Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/02/2022
Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC
Όπως θα περίμενε κανείς, ο Νο.5805 είναι κατασκευασμένος όπως όλες οι συσκευές της ML, κινούμενος σε πραγματικά υψηλά επίπεδα ποιότητας, τα οποία συνδυάζονται με μια προσεγμένη, καθόλου υπερβολική αισθητική. Αν ο χρήστης αποφασίσει να χειριστεί τον ενισχυτή από την πρόσοψή, έχει στη διάθεσή του κλασικό επιλογέα εισόδων και ρυθμιστικό στάθμης, ενώ μπορεί να προσπελάσει το μενού με τον συμβατικό τρόπο (scroll/enter) μέσω του τελευταίου. Μια ιδιαίτερα ευανάγνωστη οθόνη με κόκκινους χαρακτήρες πληροφορεί για την κατάσταση της συσκευής και τις επιλογές που γίνονται. Ανάλογης ποιότητας είναι και το τηλεχειριστήριο της συσκευής. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δεν θα χαρακτήριζες τον 5805 μια συσκευή που περιλαμβάνει τα πάντα ως προς τις συνδέσεις, αλλά, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα σου λείψει κάτι. Το πακέτο της συνδεσιμότητας περιλαμβάνει πέντε συνολικά αναλογικές εισόδους, από τις οποίες οι δύο είναι phono (ΜΜ και MC), η μία balanced (XLR) και οι δύο single ended (RCA). Προσφέρει, επίσης, τρεις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, (μια ομοαξονική και δύο οπτικές) και μια θύρα USB 2.0 για streaming από υπολογιστή
Ο χρήστης έχει στη διάθεση του ένα ζεύγος ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων καθώς και έξοδο ακουστικών (στην πρόσοψη, με κλασικό βύσμα TRS 6,35mm). Υπάρχει ακόμη μια έξοδος προενισχυτή, οι απαραίτητες θύρες αυτοματισμού, καθώς και θύρα Ethernet (RJ45) μέσω της οποίας, αφού συνδέσει τον ενισχυτή στο δίκτυό του, ο χρήστης έχει πρόσβαση, μέσω browser, σε όλες τις επιλογές του μενού, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Το μενού αυτό προσφέρει την δυνατότητα ονοματοδοσίας κάθε εισόδου και προσαρμογής της ευαισθησίας της, πλήρεις ρυθμίσεις του DAC (έλεγχο του PLL, επιλογή φίλτρων, επιλογή upsampling, ενεργοποίηση του ασύρματου streaming μέσω Bluetooth) καθώς και πρόσβαση στον τρόπο λειτουργίας του ρυθμιστικού στάθμης (μέγιστη στάθμη, τρόπος απόκρισης). Μέσω του μενού και του web interface μπορεί, ακόμη, να γίνει και η αναβάθμιση του firmware της συσκευής.
Στην περίπτωση του No. 5805, ο Αμερικανός κατασκευαστής δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα. Ξεκινώντας από το στάδιο ισχύος, έχουμε να κάνουμε με μια -σχεδόν- dual mono σχεδίαση, με κοινό μετασχηματιστή αλλά ξεχωριστά στάδια ανόρθωσης και φίλτρου (40.000μF ανά κανάλι). Το στάδιο ισχύος είναι αυτό που θα περίμενες από έναν ML, δηλαδή μια συμμετρική σχεδίαση τάξης ΑΒ με “βαριά” τρανζίστορ εξόδου των 15Α, έξι ανά κανάλι. Η ισχύς δεν είναι μεγάλη, 125W/8Ω, αλλά, ο ενισχυτής ανεβαίνει -σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, στα 250W/4Ω ανά κανάλι, επομένως, έχουμε βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και δύστροπα ηχεία και να καλύψει άνετα έναν μέτριο χώρο, σε ένα σύστημα με λογική γεωμετρία.
Του τελικού σταδίου προηγείται ένας στάδιο προενίσχυσης α λα Mark Levinson, δηλαδή ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς, επίσης με αρχιτεκτονική dual mono και χωρίς πυκνωτές σύζευξης μεταξύ των σταδίων, το οποίο υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό ελεγχόμενο εξασθενητή με διακριτές αντιστάσεις, για την ρύθμιση της στάθμης. Ο προενισχυτής έχει στάδιο εξόδου σε τάξη Α, ικανό να οδηγήσει και ακουστικά, οπότε ο κάτοχος του 5805 έχει στην διάθεσή του και έναν ποιοτικό ενισχυτή ακουστικών.
Κείμενο
Ο προενισχυτής φωνογραφικής κεφαλής είναι κάτι παραπάνω από φροντισμένος. Η εταιρία τον χαρακτηρίζει “υβριδικό” με στάδια που υλοποιούνται από διακριτούς ημιαγωγούς (όπως συμβαίνει στον κορυφαίο phono της σειράς 500) αλλά και με τελεστικούς ενισχυτές. Η αποέμφαση ακολουθεί, πάντως, την πεπατημένη, όντας μεικτή, με τις χρονικές σταθερές να υλοποιούνται εν μέρει με δικτύωμα στην ανάδραση και εν μέρει με passive φίλτρο μεταξύ σταδίων. Εννοείται, ότι η είσοδος της κεφαλής είναι πλήρως ρυθμιζόμενη μέσω μικροδιακοπτών και του μενού της συσκευής.
Το ψηφιακό μέρος του 5805 βασίζεται στο κύκλωμα Precision Link II της εταιρίας. Εδώ, έχουμε μια υλοποίηση βασισμένη σε τσιπ της ESS, η οποία προσφέρει καταστολή jitter (με δυνατότητα ρύθμισης του εύρους κλειδώματος του PLL, μάλιστα) και έναν μετατροπέα ρεύματος σε τάση με διακριτού ημιαγωγούς. η λύση της ESS προσφέρει μια ποικιλία φίλτρων και υποστηρίζει αναπαραγωγή DSD.