Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Wireless Streamer/DAC

Audioengine B-Fi

Audioengine B-Fi

To B-Fi είναι μια κλασική μικρή συσκευή της Audioengine, θα αναγνώριζες την λογική των Αμερικανών από μακρυά: Καμπυλωμένες ακμές στην πρόσοψη, καθαρό lettering, καλή ποιότητα κατασκευής, όλα όσα χρειάζονται για να γίνει η δουλειά. Στην πράξη, μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε (αρκεί να μπορεί να συνδεθεί με το Wi-Fi) και το πιθανότερο είναι ότι θα κρυφτεί σε κάποια γωνιά του ρακ, καθώς μετά το αρχικό στήσιμο δεν χρειάζεται να ασχοληθείς μαζί του. Απλώς επιλέγεις την σχετική είσοδο του προενισχυτή/ενισχυτή ή DAC

Audioengine B-Fi

Το B-Fi είναι καλοκατασκευασμένο, στα γνωστά επίπεδα της Audioengine. Το σασί είναι προφίλ αλουμινίου, φινιρισμένο σε λευκό χρώμα. Η πρόσοψη είναι ιδιαίτερα λιτή, με ένα μόνο διακόπτη/ενδεικτικό και την κεραία.

Στην πίσω πλευρά υπάρχουν τα βασικά και αναμενόμενα: Δύο βύσματα RCA καλής ποιότητας για την αναλογική έξοδο, μια οπτική ψηφιακή έξοδος Toslink για σύνδεση με DAC (ξεχωριστό ή ενσωματωμένο σε ενισχυτή) και η είσοδος του εξωτερικού τροφοδοτικού η οποία είναι υλοποιημένη με micro-USB. Η κατασκευή συμπληρώνεται με την κλασική κεραία (η οποία δεν είναι αποσπώμενη) καθώς και με έναν διακόπτη/ενδεικτικό, το οποίο πληροφορεί τον χρήστη για την λειτουργία που επιτελεί το B-Fi και είναι χρήσιμο, κυρίως, κατά την αρχική σύνδεση και χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της συσκευής και την εκκίνηση του setup.

Audioengine B-Fi

Το ενδεικτικό πληροφορεί τον χρήστη για κατάσταση της συσκευής, ιδιαίτερα κατά την διαδικασία της σύνδεσης με το τοπικό δίκτυο. Παίζει, επίσης, τον ρόλο του διακόπτη on/off και του reset.

Audioengine B-Fi

Τα βύσματα της αναλογικής εξόδου είναι πολύ καλής ποιότητας. Ο χρήστης έχει, επίσης, στην διάθεσή του οπτική ψηφιακή έξοδο ώστε να συνδέσει το B-Fi σε εξωτερικό DAC. Η τροφοδοσία γίνεται από εξωτερικό πακ μέσω μιας υποδοχής micro-USB.

Οι δυνατότητες του B-Fi είναι ενδιαφέρουσες: Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά: Είναι συμβατό με sample rates που φθάνουν τα 24-bit/192kHz και με όλα τα συνήθη αρχεία, έχει ενσωματωμένες τις περισσότερες δημοφιλείς υπηρεσίες streaming (με το πακέτο να γίνεται πλουσιότερο μέσω νέων εκδόσεων της εφαρμογής), μπορεί να ενσωματωθεί άνετα σε κάθε υποδομή UPnP/DLNA και να το χρησιμοποιήσετε ως media renderer με εφαρμογές τρίτων και μπορεί να δημιουργήσει ένα απλό σύστημα multi-room καθώς μέσω της εφαρμογής που προσφέρει η Audioengine (συμβατή με Android και iOS) είναι δυνατόν το streaming σε μέχρι 12 B-Fi, με την εταιρία, πάντως, να “προτείνει” να μην ξεπεράσεις τα οκτώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του app, μπορείς να δεις όλα τα διαθέσιμα B-Fi στο σπίτι να επιλέξεις τι θα streamάρεις πού (διαφορετικά ή ίδια streams) και σε ποιά στάθμη. Το μόνο που χρειάζεται σε κάθε δωμάτιο είναι ένα σύστημα με μια αναλογική ή ψηφιακή είσοδο και το αντίστοιχο B-Fi, συνδεδεμένο σε αυτήν. Το multi-room λειτουργεί, βέβαια, μόνο μέσω του app ή αν οι συνδέσεις γίνονται μέσω AirPlay. Το μοναδικό αρνητικό του B-Fi είναι ότι η Audioengine έχει επιλέξει να κάνει τα πάντα downsampling στα 16-bit/44,1kHz. Γράφω “επιλέξει” επειδή τίποτε στην δομή του δεν επιβάλλει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μια στρατηγική απόφαση της εταιρίας που δεν εξηγείται επαρκώς κατά την γνώμη μου, καθώς το B-Fi δέχεται στην είσοδο του streams υψηλής ανάλυσης σε όλα τα δημοφιλή φορμά και τα αναγνωρίζει. Μυστήρια πράγματα...

Audioengine B-Fi

Η εφαρμογή χειρισμού της συσκευής είναι καλοσχεδιασμένη και προφανής. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει υπηρεσία streaming ή μπορεί να προσπελάσει την προσωπική του συλλογή (αριστερά), να ενεργοποιήσει τις λίστες που είναι αποθηκευμένες στον server του (μέσον) και να διαχειριστεί όλα τα B-Fi που βρίσκονται online (δεξιά). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, εδώ, η δυνατότητα επιλογής καναλιού (L, R LR) επειδή είναι πιθανόν κάποιο B-Fi να οδηγεί μια μονοκαναλική συσκευή.

Audioengine B-Fi

Σε κάθε λίστα, απεικονίζεται το artwork καθώς και βασικές λεπτομέρειες του κάθε τρακ, ενώ το πρόσθετο μενού (meatballs menu) επιτρέπει πρόσθετη διαχείριση (αριστερά). Η οθόνη του playback απεικονίζει το artwork σε μεγάλες διαστάσεις και δίνει όλες τις βασικές δυνατότητες χειρισμού (transport, δεξιά).

Το εσωτερικό της συσκευής αποκαλύπτει ένα λογικά δομημένο κύκλωμα. Το interfacing με την υποδομή Wi-Fi γίνεται μέσω του ειδικού αρθρώματος της Linkplay (Α31), όπου συνδέεται και η κεραία. Το υπόλοιπο κύκλωμα περιλαμβάνει ένα τσιπ d/a της ESS (ES9023P), το ψηφιακό interface για την οπτική έξοδο (WM8805) καθώς και έναν μικροελεγκτή αρχιτεκτονικής ARM, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση του B-Fi.
Κατά την προσφιλή συνήθεια της Audioengine, το πακέτο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, μεταξύ των οποίων προστατευτική θήκη και ένα καλώδιο σύνδεσης της αναλογικής εξόδου.

Audioengine B-Fi

Το κύκλωμα της συσκευής περιλαμβάνει ένα άρθρωμα της Linkplay, στο οποίο έχει ανατεθεί την διαχείριση του Wi-Fi καθώς και όλα τα απαραίτητα κυκλώματα για την διαχείριση του ψηφιακού και του αναλογικού σήματος.

Audioengine B-Fi

Στην κυρίως πλακέτα, περιλαμβάνεται ο μικροελεγκτής ARM της συσκευής (επάνω), το κύκλωμα για το ψηφιακό interface (κάτω αριστερά) και ο μετατροπέας d/a της ESS (κάτω δεξιά).