Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Dual CS 429

Dual CS 429

ο CS 429 αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12) και τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”) και οδήγησε απευθείας τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, μέσω της εξόδου στάθμης Line που διαθέτει. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Parasound HCA3500/ATC SCM-50PSL).
Η εγκατάσταση του πλατό δεν κρύβει δυσκολίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετήσεις τον ιμάντα (αυτό διευκολύνεται από τα ειδικά ανοίγματα που έχει το πλατό) και να ρυθμίσεις τις δυνάμεις της κεφαλής (η οποία είναι προεγκατεστημένη και ρυθμισμένη ως προς την γεωμετρία της). Αν και οι μετρήσεις έδειξαν ότι το πλατό είναι αρκετά ανθεκτικό στην ακουστική ανάδραση μια στιβαρή, επίπεδη επιφάνεια χρειάζεται. Επιμείνετε στο “επίπεδη” γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οριζοντίωσης.
Προ των ηχητικών εντυπώσεων, ας ασχοληθούμε λίγο με τον αυτοματισμό που προσφέρεται. Αυτός λειτουργεί, φυσικά, όπως περιμένεις και επιπροσθέτως προσφέρει μια θετική αίσθηση κατά την λειτουργία του. Η κίνηση του βραχίονα γίνεται ομαλά και σβέλτα και η κάθοδος στην επιφάνεια του δίσκου προοδευτικά, χωρίς ιδιαίτερους θορύβους. Δεν μπορώ να πω ότι χρησιμοποίησα το Start/Stop συνεχώς καθ' όλη την διάρκεια της δοκιμής αλλά όποτε το έκανα ήταν λειτουργικό και ευχάριστο.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις, ακούγοντας το CS 429 είναι αυτή της καθαρότητας, της διαύγειας και της ταχύτητας. Το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βαρύ και αργό (μεταφορικά, όχι με κριτήριο την ακρίβεια στην ταχύτητα, εννοείται), η αίσθηση της λεπτομέρειας είναι παρούσα, η στερεοφωνική εικόνα σαφής και ο αέρας ψηλά, επίσης, καλός, όπως έχουμε συνηθίσει από τον συγκεκριμένη κεφαλή της Ortofon. Το άκουσμα έχει μια αίσθηση φρεσκάδας, ζωντάνιας και σε κερδίζει εύκολα και αμέσως.

Dual CS 429 Dual CS 429

Στις λεπτομέρειες τώρα, το πλατό φαίνεται, πράγματι, να έχει πολύ καλό έλεγχο στην περιοχή των χαμηλών και των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, ίσως μάλιστα να είναι και λίγο αυστηρό, με κριτήριο την αναφορά. Το κέρδος εδώ είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση υπερβολής που συχνά υπάρχει σε αναλογικά συστήματα αυτής της κατηγορίας. Η κλίμακα των οργάνων της περιοχής είναι σωστή, υπάρχει παλμός και το ρυθμικό μέρος ρέει άνετα, ευχάριστα με σωστό γέμισμα. Το foot-tapping έρχεται γρήγορα και άνετα και η απόδοση του rhythm section είναι απολαυστική. Έργα με σημαντικό περιεχόμενο πολύ χαμηλά ακούγονται επιβλητικά, χωρίς υπερβολές. Γεμίζουν τον χώρο, χωρίς να επιβάλλονται.
Σε αρμονική σύμπνοια με το μπάσο (ή, το πιθανότερο, ακριβώς εξαιτίας του χαρακτήρα του), η μεσαία περιοχή ακούστηκε καθαρή, φωτεινή και ισορροπημένη, ελάχιστα πίσω, χωρίς να χάνει σε λεπτομέρεια, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο και να “τραβάει” τον ακροατή να ακούσει για περισσότερη ώρα. Το σύστημα αναφοράς, με το CS 429 στην θέση του πλατό, ίσως δεν είχε την ακρίβεια που έχω συνηθίσει από το πλατό αναφοράς αλλά ήταν ιδιαίτερα φιλικό στο αυτί.
Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα που έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από την 2M Red. Αυτό μεταφράζεται σε σαφή καθορισμό της σκηνής, καλό βάθος, καλές περιγραφές του αέρα και της κίνησης και καλές περιγραφές των μεμονωμένων πηγών. Το γεγονός ότι οι ιδιότητες της κεφαλής διατηρούνται, σημαίνει πολλά πράγματα για το ίδιο το πλατό και τον βραχίονα, τα οποία, επιβεβαιώνοντας τις μετρήσεις, δεν επιδρούν δυσμενώς και αφήνουν την Ortofon να κάνει τη δουλειά της. Σημαίνει επίσης, ότι ο χρήστης μπορεί να αναβαθμίσει το σύστημα του τοποθετώντας μια ακριβότερη κεφαλή. Αν και απλός, ο βραχίονας “σηκώνει” κάτι ακριβότερο.
Ψηλά, η επίδραση της κεφαλής γίνεται ακόμη πιο σαφής: Πήραμε καλή έκταση, καλή απόδοση των μετώπων και του σώματος, λίγο ταχύτερες αποσβέσεις σε σχέση με την αναφορά και αρμονικό πλούτο με καλή ισορροπία και τον ελάχιστα σκοτεινό χαρακτήρα που φαίνεται να αποτελεί γνώρισμα της κεφαλής.

Τελικώς...

...το CS 429 είναι ένα καλοστημένο αναλογικό σύστημα, με φροντισμένες λεπτομέρειες (όπως ο κλειστός βρόχος ελέγχου και το ενσωματωμένο phono) και ένα σωστό πακέτο βραχίονα-κεφαλής, το οποίο αφήνει και κάποια περιθώρια αναβάθμισης. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε τον μηχανισμό του αυτόματου Start/Stop, ένα κερασάκι στην τούρτα, θα έλεγες, που παραπέμπει έντονα σε περασμένες δεκαετίες, χωρίς να ενοχλεί καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι μια ακριβής, καλόηχη αναλογική πηγή που θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τα βινύλιά σας. Δείτε το και ακούστε το προσεκτικά, αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Dual CS 429/Ortofon 2M Red/Εσωτερικός προενισχυτής phono.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".