement) του οποίου ο ρόλος είναι να βελτιστοποιήσει την ηχητική απόδοση του ηχείου. Σύμφωνα με την εταιρία, ο σχεδιασμός του Sirene 35 απαίτησε χιλιάδες ώρες ακροάσεων από ειδικούς και μη ακροατές ώστε να γίνει το fine tuning. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός ότι η θέση του τουίτερ έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει προπορεία σε σχέση με το γούφερ, τουλάχιστον για ακροάσεις στον άξονα του, σε ύψος ενός μέτρου από το δάπεδο, ύψος που θεωρείται και ως το ιδανικό.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Και οι δύο μονάδες ανήκουν στη σειρά Illuminator της Scanspeak. Πρόκειται για ένα τουίτερ μαλακού θόλου μίας ίντσας και ένα γούφερ με κώνο 6.5 ιντσών με κώνο από χαρτί.

Το εξωτερικό κροσόβερ κρύβει το δικτύωμα αντιστάθμισης και είναι κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μεταξύ προ/τελικών ώστε να δημιουργηθεί ένα πολυενισχυόμενο σύστημα.

Στην έκδοση του ηχείου που είχαμε για δοκιμή, τα φίλτρα είναι εξωτερικά, σε δικό τους περίβλημα και συνδέονται με το ηχείο με μικρά μήκη καλωδίων. Η Bluetone αναφέρει ότι η θέση των φίλτρων μπορεί να είναι και πριν τους τελικούς ενισχυτές ενώ αυτή η αρχιτεκτονική επιτρέπει και την εύκολη αναβάθμισή τους, αν κάτι αλλάξει κάποια στιγμή. Τα υλικά κατασκευής είναι κορυφαίας ποιότητας, με πυκνωτές πολυπροπυλενίου, φίλτρα χωρίς πυρήνα και αντιστάσεις metal oxide (ΜΟX), η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με επαργυρωμένο καλώδιο Van Den Hul ενώ οι ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου είναι κορυφαίας ποιότητας της WBT (επιλογή που δεν έχει γίνει και στην περίπτωση των εξωτερικών φίλτρων, πάντως...).