Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/09/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Rois Acoustics Status Baby

Rois Acoustics Status Baby

Το Status Baby αντικατέστησε τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από το γνωστό σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500).
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει προβλήματα, κάτι που το περιμένεις, βεβαίως, δεδομένου του μικρού του όγκου. Στην δική μας περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν βάσεις και τα ηχεία τοποθετήθηκαν σε λογικές αποστάσεις από τα όρια του χώρου και σε απόσταση μεταξύ τους περί τα 2 μέτρα.
Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί το μικρό ηχείο της Rois, είναι αυτή ενός πολύ καθαρού ηχείου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές στάθμες σε έναν μικρό ή μέτριο χώρο, χωρίς να δείχνει εύκολα ίχνη συμπίεσης ή να χάνει τον χαρακτήρα του. Το μικρό πλάτος της μπάφλας εξασφαλίζει μια πολύ καλά εστιασμένη εικόνα με καλό βάθος και το ηχείο εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο. Το χαμηλό δεν λείπει, αλλά, φυσικά, το κατώτερο άκρο του φάσματος είναι αρκετά αδύναμο και αν υπερβάλλεις με την στάθμη, απλώς ταλαιπωρείς το γούφερ. Αν κάποιος θέλει να στήσει ένα σύστημα με Status Baby αλλά, ταυτόχρονα χρειάζεσαι ένα στιβαρό κάτω άκρο, μια καλή λύση φαίνεται να είναι το υπογούφερ PB-200 της Rois το οποίο κατεβαίνει μέχρι τα 30Hz.

Rois Acoustics Status Baby Rois Acoustics Status Baby

Στις λεπτομέρειες τώρα, οι χαμηλές συχνότητες του Status Baby είναι εμφανώς κρατημένες πολύ χαμηλά, αλλά προοδευτικά αποκτούν καλό όγκο, καλή περιγραφή της λεπτομέρειας, χωρίς να γίνονται υπερβολικές ώστε να δημιουργούν αίσθηση έλλειψης ισορροπίας. Τα κρουστά, το μπάσο και το σκάφος των μεγάλων ακουστικών οργάνων περνά στον χώρο και ο ακροατής θα πάρει παλμό και σωστή κλίμακα στην περιγραφή τους. Τα ρυθμικά μέρη έχουν ικανοποιητικό σώμα και πολύ καλή περιγραφή των χρονικών χαρακτηριστικών. Το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί την εντύπωση ότι όλα ρολλάρουν ευχάριστα και ο ακροατής θα παρασυρθεί εύκολα από την μουσική.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ζωηρή, φωτεινή και ευχάριστη, με αίσθηση διαφάνειας, άφθονες λεπτομέρειες και σωστή απόσταση από τον ακροατή, ο οποίος δεν καταπιέζεται σε καμία περίπτωση, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το Status Baby είναι ένα ηχείο που διαχειρίζεται με άνεση την δυναμική αντίθεση και με σωστή χρήση δεν θα ακουστεί ποτέ να συμπιέζει ή να διαμαρτύρεται, όντας το πιο ικανό ηχείο -σε θέματα στάθμης- με τέτοιο όγκο και τιμή, που έχουμε δοκιμάσει εδώ και πολύ καιρό. Η ομοιογένεια και η πειθαρχία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του, χωρίς αμφιβολία.
Η στερεοφωνική εικόνα είναι εντυπωσιακή ως προς την σαφήνειά της, τόσο ως προς το πλάτος όσο και ως προς την τοποθέτηση μεμονωμένων ηχητικών πηγών στο χώρο, αποτελεί, δε, ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά του μικρού ηχείου. Ο ακροατής “ακούει” άνετα τον αέρα και αντιλαμβάνεται το soundscaping της κάθε παραγωγής και το Status Baby αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό στο να διαχειρίζεται τις μικρές λεπτομέρειες, σε ηχογραφήσεις μικρών συνόλων, αλλά και την συνολική εικόνα που συναντάς σε ηχογραφήσεις μεγάλης ορχήστρας.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε ισορροπημένη, προς την μαλακή/ευχάριστη πλευρά, με καλή περιγραφή των μετώπων και του σώματος, λίγο γρήγορες αποσβέσεις, χωρίς να γίνεται ποτέ αιχμηρή ή σκληρή. Πήραμε καλή αίσθηση έκτασης και αέρα, καλή λεπτομέρεια και, εν γένει, έναν χαρακτήρα που δεν θα κουράσει ποτέ, κάτι που προφανώς είναι χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μεγαφώνου καθώς το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σχεδιάσεις της εταιρίας.

Τελικώς...

... αν και μικρό σε διαστάσεις, το Status Baby μας εντυπωσίασε, με δεδομένη την κατηγορία τιμής του. Είναι καλοκατασκευασμένο και προσεγμένο στις λεπτομέρειες αλλά, το κυριότερο, ακούγεται πολύ σωστά και ευχάριστα. Σαφώς, έχουμε να κάνουμε με ένα κόμπακτ ηχείο για ακροατές με σοβαρές απαιτήσεις. Προτείνεται χωρίς επιφυλάξεις!