Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/05/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ

ATC SCM19

ATC SCM19

Για την ακουστική του αξιολόγηση το SCM19 αντικατέστησε το γνωστό ηχείο αναφοράς (ATC SCM50 PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα το οποίο περιλαμβάνει το ζευγάρι CD transport/DAC Teac Esoteric P70/D70, τον προενισχυτή Melos Plus Series Line και τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500.
Η αρχική τοποθέτηση των ηχείων δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, αρκεί να είναι διαθέσιμες οι σωστές βάσεις που θα το ανεβάσουν στο κατάλληλο ύψος. Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κλειστό ηχείο επιτρέπει τοποθετήσεις λίγο πιο κοντά στα όρια του χώρου ενώ, για τους λόγους που αναφέρθηκαν στη σελίδα των μετρήσεων, το toe-in, η στροφή δηλαδή του ηχείου προς τον ακροατή κρίνεται απαραίτητη.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το SCM19 είναι -περιέργως- αυτή της καλής συμπεριφοράς στις χαμηλές συχνότητες. Γράφω “περιέργως” γιατί από ένα μικρό σε όγκο, κλειστό ηχείο, το καλύτερο που περιμένεις είναι μια καλή διαχείριση της αναμενόμενα υψηλής κάτω συχνότητας αποκοπής (εδώ, στην περιοχή των 40-50Hz), ωστόσο, η πράξη έδειξε ότι το ηχείο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες σε θέματα περιγραφής, απόδοσης λεπτομερειών και ταχύτητας. Η ηχητική ταυτότητα του μικρού ATC συμπληρώνεται από μια εξαιρετικά ελκυστική και αναλυτική εικόνα και μια διαφανή μεσαία περιοχή που δεν υπερβάλλει προς καμία κατεύθυνση. Συνοψίζοντας την, εκ των πραγμάτων ούτως ή άλλως ήδη συνοπτική, περιγραφή της πρώτης εντύπωσης, η απάντηση στο μη διατυπωμένο ερώτημα των περισσότερων από αυτούς που θα διαβάσουν το κείμενο αυτό, είναι “ναι, το SCM19 δίνει βάρος στην ακρίβεια και δεν προσπαθεί να περάσει κάποια διαφορετική, εμπνευσμένη άποψη”, κάτι που φυσικά το περιμένεις δεδομένης της ιστορίας της συγκεκριμένης εταιρίας.

ATC SCM19 ATC SCM19

Στις λεπτομέρειες τώρα, η πολύ καλή πρώτη εντύπωση σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά του ηχείου χαμηλά δεν αλλάζει συν τω χρόνω, αλλά ασφαλώς εμπλουτίζεται με ευρήματα. Έτσι, γίνεται σαφές ότι ούτε η ATC μπορεί να βγάλει λαγούς από καπέλα στο audio, επομένως και το SCM19 έχει κάποια όρια στην περιγραφή του όγκου και της έκτασης, υπολειπόμενο ασφαλώς του ηχείου αναφοράς (που δεν είναι μόνο μεγαλύτερο αλλά έχει και φόρτιση bass reflex). Αυτό ωστόσο, αφήνει “εκτός” λίγα μόνο πράγματα, σε μικρό αριθμό ηχογραφήσεων που περιλαμβάνουν κάποια ακραία ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα και αντισταθμίζεται -κατά την γνώμη μου και με το παραπάνω- από την πολύ καθαρή, ταχύτατη και εξόχως περιγραφική απόδοση της υπόλοιπης περιοχής των χαμηλών συχνοτήτων, η οποία αποδίδεται σε σωστή κλίμακα, με αίσθηση άνεσης και πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά. Πιθανώς, αυτός ο ηχητικός χαρακτήρας να οφείλεται στην χαμηλότερη παραμόρφωση που -κατά την εταιρία- εισάγει το μιντ/γούφερ ή στην φόρτιση του ή και στα δύο, αυτό είναι δύσκολο να το διευκρινίσει κανείς, πάντως το ηχείο δείχνει μια ξεχωριστή άνεση στην περιγραφή των μεσοχαμηλών και των ανώτερων χαμηλών η οποία αντανακλάται τόσο στην σωστή παρουσία των οργάνων όσο και στην πολύ καλή απόδοση των ρυθμικών μερών που ακούγονται γρήγορα, με σωστή αίσθηση ροής και γεμάτα, χωρίς υπερβολές ή χρωματισμούς. Σε αυτό, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις εξαιρετικές δυνατότητες του ηχείου σε ό,τι αφορά την λειτουργία του σε υψηλές στάθμες, μια ιδιότητα που το κάνει το κορυφαίο μικρό ηχείο στον τομέα των μακροδυναμικών από όσα έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Με τον κατάλληλο ενισχυτή, μπορείς να ακούσεις πραγματικά δυνατά χωρίς ίχνη συμπίεσης και το γούφερ του SCM19 φαίνεται ότι έχει μια διαδρομή χωρίς... τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα με ένα σύστημα ψηφιακής ισοστάθμισης, καθώς του γούφερ της ATC είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμο και ικανό να κάνει την παραπάνω δουλειά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Η μεσαία περιοχή του SCM19 είναι ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του ηχείου. Είναι εξαιρετικά διαυγής και αποκαλυπτική, και χωρίς να γίνεται καταπιεστική αφήνει τον ακροατή να διεισδύσει μέσα στην σύνθεση και να την απολαύσει. Οι φωνές έχουν πολύ καλή άρθρωση και φυσική παρουσία και τα ηχοχρώματα των οργάνων της περιοχής αποδίδονται με ακρίβεια και μια άνεση που κάνουν την ακρόαση ξεκούραστη. Η περί ης ο λόγος, είναι επίσης η περιοχή όπου φαίνεται ακόμη καλύτερα η δυνατότητα του ηχείου να λειτουργήσει με χαμηλές παραμορφώσεις και σε υψηλές στάθμες, καθώς η παραμικρή συμπίεση εδώ γίνεται αντιληπτή και κουράζει -μια κατάσταση που δεν θα τη βιώσεις εύκολα με το συγκεκριμένο ηχείο καθώς τα όριά του είναι αρκετά ψηλά. Τέλος, η συμπεριφορά του SCM19 εδώ, αποτελεί -κατά τη γνώμη μου- μια καλή ένδειξη των βασικών σχεδιαστικών επιλογών της ATC, οι οποίες φάνηκαν και στην περίπτωση του SCM40 και περιλαμβάνουν μια ισορροπημένη προσέγγιση η οποία έχει μεν ως βασική αξία την ακρίβεια, χωρίς όμως να καταλήγει σε ένα εντελώς αυστηρό μόνιτορ, αλλά, περισσότερο, σε ένα προσεγμένο ηχείο γενικής χρήσης.
Ψηλά, το SCM19 δεν κρύβει εκπλήξεις καθώς η απόδοσή του καθορίζεται, κατά κύριο λόγο, από το νέο τουίτερ της ATC. Ο ακροατής έχει καλή αίσθηση έκτασης και αέρα και πολύ καλή απόδοση των χρονικών χαρακτηριστικών των κρουστικών ήχων της περιοχής (πολύ καλά μέτωπα και απόσβεση ελαφρώς κρατημένο σώμα σε σχέση με το ηχείο αναφοράς), ένα χαρακτηριστικό που συνεπάγεται σωστή απόδοση των μικροδυναμικών και αίσθηση απόδοσης των λεπτομερειών. Η περιγραφή του αρμονικού πλούτου είναι καλή και το ηχείο δεν αποκλίνει προς μια ατμοσφαιρική ή υπερβολικά φιλική συμπεριφορά, παραμένοντας ισορροπημένα φωτεινό.
Τέλος, η στερεοφωνική εικόνα του ηχείου είναι, επίσης, από τις κορυφαίες που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό. Το SCM19 εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο και δίνει τη θέση του σε μια ανάγλυφη, ξεκάθαρη εικόνα με πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών στο χώρο, πολύ καλή περιγραφή των οργανικών ομάδων, της κίνησης και του ίδιου του χώρου που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση. Το soundstage βρίσκεται κοντά στον ακροατή και χαρακτηρίζεται από καλό βάθος και σαφώς καθορισμένο πλάτος, στοιχεία που του επιτρέπουν να μεταφέρει τις επιλογές που έχουν γίνει κατά την μείξη και την παραγωγή της ηχογράφησης.

Τελικώς...

...έχουμε να κάνουμε με ένα από τα κορυφαία μικρά ηχεία που μπορεί να αγοράσει κανείς αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, αν αυτό που αναζητά είναι η τονική ακρίβεια και ο σεβασμός στην περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης του προγράμματος. Το SCM19 αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την περίπτωση που κάποιος αναζητά ένα ηχείο μικρού όγκου/βάσης και, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελέσει στο μέλλον ένα από τα all-time classic της εταιρίας! Προτείνεται ανεπιφύλακτα.