Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Mark Levinson Νο. 5805

Mark Levinson Νο. 5805

Όπως θα περίμενε κανείς, ο Νο.5805 είναι κατασκευασμένος όπως όλες οι συσκευές της ML, κινούμενος σε πραγματικά υψηλά επίπεδα ποιότητας, τα οποία συνδυάζονται με μια προσεγμένη, καθόλου υπερβολική αισθητική. Αν ο χρήστης αποφασίσει να χειριστεί τον ενισχυτή από την πρόσοψή, έχει στη διάθεσή του κλασικό επιλογέα εισόδων και ρυθμιστικό στάθμης, ενώ μπορεί να προσπελάσει το μενού με τον συμβατικό τρόπο (scroll/enter) μέσω του τελευταίου. Μια ιδιαίτερα ευανάγνωστη οθόνη με κόκκινους χαρακτήρες πληροφορεί για την κατάσταση της συσκευής και τις επιλογές που γίνονται. Ανάλογης ποιότητας είναι και το τηλεχειριστήριο της συσκευής. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δεν θα χαρακτήριζες τον 5805 μια συσκευή που περιλαμβάνει τα πάντα ως προς τις συνδέσεις, αλλά, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα σου λείψει κάτι. Το πακέτο της συνδεσιμότητας περιλαμβάνει πέντε συνολικά αναλογικές εισόδους, από τις οποίες οι δύο είναι phono (ΜΜ και MC), η μία balanced (XLR) και οι δύο single ended (RCA). Προσφέρει, επίσης, τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, (μια ομοαξονική και δύο οπτικές) και μια θύρα USB 2.0 για streaming από υπολογιστή

Mark Levinson Νο. 5805

O 5805 ακολουθεί την γνωστή αισθητική της εταιρίας, με καθαρές γραμμές, ιδιαίτερα ευανάγνωστες ενδείξεις και απλό user interface. Μεγάλος σε διαστάσεις και με σημαντικό βάρος, είναι, σίγουρα, μια επιβλητική κατασκευή.

Ο χρήστης έχει στη διάθεση του ένα ζεύγος ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων καθώς και έξοδο ακουστικών (στην πρόσοψη, με κλασικό βύσμα TRS 6,35mm). Υπάρχει ακόμη μια έξοδος προενισχυτή, οι απαραίτητες θύρες αυτοματισμού, καθώς και θύρα Ethernet (RJ45) μέσω της οποίας, αφού συνδέσει τον ενισχυτή στο δίκτυό του, ο χρήστης έχει πρόσβαση, μέσω browser, σε όλες τις επιλογές του μενού, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Το μενού αυτό προσφέρει την δυνατότητα ονοματοδοσίας κάθε εισόδου και προσαρμογής της ευαισθησίας της, πλήρεις ρυθμίσεις του DAC (έλεγχο του PLL, επιλογή φίλτρων, επιλογή upsampling, ενεργοποίηση του ασύρματου streaming μέσω Bluetooth) καθώς και πρόσβαση στον τρόπο λειτουργίας του ρυθμιστικού στάθμης (μέγιστη στάθμη, τρόπος απόκρισης). Μέσω του μενού και του web interface μπορεί, ακόμη, να γίνει και η αναβάθμιση του firmware της συσκευής.

Mark Levinson Νο. 5805

Ένα απλό display και ένας διακόπτης Menu, επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Αυτό μπορεί να γίνει, επίσης, από το τηλεχειριστήριο, μέσω app αλλά και μέσω ενός απλού web browser, από την στιγμή που ο ενισχυτής συνδεθεί στο οικιακό δίκτυο.

Mark Levinson Νο. 5805

Μια πολύ “καθαρή” πίσω πλευρά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες. Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας και οι ρυθμίσεις του phono εύκολα προσβάσιμες (θα χρειαστείτε, ίσως, κάτι λεπτό για να χειριστείτε τους διακόπτες). Ενδιαφέρον, επίσης, είναι και το γεγονός ότι οι ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων για τα ηχεία απέχουν αρκετά μεταξύ τους, ώστε να διευκολύνονται όσου έχουν μεγάλα καλώδια.

Στην περίπτωση του No. 5805, ο Αμερικανός κατασκευαστής δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα. Ξεκινώντας από το στάδιο ισχύος, έχουμε να κάνουμε με μια -σχεδόν- dual mono σχεδίαση, με κοινό μετασχηματιστή αλλά ξεχωριστά στάδια ανόρθωσης και φίλτρου (40.000μF ανά κανάλι). Το στάδιο ισχύος είναι αυτό που θα περίμενες από έναν ML, δηλαδή μια συμμετρική σχεδίαση τάξης ΑΒ με “βαριά” τρανζίστορ εξόδου των 15Α, έξι ανά κανάλι. Η ισχύς δεν είναι μεγάλη, 125W/8Ω, αλλά, ο ενισχυτής ανεβαίνει -σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, στα 250W/4Ω ανά κανάλι, επομένως, έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και δύστροπα ηχεία και να καλύψει άνετα έναν μέτριο χώρο, σε ένα σύστημα με λογική γεωμετρία.
Του τελικού σταδίου προηγείται ένας στάδιο προενίσχυσης α λα Mark Levinson, δηλαδή ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς, επίσης με αρχιτεκτονική dual mono και χωρίς πυκνωτές σύζευξης μεταξύ των σταδίων, το οποίο υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό ελεγχόμενο εξασθενητή με διακριτές αντιστάσεις, για την ρύθμιση της στάθμης. Ο προενισχυτής έχει στάδιο εξόδου σε τάξη Α, ικανό να οδηγήσει και ακουστικά, οπότε ο κάτοχος του 5805 έχει στην διάθεσή του και έναν ποιοτικό ενισχυτή ακουστικών.

Κείμενο

Mark Levinson Νο. 5805

Η διάταξη των εισόδων/εξόδων, ανά κανάλι και όχι ανά ομάδα, φαίνεται να παίζει ρόλο στο εξαιρετικά χαμηλό crosstalk.

Mark Levinson Νο. 5805

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι ιδιαίτερα πυκνό. Με τον όγκο του, επιβάλλεται ο μεγάλος μετασχηματιστής τροφοδοσίας, με τα δύο στάδια ανόρθωσης/εξομάλυνσης, ένα ανά κανάλι να είναι μοιρασμένα στις πλευρές, μαζί με τα τελικά στάδια και τις αντίστοιχες εσωτερικές ψύκτρες.

Ο προενισχυτής φωνογραφικής κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από φροντισμένος. Η εταιρία τον χαρακτηρίζει “υβριδικό” με στάδια που υλοποιούνται από διακριτούς ημιαγωγούς (όπως συμβαίνει στον κορυφαίο phono της σειράς 500) αλλά και με τελεστικούς ενισχυτές. Η αποέμφαση ακολουθεί, πάντως, την πεπατημένη, όντας μεικτή, με τις χρονικές σταθερές να υλοποιούνται εν μέρει με δικτύωμα στην ανάδραση και εν μέρει με passive φίλτρο μεταξύ σταδίων. Εννοείται, ότι η είσοδος της κεφαλής είναι πλήρως ρυθμιζόμενη μέσω μικροδιακοπτών και του μενού της συσκευής.
Το ψηφιακό μέρος του 5805 βασίζεται στο κύκλωμα Precision Link II της εταιρίας. Εδώ, έχουμε μια υλοποίηση βασισμένη σε τσιπ της ESS, η οποία προσφέρει καταστολή jitter (με δυνατότητα ρύθμισης του εύρους κλειδώματος του PLL, μάλιστα) και έναν μετατροπέα ρεύματος σε τάση με διακριτού ημιαγωγούς. η λύση της ESS προσφέρει μια ποικιλία φίλτρων και υποστηρίζει αναπαραγωγή DSD.

Mark Levinson Νο. 5805

Το στάδιο της αναλογικής εισόδου με τους ηλεκτρονόμους επιλογής εισόδων και την μεικτή υλοποίηση, όπου χρησιμοποιούνται τόσο διακριτοί ημιαγωγοί όσο και τελεστικού ενισχυτές.

Mark Levinson Νο. 5805

Το στάδιο προενίσχυσης Phono.

Mark Levinson Νο. 5805

Τμήμα του προενισχυτή, βασισμένο σε τελεστικούς ενισχυτές της Texas Instruments (OP07C και OPA1624).