Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/06/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής/DAC

Cyrus Audio Pre-XR

Cyrus Audio Pre-XR

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο Pre -XR αντικατέστησε τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και οδήγησε τον τελικό ενισχυτή αναφοράς (Parasound HCA3500). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες του avmentor, με το Teac Esoteric P70/D70 σε ρόλο πηγής (μέσω αναλογικής εισόδου του προενισχυτή) και τα ATC SCM-50PSL στην θέση του ηχείου. Ως ψηφιακή πηγή χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός PC/Win10/foobar2000 με το dCS Puccini UClock σε ρόλο USB/SPDIF converter. Ένα μικρό μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω του προενισχυτή phono, όπου συνδέθηκε ένα Technics SL-1500C με την κλασική Ortofon 2M Red.
Η εγκατάσταση του προενισχυτή δεν κρύβει δυσκολίες και η χρήση του είναι προφανής. Αν και λιτό, το user interface με την μονόχρωμη οθόνη είναι εύχρηστο και σαφές και οι επιλογές λογικά ιεραρχημένες. Η γενική αίσθηση από την χρήση της συσκευής είναι θετική και το αυτόματα φωτιζόμενη τηλεχειριστήριο πολύ βολικό.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας, είναι ότι, αν και μικρός σε διαστάσεις, ο Pre-XR είναι, πραγματικά ένας προενισχυτής υψηλού επιπέδου και αυτό ακούγεται από την πρώτη στιγμή. Καταρχήν, είναι εξαιρετικά αθόρυβος, τόσο από την είσοδο Line όσο και από την είσοδο Phono. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ήχος του χαρακτηρίζεται από κορυφαίες δυνατότητες αναπαραγωγής της δυναμικής αντίθεσης. Ο ακροατής έχει απέναντί του μια συσκευή η οποία μπορεί να διαχειριστεί, εξίσου καλά ένα πολύ ήρεμο πέρασμα και μια κορύφωση και αυτό που εισπράττει είναι μια φυσικότητα και μια άνεση στην περιγραφή που τις συναντάς σπάνια. Σε συνδυασμό με έναν καλό τελικό ενισχυτή και ηχεία με σοβαρές δυνατότητες στάθμης, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, όσο πρέπει μεγάλο και επιβλητικό στο χώρο, με τις παύσεις να είναι πραγματικά... εκκωφαντικές.

Cyrus Audio Pre-XR Cyrus Audio Pre-XR

Στις λεπτομέρειες τώρα, το δεύτερο στοιχείο, μετά τον θόρυβο, που είναι σημαντικό για κάθε προενισχυτή (για κάθε προενισχυτικό στάδιο, για την ακρίβεια) είναι αυτό του ρυθμιστικού εξασθένησης. Εδώ, η Cyrus φαίνεται ότι έχει κάνει καλή δουλειά, κρίνοντας από την ποιότητα της στερεοφωνικής εικόνας, την περιγραφή του αέρα, την αίσθηση του βάθους και τις δυνατότητες εστιασμού που φαίνεται να διαθέτει ο Pre-XR και οι οποίες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Με μια καλή πηγή στην είσοδό του, είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, με μια αίσθηση παρουσίας που είχαμε καιρό να ακούσουμε. Ηχογραφήσεις με ακραίες λεπτομέρειες και πολύ... δουλειά στο soundscaping, αποδόθηκαν με πραγματικά εντυπωσιακό τρόπο, όπως θα περίμενε κανείς από έναν προενισχυτή αυτού του επιπέδου.

Στο φάσμα, ο Pre-XR δεν διέψευσε τις προσδοκίες μας. Τονική ισορροπία, αίσθηση ομοιογένειας και πολύ καλή έκταση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, στοιχεία τα οποία συνδυάστηκαν με πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά (μέτωπα και αποσβέσεις) των οργάνων της περιοχής για να δημιουργήσουν, συνολικά, ένα πολύ ξεκούραστο άκουσμα, το οποίο φάνηκε να αποκλίνει ελάχιστα προς το μαλακό και ίσως στρογγυλό, ξεπερνώντας, πάντως, σε θέματα ακρίβειας τον προενισχυτή αναφοράς.
Το συνολικό άκουσμα χαρακτηρίστηκε από εξαιρετική περιγραφή του κατώτερου άκρου, με πολύ καλό σώμα, όγκο και έλεγχο, ικανό να δημιουργήσει μια επιβλητική, “μεγάλη” ατμόσφαιρα, χωρίς να υπερβάλλει και χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με σωστή ταχύτητα και γέμισμα με πολύ σωστή αίσθηση ροής, όσο πρέπει δυναμικά, χωρίς να επιβάλλονται άνευ λόγου. Τα όργανα της περιοχής αποδόθηκαν με πολύ καλή άρθρωση χωρίς την παραμικρή αίσθηση booming, καθαρά, με αίσθηση ισορροπημένης παρουσίας. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουμε στο υπόλοιπο σύστημα, ούτως ή άλλως, απλώς ο προενισχυτής αποδείχθηκε ουδέτερος και διαφανής, χωρίς να βάζει την δική του άποψη στο τελικό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς, δηλαδή, πρέπει να συμπεριφέρεται ένας προενισχυτής, ξεπερνώντας λίγο, αλλά σαφώς, τον προενισχυτή αναφοράς, ο οποίος -συγκριτικά- ακούστηκε λιγότερο δυναμικός.
Η αίσθηση ουδετερότητας, σε συνδυασμό με πολύ καλή διαφάνεια και σοβαρές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών είναι, επίσης, χαρακτηριστικά της μεσαίας περιοχής, η οποία, επιπροσθέτως, ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινή, με καλή αίσθηση εγγύτητας. Οι φωνές αποδόθηκαν με πολλές λεπτομέρειες και εξαιρετική φυσικότητα.
Ανάλογες αξίες πήραμε και από την είσοδο phono. Για τον χαμηλό θόρυβο ήδη είπαμε, αλλά και για αυτό το μέρος του προενισχυτή θα πρέπει να αναφερθεί ότι διατηρεί μια αξιοζήλευτη διαφάνεια, αφήνοντας τον χαρακτήρα της αναλογικής πηγής να περάσει αμετάβλητος προς τα ηχεία.
Ο DAC απέδωσε εξαιρετικά, τόσο σε ρυθμό streaming όσο και μέσω της ομοαξονικής εισόδου. Συγκριτικά με τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70), με κοινή πηγή το τρανσπόρτ Teac Esoteric P70 (ρυθμισμένο για upsampling 2x), φάνηκε να έχει ελάχιστα μειωμένη διαφάνεια και κάπως πιο αυστηρή -με λιγότερο αέρα- στερεοφωνική εικόνα, ευρήματα που συνάδουν με την διαφορά κλάσης των δυο συσκευών αλλά, πάντως, δεν περιλαμβάνουν θεαματικές διαφορές, στοιχείο που θα πρέπει να καταχωρηθεί στα υπέρ του Pre-XR.

Τελικώς...

... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, σε αντίθεση με την μάλλον συντηρητική και χαμηλών τόνων εξωτερική της εμφάνιση, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ προσεγμένη, ορθολογική σχεδίαση, με προσοχή στις κρίσιμες λεπτομέρειες, η οποία μπορεί να στηρίξει άνετα ένα μεγάλο σύστημα, όντας το κέντρο διαχείρισης και ελέγχου του, τόσο για αναλογικά όσο και για ψηφιακά σήματα. Για την πολύ καλή ηχητική του απόδοση προϊδεάζουν οι επιδόσεις του, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά κορυφαίες (μαζί με αυτές του τροφοδοτικού, είναι, δε, δύσκολο να φανταστούμε τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει το εξωτερικό PSU-XR!). Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που πραγματικά μας έλειψε στον Pre-XR (στην πραγματικότητα, μπορούμε: μια είσοδος MC) και τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα, αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής.