Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/07/2025
Μετατροπέας d/a - Ενισχυτής ακουστικών
Το γεγονός ότι ο DAVE ανήκει στην σειρά Choral, υπαγορεύει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική και την εργονομία του. Η σειρά περιλαμβάνει ακόμη προενισχυτή και τελικό ενισχυτή καθώς επίσης και προενισχυτή phono ενώ -ως προαιρετικό αξεσουάρ- μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις Ensemble. Μια τέτοια συνόδευσε την συσκευή της δοκιμής και μπορείτε να την δείτε στις φωτογραφίες.
Η “συνταγή” για τις συσκευές της σειράς Choral προβλέπει σασί από μασίφ αλουμίνιο το οποίο διατηρεί το κλασικό κυκλικό μοτίβο που έχουμε συνηθίσει από την εταιρία, με την διαφορά ότι, στην περίπτωση του DAVE, το άνοιγμα μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να δει το εσωτερικό της συσκευής, έχει αντικατασταθεί από μια έγχρωμη οθόνη, όπου προβάλλονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Επειδή βλέπω ένα ερωτηματικό πάνω από τα κεφάλια σας, η οθόνη είναι πράγματι έγχρωμη, απλώς το mode που έχει επιλεγεί εδώ είναι το απλό/μονόχρωμο. Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών εκδοχών, καθώς και να επιλέξει το display να απενεργοποιείται αυτομάτως μετά από 30 δευτερόλεπτα. Η αισθητική της οθόνης και η ευκρίνειά της είναι αμφότερες υψηλές αν και η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται είναι -περιέργως- serif με τους ακρεμόνες να μην είναι πολύ καλοσχεδιασμένοι!
Το user interface της συσκευής είναι απλό και εύχρηστο, με τέσσερις περιφερειακούς διακόπτες για την πλοήγηση στο μενού και έναν μεγαλύτερο, στο κέντρο, για την επιβεβαίωση των επιλογών και την ρύθμιση της στάθμης, η οποία γίνεται στο ψηφιακό πεδίο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών ρυθμών λειτουργίας, προενισχυτή (με ρύθμιση στάθμης), DAC (nominal στάθμες 3V και 6V μέσω των single ended και των balanced εξόδων αντιστοίχως) και ενισχυτή ακουστικών (το οποίο επιλέγεται αυτόματα, μόλις εισαχθεί βύσμα ακουστικών στην σχετική έξοδο). Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του, ακόμη, έλεγχο της φάσης καθώς και ένα φίλτρο υψηλών συχνοτήτων. Περιέργως, η Chord δεν χρησιμοποιεί τα φίλτρα που είδαμε στον Hugo TT2. Για όσους χρησιμοποιούν ακουστικά, υπάρχει, τέλος, δυνατότητα cross-feed σε τέσσερα επίπεδα.
Η συνδεσιμότητα του DAVE δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα. Διαθέτει επτά συνολικά συμβατικές ψηφιακές εισόδους, τέσσερις ομοαξονικές με βύσματα BNC, δύο οπτικές και μια AES/EBU και θύρα USB για streaming από υπολογιστή, η οποία είναι γαλβανικά απομονωμένη, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι θόρυβοι που μεταφέρονται από την συγκεκριμένη σύνδεση. Οι παρατηρητικοί θα δουν, σίγουρα, τις τέσσερις ψηφιακές εξόδους (DX OP). Αυτές οι έξοδοι υπάρχουν σε προϊόντα της Chord εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς, προς το παρόν, να έχει εμφανιστεί, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, προϊόν της που να τις αξιοποιεί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι πρόκειται για εξόδους οι οποίες θα μπορούν να οδηγήσουν βελτιωμένες εκδοχές της τοπολογίας Pulse Array, ακόμη και μια εκδοχή υψηλής ισχύος, που θα μπορεί να παίξει τον ρόλο τελικού ενισχυτή.
Ο DAC μπορεί να συνδεθεί με τον προενισχυτή μέσω single ended και balanced εξόδων. Η έξοδος των ακουστικών είναι single ended, TRS, 6.35mm. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα απλό τηλεχειριστήριο το οποίο δίνει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της συσκευής, περιλαμβανόμενου και του μενού. Για το επίπεδο τιμής του DAVE, θα περίμενες κάτι λίγο καλύτερο σε αίσθηση, είναι η αλήθεια.
Ο εσωτερικός κόσμος του DAVE δεν κρύβει εκπλήξεις, υπό την έννοια ότι χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική που έχουμε δει, ήδη, από το 2009 και τον -κορυφαίο τότε- QBD76. Αυτή περιλαμβάνει σασί με καθορισμένο χώρο για το (διακοπτικό) τροφοδοτικό και ένα μεγάλο τυπωμένο κύκλωμα. Η καρδιά της συσκευής είναι ένα τσιπ FPGA της Xilinx (οικογένεια Spartan-6), στο οποίο τρέχουν παράλληλα 166 πυρήνες ψηφιακής επεξεργασίας. Αυτοί, απαιτούνται για την υλοποίηση ενός ψηφιακού φίλτρου FIR πολύ μεγάλου μήκους, με 164.000 συντελεστές, το οποίο τρέχει τον αλγόριθμο WTA (Watts' Transient Aligned) του Robert Watts με χρονισμό 256Fs.
Η αγάπη της Chord για τα μεγάλα μεγέθη (τα οποία στα ψηφιακά παίζουν ρόλο -μην έχετε αμφιβολία) επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επεξεργασίες, οι οποίες γίνονται με ρυθμό 2048Fs. Μιλάμε για έναν φόρο τιμής στο state of the art, ο οποίος, όμως, δεν είναι -απλώς- συμβολικός. Αυτοί οι ρυθμοί δειγμάτων είναι απαραίτητοι γιατί το σήμα μετατρέπεται σε σήμα με ανάλυση πέντε ψηφίων, προκειμένου να οδηγήσει τον μετατροπέα d/a που ακολουθεί. Αυτός βασίζεται στην τοπολογία Pulse Array που εξελίσσει η Chord εδώ και πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με ένα διακριτό κύκλωμα μετατροπής, βασισμένο σε flip-flop, είκοσι συνολικά για κάθε κανάλι. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, όπως αναφέρει η εταιρία, το FPGA που χρησιμοποιείται στον DAVE έχει 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ επεξεργασίας σε σχέση με αυτό του Hugo.