Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD/SACD Player - USB DAC

Pioneer PD-50

Pioneer PD-50

Το PD-50 ακολουθεί τις κλασικές γραμμές των συσκευών της εταιρίας, με το γωνιώδες σασί, την βαριά πρόσοψη και το λιτό user interface, με μονόχρωμη, αλφαριθμητική και ευανάγνωστη οθόνη και μικρούς διακόπτες. Η υποδοχή του δίσκου βρίσκεται στο μέσον και είναι συμβατική με συρτάρι, το οποίο όμως μετακινείται αθόρυβα και πολύ ομαλά, δημιουργώντας συνειρμούς με το πολύ ποιοτικό παρελθόν της εταιρίας στα θέματα αυτά.

Pioneer PD-50

Το PD-50 είναι μια προσεγμένη κατασκευή με βαρύ σασί. Ο μηχανισμός ανάγνωσης του δίσκου είναι τοποθετημένος στο κέντρο, ακριβώς επάνω από την απλή αλλά ευανάγνωστη οθόνη. Το φινίρισμα είναι πολύ καλό.

Μέσω της πρόσοψης, ο χρήστης μπορεί να χειριστεί το τρανσπόρτ, μέσω των κλασικών πλήκτρων, να επιλέξει το Direct mode (το οποίο διακόπτει την λειτουργία της οθόνης και της ψηφιακής εξόδου), το layer του δίσκου, αν αυτός είναι υβριδικός (CD/SACD) να ενεργοποιήσει την λειτουργία του streaming μέσω USB και να προσπελάσει το μενού. Καθώς η συσκευή βασίζεται σε τσιπ της ESS για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, η Pioneer έχει “περάσει” στον χρήστη μερικές από τις δυνατότητες του, όπως είναι η επιλογή του ψηφιακού φίλτρου (μεταξύ τριών) και η ρύθμιση της ευαισθησίας του PLL. Αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες και μέσω του τηλεχειριστηρίου, το οποίο, επιπροσθέτως, επιτρέπει την μείωση της φωτεινότητας της οθόνης καθώς και την ενεργοποίηση του oversampling. Η Pioneer δεν δίνει πολλές πληροφορίες για αυτή την διαδικασία, αλλά από τα συμφραζόμενα και με βάση τις δυνατότητες της συσκευής αυτή πρέπει να γίνεται στα 24-bit/192kHz.

Pioneer PD-50

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το layer, αν ο δίσκος είναι υβριδικός (SACD/CD) και να ενεργοποιήσει το Direct Mode.

Pioneer PD-50

Υπάρχουν πλήκτρα για τους συνήθεις χειρισμούς του τρανσπόρτ, διακόπτης ενεργοποίησης του USB DAC καθώς και πλήκτρο για την είσοδο στο μενού της συσκευής.

Το player μπορεί να προσπελάσει, καταρχήν, SACD, SACD Hybrid και συμβατικά -Red Book- CD, καλύπτοντας την συντριπτική πλειοψηφία μιας φυσικής, ψηφιακής δισκοθήκης. Το μόνο που δεν υποστηρίζεται είναι η πολυκαναλική στρώση των SACD. Σημαντική είναι -κατά την άποψή μου- η δυνατότητα της συσκευής να διαβάσει αρχεία από δίσκους data, CD-R, CD-RW, DVD-R/RW και DVD+R/RW. Αυτό, δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ακούσει από το σύστημά του αρχεία υψηλής ανάλυσης από WAV μέχρι FLAC και DSD, με όριο τα 192kHz (PCM) και τα 5.6MHz (DSD), ενώ αρχεία με κωδικοποίηση MQA μπορούν να φτάσουν και μέχρι τα 384kHz. Η ανάγνωση των αρχείων που είναι αποθηκευμένα σε οπτικούς δίσκους είναι σημαντική επειδή μέσω της θύρας USB δεν είναι δυνατό το streaming πάνω από τα 48kHz, με την συσκευή να κάνει downsampling τα αρχεία με υψηλότερο sample rate. Γενικώς, η σύνδεση μέσω USB είναι πολύ βασική στην περίπτωση του PD-50, καθώς υποστηρίζεται μόνο περιβάλλον Windows 10 και Mac OS X, χωρίς drivers για τον υπολογιστή που συνδέεται μέσω της θύρας. Αυτό αφήνει εκτός παιχνιδιού ο,τιδήποτε άλλο (περιλαμβανόμενων των συστημάτων Linux και όλων των υπόλοιπων εκδόσεων Windows), μια, τουλάχιστον, συζητήσιμη επιλογή της Pioneer στο θέμα αυτό.

Pioneer PD-50

Οι δυνατότητες σύνδεσης της συσκευής περιλαμβάνουν συμβατικές ψηφιακές εξόδους (οπτική και ομοαξονική), θύρα USB-B για την σύνδεση με υπολογιστή καθώς και αναλογικές, single ended, εξόδους, με βύσματα RCA καλής ποιότητας.

Pioneer PD-50

Το εσωτερικό του player αποκαλύπτει μια ποιοτική κατασκευή. Το τρανσπόρτ βρίσκεται σε κλειστό, ελαστικά αναρτημένο περίβλημα. Αριστερά διακρίνονται οι δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας.

Το εσωτερικό της συσκευής κρύβει μια πειθαρχημένη και ποιοτική βιομηχανική κατασκευή στο γνωστό επίπεδο της Pioneer. Το τρανσπόρτ είναι ελαστικά αναρτημένο και έχει περίβλημα με την κλασική κυψελωτή διαμόρφωση της εταιρίας, ενώ υπάρχει θωράκιση για τα μέρη του κυκλώματος που διαχειρίζονται πολύ υψηλές συχνότητες. Το τροφοδοτικό χρησιμοποιεί διαφορετικούς κλάδους για τα αναλογικά και τα ψηφιακά μέρη, με διαφορετικούς μετασχηματιστές και κυκλώματα σταθεροποίησης και, όπου απαιτείται, χρησιμοποιούνται custom ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές. Το ψηφιακό κομμάτι της συσκευής είναι χτισμένο γύρω από το ES9026Pro της ESS, το οποίο ακολουθείται από αναλογικό στάδιο υλοποιημένο με OPA2604 και 5532. Μεταξύ του μετατροπέα και του υπόλοιπου ψηφιακού μέρους υπάρχει γαλβανική απομόνωση, προφανώς για την μείωση του θορύβου που οδηγείται στον DAC.
Η γενική εικόνα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια φροντισμένη, στα κρίσιμα σημεία, κατασκευή, χωρίς ακραίες επιλογές και λύσεις που θα αύξαναν το κόστος.

Pioneer PD-50

Το τροφοδοτικό της συσκευής είναι προσεγμένο και αυτό φαίνεται στις μετρήσεις.

Pioneer PD-50

Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές (OPA2604 και 5532). Η χάλκινη λωρίδα θωράκισης μεταξύ των καναλιών δείχνει ότι η Pioneer έχει προσέξει τις λεπτομέρειες...

Pioneer PD-50

Το ψηφιακό μέρος της συσκευής έχει ως κέντρο το τσιπ της ESS (ES9026PRO). Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνονται οι γαλβανικοί απομονωτές.