Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Wireless Streamer/DAC

Audioengine B-Fi

Audioengine B-Fi

Για την ακουστική αξιολόγηση, το B-Fi συνδέθηκε σε μια από τις εισόδους line του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και συνδέθηκε με το οικιακό δίκτυο. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, (Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).
Η εγκατάσταση της συσκευής δεν κρύβει προβλήματα. Πρακτικώς μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε, αρκεί να... φτάνει το καλώδιο στον προενισχυτή.
Η σύνδεση του B-Fi με το οικιακό δίκτυο απαιτεί μια διαδικασία η οποία είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται με τέτοιες συσκευές αλλά αρκούντως απλή, ακόμη και αν το κάνεις για πρώτη φορά. Ο χρήστης θα πρέπει να κατεβάσει την εφαρμογή της Audioengine στην συσκευή του, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, να κάνει μια σειρά βημάτων για να πραγματοποιήσει μια ad-hoc σύνδεση με την συσκευή και μετά από αυτό, το B-Fi “βλέπει” το ρούτερ, το διαδίκτυο και τους πόρους του οικιακού δικτύου με τους οποίους είναι συμβατό.

Η εφαρμογή της Audiodesigner είναι καλοσχεδιασμένη και προφανής, με λογική ροή από οθόνη σε οθόνη και δεν θα κουράσει τον χρήστη. Δίνει πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες του διαδικτύου (Tidal και TuneIn, για παράδειγμα) και εμφανίζει, σε μια δεύτερη λίστα, τους UPnP/DLNA servers του δικτύου μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιήσει streaming. Ανάλογα με το configuration που έχει κάνει ο χρήστης σε αυτούς, μέσω της εφαρμογής μπορεί να δει τις λίστες του, να κάνει αναζητήσεις, να απεικονίσει το artwork και να δει πληροφορίες, όλα, δηλαδή, τα πράγματα που περιμένει κανείς από ένα τέτοιο interface. Επιπροσθέτως, μπορεί να κάνει τοπικές λίστες (για το κινητό ή το τάμπλετ του) ή ακόμη και να δημιουργήσει συντομεύσεις για άμεση πρόσβαση σε υλικό που ακούει συχνά. Η οθόνη του playback είναι, επίσης, καλοσχεδιασμένη με όλες τις συνήθεις δυνατότητες

Audioengine B-Fi Audioengine B-Fi

Η ηχητική ποιότητα που προσφέρει το B-Fi είναι μια ευχάριστη έκπληξη, με δεδομένη την κατηγορία τιμής του. Ο ακροατής θα απολαύσει τα χαρακτηριστικά του προγράμματος που streamάρει, χωρίς εμφανείς, ακουστούς περιορισμούς. Η γενική εντύπωση που αποκομίζεις είναι ότι ακούς από ένα καλής ποιότητας CD player, καθώς οι δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών είναι καλές, η στερεοφωνική εικόνα έχει σαφή πλευρικά όρια και διαστάσεις, με καλή περιγραφή του βάθους και πολύ καλή συμπεριφορά όταν η ηχογράφηση περιλαμβάνει πληροφορίες που εστιάζουν πηγές έξω από το συμβατικό soundstage, μια ιδιότητα που υποδηλώνει καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου.
Η συσκευή διαθέτει καλά μακροδυναμικά και, γενικώς, η παρουσία της μάλλον περνά απαρατήρητη (κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό), καθώς φαίνεται να είναι όσο διαφανής και ουδέτερη πρέπει.
Στο φάσμα, πήραμε καλή αίσθηση ισορροπίας και ομοιογένειας, με το σύστημα να κατεβαίνει άνετα χαμηλά, με καλό όγκο και έλεγχο, καλή περιγραφή των ρυθμικών μερών, με σωστό γέμισμα και αίσθηση ροής και ευχάριστη, αέρινη απόδοση των υψηλών συχνοτήτων που δεν ακούστηκαν ποτέ σκληρές ή υπερβολικές, αντίθετα, αποκλίνουν -μάλλον- προς το μαλακό και το ευχάριστο σε σχέση με την αναφορά (αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς την διαφορά τιμής...), χωρίς να χάνουν σε αίσθηση έκτασης και διαθέτοντας καλή ταχύτητα και σώμα.

Τελικώς...

... αν εξαιρέσει κανείς την επιλογή της Audioengine να πραγματοποιεί downsampling στα 44,1kHz, το B-Fi είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες συσκευές του είδους που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για streaming, προσφέρει δυνατότητες multi-room και υποστηρίζεται από μια καλογραμμένη εφαρμογή. Όλα αυτά συνδυάζονται με καλή απόδοση, η οποία δεν “κρύβει” καμία από τις ηχητικές αξίες της ηχογράφησης, τηρώντας μια αξιοσημείωτη ουδετερότητα. Με βάση αυτά, είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να προσθέσει την δυνατότητα του streaming στο σύστημά του, ή να στήσει multi-room, χωρίς να ξοδέψει πολλά και χωρίς να έχει ανησυχίες ότι κάνει θυσίες στο επίπεδο της ποιότητας. Well done!