Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/09/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Rois Acoustics Status Baby

Rois Acoustics Status Baby

Παρά τις μικρές του διαστάσεις (με ύψος που δεν ξεπερνά τα 300 χιλιοστά και πλάτος τα 170), το Status Baby δεν είναι ένα αδιάφορο ηχείο από αισθητικής άποψης. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι η βαθμιδωτή μπάφλα και το προστατευτικό πλέγμα που καλύπτει μόνο το μιντ/γούφερ, αφήνοντας ακάλυπτη την οπή του bass reflex η οποία βρίσκεται εκεί (σπάνια επιλογή για μικρό ηχείο) και το τουίτερ, το οποίο έχει το δικό του προστατευτικό.

Rois Acoustics Status Baby

Αν και τα Status Baby είναι μικρά σε όγκο, δίδρομα ηχεία, η Rois έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, για να τα διαφοροποιήσει. Βαθμιδωτή μπάφλα, offset τοποθέτηση του τουίτερ και κατοπτρική συμμετρία μεταξύ των ηχείων, bass reflex μπροστά και προσεγμένο φινίρισμα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το καθορίζουν.

Οι παρατηρητικοί θα δουν αμέσως ότι η σχεδίαση του ηχείου περιλαμβάνει κατοπτρική συμμετρία στην μπάφλα, μια ακόμη επιλογή που δεν την περιμένεις σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η offset/συμμετρική αυτή τοποθέτηση των τουίτερ είναι πιθανόν να επιδράσει σε δύο παραμέτρους: Πρώτον μπορεί να “μεγαλώσει” λίγο το πλάτος της εικόνας, αν τα ηχεία πρέπει να τοποθετηθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και από τον ακροατή, με τα τουίτερ στην εξωτερική πλευρά, δεύτερον μειώνει σε κάποιο βαθμό την επίδραση της περίθλασης από την ακμή της καμπίνας. Σε κάθε περίπτωση το Status Baby προσφέρει στον ακροατή την δυνατότητα να πειραματιστεί, προκειμένου να προσαρμόσει το ηχείο στον χώρο που διαθέτει και να το ενσωματώσει σωστά στο σύστημά του, κάτι που αποτιμάται, φυσικά, θετικά.

Rois Acoustics Status Baby

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από το γνωστό, custom, τουίτερ της εταιρίας, μεταλλικού θόλου, με μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο. Η διαμόρφωση του αυλού του bass reflex ελαχιστοποιεί τους αεροδυναμικούς θορύβους.

Rois Acoustics Status Baby

Η περιοχή των χαμηλών/μεσαίων αποδίδεται από ένα μεγάφωνο πέντε ιντσών, το οποίο έχει επιλεγεί για την ποιότητα του και την δυνατότητα για υψηλές στάθμες, αναφέρει η εταιρία.

Το ηχείο είναι δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, με τις χαμηλές/μεσαίες συχνότητες να αποδίδονται από ένα μεγάφωνο πέντε ιντσών με κοίλο dust cap και τις υψηλές από το κλασικό τουίτερ μεταλλικού θόλου που έχουμε συναντήσει σε πολλά μοντέλα της εταιρίας (custom κατασκευή για την Rois). Η εταιρία αναφέρει ότι το γούφερ έχει επιλεγεί για την πολύ καλή του απόδοση και τις μεγάλες δυνατότητες πρόσληψης ισχύος που διαθέτει (για το μέγεθός) του, ενώ το τουίτερ χρησιμοποιεί μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο.
Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα μινιμαλιστικό φίλτρο διαχωρισμού, δεύτερης τάξης με ταιριασμένα εξαρτήματα και πυκνωτές MKP, το οποίο καταλήγει σε καλής ποιότητας, επίχρυσους ακροδέκτες που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση και δέχονται γυμνό καλώδιο ή καλώδιο τερματισμένο με βύσματα τύπου “μπανάνα”.
Η καμπίνα του Status Baby είναι κατασκευασμένη από MDF 19 χιλιοστών και είναι φινιρισμένη με φυσική δρυ, μια ακόμη ασυνήθιστη επιλογή για την κατηγορία τιμής. Το bass reflex χρησιμοποιεί αυλό με χείλος που είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να μειώνει τους αεροδυναμικούς θορύβους.

Rois Acoustics Status Baby

Καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με υποστήριξη διπλοκαλωδίωσης.