Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/06/2022
Προενισχυτής/DAC
Η εργαστηριακή αξιολόγηση του Pre-XR περιέλαβε μετρήσεις του προενισχυτή μέσω των αναλογικών εισόδων, καθώς επίσης και μετρήσεις του DAC, μέσω της ομοαξονικής εισόδου. Σε όλες τις περιπτώσεις ως έξοδος χρησιμοποιήθηκε η single ended (RCA) της συσκευής.
Ως συμβατικός προενισχυτής, η συσκευή επέδειξε τυπική συμπεριφορά σε θέματα ευαισθησίας, απαιτώντας 504mV για έξοδο 1Vrms και με είσοδο 316mV απέδωσε στην έξοδο γύρω στα 630mV, επιδόσεις που ισοδυναμούν με κέρδος 6dB. Τα περιθώρια υπερφόρτωσης είναι μικρά με τον ψαλιδισμό να εμφανίζεται στην έξοδο για σήμα 1,35V (και στάθμη εξόδου 2,7Vrms περίπου).
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα με το σύνολο της αρμονικής παραμόρφωσης και του θορύβου να βρίσκονται στην περιοχή του 0,002% και την αρμονική παραμόρφωση να κινείται γύρω και κάτω από το 0,001% (μετρήσαμε 0,0007% στο 1kHz). Αναλόγως καλές ήταν και οι επιδόσεις στην μέτρηση της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης (0,005%, SMPTE), ενώ οι επιδόσεις θορύβου κρίνονται ως εξαιρετικές, με τον προενισχυτή να πετυχαίνει -107dB(A) με αναφορά το 1Vrms στην έξοδο. Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό ξεπέρασε ελάχιστα το 1μV (1,19μV για την ακρίβεια) και η διαφωνία καναλιών ήταν χαμηλή, στα -91dB.
Το τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης ήταν πολύ καλό, με την ισορροπία των καναλιών να βρίσκεται κάτω από το 0,1dB σε όλο το εύρος της ρύθμισης, από τα 0dB μέχρι τα -60dB εξασθένησης.
Η απόκριση συχνότητας του προενισχυτή είναι πρακτικώς επίπεδη, με μια ήπια ενίσχυση στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων που βρίσκεται αισθητά κάτω από το 0,1dB και δεν ξεπερνά το 0,2dB στο σύνολο του φάσματος της μέτρησης (80kHz). Χαμηλά δεν υπάρχει κάποια απόκλιση ενώ, συνολικά, η ομοιότητα των καναλιών είναι παραδειγματική, από τις κορυφαίες που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα.
Με δεδομένες τις στατικές μετρήσεις, το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο δεν εκπλήσσει. Μπορεί, κάποιος, να διακρίνει μια σειρά από αρμονικές, σε πολύ χαμηλές στάθμες, με την ισχυρότερη δεύτερη λίγο πάνω από τα -110dBr και τις υπόλοιπες γύρω και κάτω από τα -120dB.
Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms. |
Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms. |
Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και στο φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης. Οι συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -120dB ενώ η πρώτη τάξη (1kHz) είναι ορατή, λίγο πάνω από τα -120dB.
Το φάσμα του θορύβου (χωρίς σήμα στην είσοδο) δικαιώνει πλήρως την Cyrus ως προς τις επιλογές που έχει κάνει στην τροφοδοσία. Τα ίχνη του hum είναι απειροελάχιστα και κάτω από τα -130dB (με αναφορά το 1Vrms στην έξοδο) και ο θόρυβος υψηλών συχνοτήτων που “μαζεύει” ο προενισχυτής βρίσκεται κάτω από τα -100dB.
Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1Vrms. |
Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms. |
Το διάγραμμα μεταβολής της ολικής παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα και στην στάθμη δεν κρύβει εκπλήξεις. Οι σχετικές καμπύλες κυμαίνονται μεταξύ 0,008% και του 0,003%, ανάλογα με την στάθμη (οι χειρότερη επίδοση αφορά στάθμη -6dBr, με αναφορά το 1Vrms στην έξοδο) με λογική τάση αύξησης των τιμών στις υψηλές συχνότητες, που γίνεται εμφανής στις μετρήσεις με τις υψηλότερες στάθμες, επειδή εκεί η στάθμη του θορύβου είναι, ως ποσοστό, χαμηλότερη.
Παρόμοια εικόνα σχηματίσαμε και στο διάγραμμα μεταβολής των παραμορφώσεων σε συνάρτηση με την στάθμη. Εδώ, υπάρχει η αναμενόμενη διαφοροποίηση μεταξύ της αρμονικής (THD) και της ολικής (THD+N) παραμόρφωσης η οποία γίνεται πιο σημαντική καθώς η στάθμη μειώνεται, ενώ επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι το περιθώριο υπερφόρτωσης είναι μικρό, με τα σχετικά φαινόμενα να εμφανίζονται λίγο πριν τα 2,5Vrms.
Σε ό,τι αφορά την είσοδο phono, η συμπεριφορά του προενισχυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ καλή. Για 1Vrms στην έξοδο, απαιτούνται 5,3mVrms στην είσοδο (κέρδος 45,6dB) ενώ και ο θόρυβος κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα (-81,3dB(A) και -65,5dB, με αναφορά το 1Vrms στην έξοδο).
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια της αποέμφασης, επίσης, οι επιδόσεις κρίνονται ως πολύ καλές, με τις σχετικές μετρήσεις να ξεπερνούν ελάχιστα το 0,2dB (για την χρονική σταθερά των 75μs) και την συνολική απόκριση να παραμένει με άνεση μέσα στο διάστημα (±0,5dB).
Στο κομμάτι του μετατροπέα d/a, τώρα, το ψηφιακό interface της συσκευής προσφέρει σημαντική (και από τις υψηλότερες που έχουμε μετρήσει) καταστολή του εισερχόμενου jitter, με την σχετική καμπύλη να βρίσκεται μεταξύ -50 και -60dB. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν πρέπει να ανησυχεί για τις επιδόσεις της πηγής και του καλωδίου στον τομέα αυτό. Το jitter που εισάγει η ίδια η συσκευή βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με υπολογισμένες τιμές στην περιοχή των 50ps στις χαμηλές/πολύ χαμηλές συχνότητες.
Ο Pre-XR συνέχισε να μας εκπλήσσει (ευχάριστα) και σε θέματα γραμμικότητας στάθμης. Εδώ, η σχετική καμπύλη διατήρησε την ιδανική μορφή της ακόμη και κάτω από τα -110dBFS, επίδοση που βλέπουμε σπανίως και έχουμε την υποψία ότι οφείλεται, εν μέρει, στην πολύ καλή απόδοση του αναλογικού σταδίου εξόδου της συσκευής. Ο θόρυβος επικρατεί στην περιοχή των -120dBFS.
Τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο DAC δεν κρύβουν εκπλήξεις, όντας τα κλασικά της ESS, με καλή συμπεριφορά στην περιοχή του stop band.
Οι διαφορές μεταξύ των φίλτρων που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης (πέραν του Standard/Brickwall) είναι οι συνήθεις (με την οικογένεια “Gentle” να έχει χειρότερη επίδοση στην αποκοπή)...
... αλλά στο πεδίο του χρόνου έχουν σημαντικές διαφορές, με το κλασικό Standard/Brickwall να έχει σημαντικό pre- και post- κωδωνισμό...
...ενώ το “Gentle Linear” να είναι σαφώς καλύτερο στον τομέα αυτό.
Το φάσμα του θορύβου σε αδρανές κανάλι κινείται στο (πολύ καλό) επίπεδο του αναλογικού κυκλώματος. Τα ευρήματα βρίσκονται κάτω από τα -120dBFS για την περιοχή των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων και ξεπερνά ελάχιστα τα -100dBFS στο όριο της μέτρησης.
Η εικόνα ενός πολύ καλού ψηφιακού μέρους συμπληρώνεται από την διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο. Εδώ, μπορούμε να διακρίνουμε ελάχιστα ευρήματα jitter πολύ χαμηλής συχνότητας στον πόδα του σήματος (της τάξης των μερικών Hz ή των λίγων δεκάδων Hz, το πολύ και σε πολύ χαμηλές στάθμες) αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι η πολύ μικρή (απειροελάχιστη) παρουσία ευρημάτων που σχετίζονται με την συχνότητα του δικτύου. Μακροσκοπικώς, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα από τα καλύτερα σχεδιασμένα τροφοδοτικά που έχουμε δει σε συσκευή!
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών συμβαδίζει με την εκτίμηση που κάναμε στο αναλογικό κύκλωμα. Οι σχετικές καμπύλες παρέμειναν συστηματικά στην περιοχή των -100dB μέχρι την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, όπου κάποια χωρητική ζεύξη μειώνει λίγο την επίδοση. Στο όριο της μέτρησης η διαφωνία δεν ανέβηκε πάνω από τα -90dB.